REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (25 septembrie 2018)

Încă 12 ambulanțe au fost repartizate în mai multe raioane ale țării

Ultima tranșă de 12 ambulanțe, din lotul de 69 autosanitare procurate la începutul anului, au fost repartizate substațiilor și punctelor de asistență medicală urgentă din 10 raioane ale țării. Potrivit Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS), ambulanțele au fost repartizate în următoarele localități: Edineț, Dondușeni (Sudarca), Briceni, Rezina, Rezina (Pripiceni), Șoldănești (Cotiujenii Mari), Orhei (Mălăești), Orhei (Brănești), Ialoveni, Nisporeni (Grozești), Coșnița (Cocieri) și Căușeni.

 

Acordul între R. Moldova și Israel privind angajarea temporară a lucrătorilor a fost prelungit

Acordul între Guvernul R. Moldova și Guvernul Statului Israel cu privire la angajarea temporară a lucrătorilor a fost prelungit cu cinci ani. Termenul de valabilitate al tratatului urmează să expire pe 5 ianuarie 2019. În aceste condiții, Cabinetul de Miniștri a aprobat prelungirea termenului de valabilitate a tratatului pînă la data de 5 ianuarie 2024. Conform documentului, Statul Israel va contribui, în particular, la asigurarea unui proces de angajare legal și echitabil pentru cetățenii R. Moldova, care au drept scop desfășurarea unei activități de muncă în domeniul construcțiilor pe teritoriul Statului Israel.

 

ANRE și Biroul Național de Statistică vor fi reorganizate

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) va absorbi Inspectoratul Energetic de Stat (IES) și va prelua atribuțiile acestuia în domeniul supravegherii energetice de stat. O hotărîre în acest sens a fost aprobată de Executiv, în contextul reformei administraţiei publice centrale. Astfel, ANRE va asigura controlul asupra respectării normelor privind exploatarea tehnică şi siguranţa utilizării instalaţiilor electrice, fiind responsabil și pentru utilizarea raţională a energiei electrice şi termice în toate sferele economiei naționale.

 

Investițiile în sectorul vitivinicol și horticol vor fi stimulate financiar

Micii producători, companiile start-up, dar și întreprinderile mici și mijlocii din sectorul agricol vor avea acces la resursele financiare oferite de Banca Europeană de Investiții (BEI). În acest sens, Cabinetul de miniștri a aprobat inițierea negocierilor și semnarea amendamentului nr. 2 la Contractul de Finanțare dintre R. Moldova și Banca de Investiții pentru realizarea Proiectului „Livada Moldovei”, semnat în 2014. Noul amendament al contractului prevede extinderea listei activităților investiționale eligibile spre finanțare, printre care se regește procesarea legumelor, dezvoltarea pepinierelor, procesarea strugurilor și dezvoltarea agroturismului.

 

R. Moldova va negocia cu UE extinderea perioadei de implementare a unui Acord

Perioada de implementare a Acordului de finanțare cu UE dintre Guvernul R. Moldova și Uniunea Europeană ar putea fi extinsă de la 87 la 102 luni și durata de implementare operațională a acestuia de la 63 la 78 luni. O prevedere în acest sens se conține în hotărîrea Guvernului cu privire la inițierea negocierilor și aprobarea semnării Addendumului nr. 3 la Acordul de finanțare dintre Guvernul R. Moldova şi Uniunea Europeană. Acordul se referă la Programul-cadru de suport al acordurilor curente şi viitoare dintre Uniunea Europeană şi R. Moldova, semnat la Bruxelles la 14 iunie 2013.

 

Întreprinderea care administra sanatorii în Ucrainei va fi dizolvată

Întreprinderea de Stat „Medisan” va fi dizolvată, iar patrimoniul R. Moldova amplasat pe teritoriul Ucrainei, sanatoriul Moldova din Truscaveţ și sanatoriul Sănătate din Sergheevca, va fi administrat direct de Cancelaria de stat. O hotărîre în acest sens a fost aprobată de cabinetul de miniștri. Dizolvarea întreprinderii care administrează două sanatorii ale R. Moldova amplasate pe teritoriul Ucrainei se înscrie în reforma administraţiei publice, care este un obiectiv prioritar asumat de Guvern în Programul de activitate pe anii 2016-2018.