REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (26 decembrie 2018)

În ţară se menţine Cod Galben de gheţuş

Codul Galben de intensificări ale vîntului şi gheţuş se va menţine pe parcursul zilei de miercuri, 26 decembrie, conform Serviciului Hidrometeorologic de Stat (SHS). În acest context, poliţia şi salvatorii recomandă ca persoanele care aleg să meargă la drum, să fie maxim de prudente la trafic, iar şoferii să respecte limitele de viteză, să țină bateria telefonului încărcată, iar în caz de situații de risc să telefoneze de urgență la Serviciul 112.

 

Creştinii au sărbătorit Crăciunul pe stil nou

Ortodocşii şi catolicii, alături de protestanţi şi neoprotestanţi au sărbătorit marți, 25 decembrie, Crăciunul pe stil nou. Pentru ortodocși, sărbătoarea durează trei zile și e precedată de un post de o lună și jumătate. În această zi credincioşii participă la Sfînta Liturghie, iar copiii umblă cu steaua, vestind naşterea lui Iisus Hristos. Crăciunul sau Naşterea Domnului este o sărbătoare creştină celebrată la 25 decembrie (în calendarul gregorian) sau la 7 ianuarie (în calendarul iulian) în fiecare an. Ea face parte din cele 12 sărbători domneşti (praznice împărăteşti) ale Bisericilor bizantine şi este a treia mare sărbătoare după cea de Paşti şi de Rusalii.

 

În regiunea transnistreană au crescut preţurile la alimente

O sesizabilă scumpire a produselor alimentare, înainte de sărbătorile de iarnă, este notată în regiunea transnistreană. "Cu cît mai puţin timp a rămas înainte de Anul Nou, cu atît mai scumpe devine produsele pe pieţele agroalimentare din regiune. Ţinînd cont de acest fapt, localnicii au început să facă rezerve pentru mesele de sărbătoare şi cumpără tot ce se poate păstra mai mult timp în frigider", scrie novostipmr.com. Bunăoară, comparativ cu ultimele două săptămîni a crescut considerabil preţul la peşte proaspăt. Aceeaşi tendinţă se menţine şi la produsele lactate, îndeosebi la brînza de oi şi cea de vaci. Toate aceste produse s-au scumpit cu peste 10 aşa-numite ruble rmn (o rublă rmn este aproape identică cu un leu moldovenesc).

 

Poliţia avertizează populaţia să fie prudentă în perioada sărbătorilor de iarnă

Poliţia naţională a avertizat populaţia să dea dovadă de prudenţă în perioada sărbătorilor de iarnă, cînd se activizează spărgătorii de case şi hoţii de buzunare, de mijloace de transport etc. „E mai ușor să previi decît să suporți consecințele nedorite și pentru ca sărbătorile să fie liniștite și fără evenimente neplăcute, poliția recomandă cetăţenilor să aibă în vedere un minim de măsuri de autoprotecţie", indică un comunicat al Inspectoratului General de Poliţie (IGP). De asemenea, poliţia recomandă măsuri sporite de securitate pentru domicilii în timp ce proprietarii sînt plecaţi în vacanţă.

 

Mai mulţi copii din stînga Nistrului au vizitat Tîrgul de Crăciun de la Chişinău

Sărbătorile de iarnă au venit mai devreme pentru sute de elevi de la școlile cu predare în limba română din regiunea transnistreană. Tîrgul de Crăciun din Chișinău, organizat în stil european, pentru al doilea an consecutiv, la inițiativa premierului Pavel Filip, și-a deschis larg ușile pentru aceşti copii chiar din primele zile de la inaugurare, iar toate distracţiile pentru ei sînt gratuite, fiind asigurate de Guvernul R. Moldova.