REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (26 februarie 2020)

Guvernul va limita adaosul comercial pentru măștile medicinale

Premierul Ion Chicu a anunțat că Guvernul va limita mărimea adaosului comercial pentru măști medicinale și alte mijloace de protecție personală la 20%. „Miercuri, în ședință de guvern va fi modificată hotărîrea Executivului nr. 774 din 20 iunie 2016. Vom limita mărimea adaosului comercial pentru măști (medicinale) și alte mijloace de protecție personală la 20%. Recomand comercianților de asemenea produse să "coboare prețurile și picioarele pe pămînt". Din informațiile pe care le avem, depozitele unor speculanți sînt pline cu măști. Le recomand să le scoată în vînzare”, a scris Ion Chicu pe facebook.

 

Ministerul Sănătății a explicat lipsa măștilor medicinale din farmacii

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale dă asigurări că în depozite sînt destule măști medicinale, iar livrarea la farmacii se face zilnic. După o inspecție efectuată marți la Spitalul de boli infecțioase “Toma Ciorbă” din Chișinău, ministrul sănătății Viorica Dumbrăveanu, a declarat că în Moldova nu este criză de măști medicinale, așa cum au anunțat unele instituții mass-media. „În depozite măști sînt, livrarea se efectuează la farmacii zilnic, doar că, în urma panicii, lumea procură în cantități mari aceste măști, ceea ce generează, spre seară, lipsa lor în farmacii”, a spus Dumbrăveanu.

 

A fost lansat un album de stampe japoneze

La Muzeul Național de Artă al Moldovei a fost lansat albumul ”Stampe japoneze din perioadele Edo și Meiji. Din colecția Muzeului Național de Artă al Moldovei”, semnat de Rossella Menegazzo, profesor la Universitatea de studii din Milano, Italia. La eveniment au participat secretarul de stat în domeniul culturii, Andrei Chistol, noul ambasador al Japoniei în R. Moldova, Yoshihiro Katayama, oameni de cultură și artă.

 

Ministrul Aureliu Ciocoi a rostit un discurs la sesiunea Consiliului ONU

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene Aureliu Ciocoi a susținut un discurs în cadrul segmentului de nivel înalt al celei de-a 43-a sesiuni a Consiliului ONU pentru Drepturile Omului, care are loc la Geneva, în perioada 24-26 februarie. În discursul său șeful diplomației moldovenești a vorbit despre importanța deosebită pe care o acordă Guvernul R. Moldova protejării și promovării drepturilor omului și implementării reformei justiției. Totodată, a fost subliniat faptul că realizarea deplină a drepturilor fiecărei persoane nu este posibilă fără o justiție independentă, integră și profesionistă.

 

Au început negocierile asupra proiectului Acordului moldo-rus privind securitatea socială

La Moscova au demarat negocierile pe marginea proiectului Acordului între R. Moldova și Federația Rusă privind securitatea socială. Proiectul prevede acordarea pensiilor pentru limită de vîrstă, pensiilor de dizabilitate cauzată de afecţiuni generale, în urma accidentelor de muncă sau cauzată de boli profesionale, pensiilor de urmaș și ajutor de deces. Delegația oficială de negociatori din R. Moldova este condusă de Nelea Rusu, secretar de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) și este formată din reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Casei Naționale de Asigurări Sociale și Consiliului Național pentru Determinarea Dizabilității și Capacității de Muncă.

 

Vicepremierul Alexandru Flenchea s-a întîlnit cu Ambasadorul Ucrainei

Viceprim-ministrul pentru reintegrare Alexandru Flenchea a avut o întrevedere cu noul Ambasador al Ucrainei în R. Moldova Marko Shevchenko. Interlocutorii au discutat evoluţiile recente în procesul de negocieri, prioritățile Guvernului pentru 2020, precum şi principalele probleme ce figurează pe agenda dialogului dintre Chişinău şi Tiraspol. La fel au fost discutate și acțiunile comune ce urmează a fi întreprinse în perioada imediat următoare.

 

Satul Grimăncăuți, Briceni va găzdui un turneu internațional de box

La Casa de cultură din satul Grimăncăuți (Briceni) se va desfășura pe 27-28 februarie turneul internațional de box ”Pavel Lușcevschi”, rezervat juniorilor și seniorilor. ”În afară de gazde și-au anunțat participarea pugiliști din Ucraina, România, Polonia și Ungaria. Va fi, la sigur, un turneu competitiv, interesant și util. Nu va fi, la sigur, ușor, pentru că vor fi prezenți mulți boxeri puternici de peste hotare”, a declarat antrenorul Emerit Petru Caduc.

 

Pe 8 martie vor avea loc alegerile repetate ale primarului la Călinești, raionul Fălești

Comisia Electorală Centrală a stabilit, pentru data de 8 martie curent, votarea repetată în cadrul turului doi al alegerilor pentru funcția de primar al satului Călinești, raionul Fălești. Potrivit CEC, decizia vine în contextul în care, la 13 februarie, Curtea de apel Bălți a respins cererea Consiliului electoral Călinești, prin care s-a solicitat confirmarea legalității alegerilor locale generale, fiind infirmată legalitatea turului doi al alegerilor pentru funcția de primar al localității respective, desfășurat în data de 3 noiembrie 2019. Decizia respectivă a fost menținută în vigoare și de Curtea Supremă de Justiție, la 19 februarie curent.

 

A fost înaintată o nouă propunere pentru susținerea fermierilor moldoveni

Un grup de deputați au propus un proiect de lege pentru susținerea fermierilor moldoveni, prin acest proiect se propune păstrarea facilităților la achitarea contribuțiilor de asigurări sociale pentru agricultorii care, pe lîngă activitățile din domeniul agricol, mai au un procent mic de activitate în alte domenii ale economiei naționale. Președintele comisiei parlamentare pentru agricultură, Radu Mudreac, unul din autorii proiectului de lege a explicat necesitatea acestui proiect afirmînd că ”agricultorii au facilități la achitarea contribuțiilor în fondul de asigurări sociale, însă dacă aceștia mai au o activitate care nu ține de domeniul agricol, aceste facilități sînt anulate”.