REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (26 ianuarie 2021)

Ultima săptămînă de ianuarie va fi caracterizată de vreme variabilă și ninsori

Ultima săptămînă din ianuarie va fi caracterizată prin vreme variabilă şi precipitații, sub formă de ploi, ninsori şi lapoviță, transmite Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS). Conform meteorologilor, marți, 26 ianuarie, în ţară vom avea pînă la plus 5 grade Celsius, ziua, și pînă la minus 5 grade, noaptea, însă de miercuri vremea se răcește. Astfel, pînă vineri, 29 ianuarie, valorile termice pe ţară se vor încadra între minus 2 - plus 3 grade Celsius, ziua, și pînă la 6 grade de ger, noaptea. Tot pentru această perioadă, meteorologii anunță ninsori și lapoviță, izolat ploi. În prag de ultimul weekend al primei luni a anului curent, afară se va încălzi puțin în cursul zilei, însă gerul nocturn se va înteți.

 

Reprezentantul Special al OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană va vizita R. Moldova

Reprezentantul Special al Președintelui în exercițiu al OSCE din partea Suediei pentru procesul de reglementare transnistreană, Ambasadorul Thomas Mayr-Harting, va vizita R. Moldova în perioada 26-29 ianuarie pentru a examina situația actuală în procesul de reglementare și, împreună cu părțile, va identifica prioritățile pentru anul 2021. Ambasadorul Mayr-Harting va avea întrevederi cu președintele R. Moldova, Maia Sandu, prim-ministrul interimar și ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Aureliu Ciocoi, viceprim-ministrul pentru reintegrare, Olga Cebotari, precum și cu liderii partidelor politice. De asemenea, Mayr-Harting se va întîlni cu ambasadorii rezidenți ai mediatorilor și observatorilor în formatul „5+2", precum și cu membrii societății civile.

 

Lucrările de construcție a drumului național Porumbrei-Cimișlia au fost conservate

Lucrările de construcție a 19 km, parte a drumului național M3 Porumbrei-Cimișlia, aflate în proces de execuție, au fost conservate parțial pentru perioada rece cu reluarea acestora în primăvara anului 2021. Pentru moment, se desfășoară doar lucrări de construcție a terasamentului, podurilor și podețelor, acestea fiind posibile în condițiile meteorologice curente. Potrivit drumarilor, construcția tronsonului ce traversează extravilanul orașului Cimișlia, satelor Iurievca, Porumbrei, Sagaidac, Gradiște, Coștangalia din raionul Cimișlia arată un progres de executare a lucrărilor de peste 41%. Lucrările de construcție a noului drum cu două benzi de circulație se vor încheia la sfîrșitul lunii ianuarie a anului 2022.

 

COVID-19: În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 224 de cazuri noi

În ultimele 24 de ore, în R. Moldova au fost procesate 1279 de teste, fiind confirmate 224 de cazuri de infecție cu noul coronavirus, dintre care două de import. În total, pînă la ziua de astăzi, în ţară au fost înregistrate 156 426 de cazuri de COVID-19. Potrivit Ministerului sănătății, din numărul total de cazuri, patru sînt lucrători medicali: medici- 2, asistenți medicali-1, personal auxiliar-1. În total, în cadrul instituțiilor medico-sanitare spitalicești sînt internați 2175 de pacienți confirmați cu infecția COVID-19, dintre care 225 în stare extrem de gravă (47 de pacienți sînt conectați la aparate de respirație asistată).

 

Vicepremierul Olga Cebotari a avut o întrevedere cu Peter Michalko, șef al Delegației UE în R. Moldova

Evoluțiile în dosarul transnistrean şi perspectivele procesului de negocieri pentru reglementarea transnistreană pentru anul 2021, au constituit obiectul discuțiilor purtate de viceprim-ministrul pentru reintegrare Olga Cebotari cu șeful Delegației UE la Chișinău Peter Michalko. Potrivit Biroului politici de reintegrare, vicepremierul a informat diplomatul european despre situația actuală în procesul de negocieri, despre unele aspecte ale dialogului Chişinău-Tiraspol şi opțiunile de soluționare a problemelor existente, inclusiv din așa-numitul pachet „Berlin plus”, fiind evidențiat faptul că restabilirea liberei circulații, respectarea drepturilor omului și ocrotirea sănătății populației pe perioada pandemică reprezintă priorități ce vor fi menținute pe agendă.

 

Primăria Chișinău va aloca compensații pentru circa 21 mii de persoane defavorizate

Primăria municipiului Chișinău a anunțat că un număr de 21 253 de persoane vor primi compensații la efectuarea plăților pentru serviciile comunale şi resursele energetice pentru sezonul rece 2020-2021. Șeful Direcției generale locativ-comunale și amenajare, Ion Burdiumov, a anunțat că listele cu beneficiarii de compensații sînt în preturi şi în primăriile din suburbii. "Cererile celor 21.253 de persoane care au solicitat astfel de compensații urmează să fie procesate şi verificate de către preturi şi primăriile comunelor suburbane, unde au fost create comisii care se vor ocupa nemijlocit de acest lucru. Listele finale cu beneficiarii vor ajunge la Direcţia generală locativ-comunală şi amenajare, iar ulterior să fie retransmise operatorilor de decontare", a spus Burdiumov.

 

La 1 februarie expiră termenul de depunere a cererii de acordare a subvenției pentru dobînzile la anumite credite

Pe data de 1 februarie 2021 expiră termenul de depunere a Cererii de acordare a subvenției pentru dobînzile la creditele bancare şi/sau nebancare, contractate în perioada 1 mai 2020 – 31 decembrie 2020. Potrivit Serviciului Fiscal de Stat (SFS), data depunerii cererii se consideră data înregistrării acesteia la Direcţia generală de administrare fiscală de la locul de deservire sau la Direcţia generală administrare contribuabili mari a Serviciului Fiscal de Stat, după caz. „Cererile prezentate după data menționată nu se examinează şi subvenționarea în temeiul acestora nu se efectuează, indiferent de motivul neprezentării Cererii în termenii stabiliți”, indică SFS.

 

A demarat campania de informare cu privire la participarea în circulația rutieră internațională a autovehiculelor din regiunea transnistreană

Începînd cu ziua de luni, 25 ianuarie, instituțiile de profil demarează campania de informare a locuitorilor din regiunea transnistreană ce traversează cu mijloacele de transport punctele de trecere ale frontierei de stat a R. Moldova referitor la categoriile de plăci și de acte însoțitoare ce urmează a fi obținute/deținute în vederea participării în traficul rutier international. Această măsură vine să faciliteze realizarea măsurilor de încredere între ambele maluri ale Nistrului și să eficientizeze activitatea punctelor de înmatriculare a autovehiculelor din or. Tiraspol și din or. Rîbnița în vederea sporirii dinamicii de înmatriculare cu plăci și cu certificate de model neutru, dar și a conformării la exigențele cadrului normativ național.

 

Pavel Cebanu este președintele onorific al FMF

Federația Moldovenească de Fotbal /FMF/ va avea un președinte de onoare care va beneficia „de o indemnizație viageră lunară”, automobil de serviciu, telefonie mobilă gratuită și un birou de lucru. La Congresul Federației Moldovenești de Fotbal s-a decis instituirea funcției de președinte de onoare al FMF. Funcția a fost instituită în semn de recunoaștere a meritelor considerabile față de Federația Moldovenească de Fotbal și a fost acordată fostului șef al FMF, Pavel Cebanu.

 

În Moldova va fi aplicat un nou mecanism de calculare a plăților pentru emisiile și deversările de poluanți

Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM) a elaborat un mecanism semi-automatizat de calculare a plăților pentru emisiile și deversările de poluanți. Scopul a fost de a oferi suport agenților economici ale căror activitate este generatoare de poluanți, prin simplificarea procesului de calculare a plăților respective. În cadrul unui ciclu de ateliere de informare, organizate în format online, colaboratorii MADRM au explicat cum se aplică instrumentul de calculare a plăților pentru emisiile și deversările de poluanți.

 

Leul moldovenesc s-a apreciat puțin în raport cu dolarul și cu euro

Pe parcursul unei zile, leul a cîștigat de la dolarul american circa 3 bani, iar de la moneda unică europeană - mai mult de 7 bani. Banca Naţională a Moldovei a stabilit pentru ziua de 26 ianuarie un curs oficial de schimb valutar egal cu 17,4569 lei pentru un dolar (-2,8 bani) și 21,2242 lei pentru un euro (-7,05 bani), în timp ce cu o zi mai devreme acesta a fost egal cu 17,4849 lei pentru un dolar şi, respectiv, 21,2947 lei pentru un euro. Cursul oficial de schimb valutar pentru alte monede, pentru 26 ianuarie, constituie: 0,6202 lei pentru 1 hrivnă ucraineană, 4,3540 lei pentru 1 leu românesc și 0,2319 lei pentru 1 rublă rusească.

02.04.24 - 12:28
03.04.24 - 13:42
03.04.24 - 13:44
01.04.24 - 12:39
01.04.24 - 12:46
05.04.24 - 19:01
07.04.24 - 00:04
05.04.24 - 17:10
05.04.24 - 17:10
06.04.24 - 13:48
05.04.24 - 17:07
07.04.24 - 00:09
09.04.24 - 12:16
09.04.24 - 12:15
06.04.24 - 13:46