REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (25 octombrie 2018)

Victimele războiului din Afganistan vor fi comemorate în mai multe localități din țară

Cabinetul de miniştri a aprobat Planul activităților consacrate Zilei comemorării celor căzuți în războiul din Afganistan, marcată anual, la 15 februarie. Acțiunile vor fi organizate atît în municipiul Chişinău, cît şi în localitățile țării. În capitală ceremonia va începe cu marşului memoriei, depuneri de flori și un miting de comemorare. Totodată, unele străzi din localitățile de baștină a victimelor războiul vor fi redenumite, vor fi restaurate monumente și amenajate mormintele celor decedați. Planul de acțiuni prevede și acordarea ajutorului material anual persoanelor cu dizabilităţi în urma războiului și familiilor victimelor, dar și acordarea asistenței medicale și de recuperare veteranilor conflictului armat.

 

Sportivii cu performanțe la Jocurile Olimpice de Tineret de la Buenos Aires au fost premiați

Sportivii care au obținut performanțe la Jocurile Olimpice de Tineret din anul 2018 (ediția de vară), de la Buenos Aires, Argentina vor primi premii din partea statului. Astfel, sportivii Tatiana Salcuțan şi Alexandrin Guțu, care au obținut medalia de aur, vor primi cîte 120 de mii de lei fiecare; luptătoarea Irina Rîngaci și atleta Nina Capațina, care s-au clasat pe locul patru – 50 de mii de lei fiecare; judocanul Alin Bagrin, care a fost al cincilea în clasamentul final – 38 de mii de lei; iar luptătoarea Maria Leorda și canotorul Ivan Corșunov, care au obținut locul șase – cîte 28 de mii de lei fiecare. De asemenea, vor fi premiați antrenorii, medici şi masori sportivilor.

 

Familiile din R. Moldova vor primi gratuit seturi de articole pentru nou-născuți

Din luna decembrie curent, familiile din Republica Moldova vor primi gratuit din partea Guvernului seturi de articole pentru nou-născuți în valoare de două mii de lei. Cutia va include haine pentru nou-născuți, scutece, lenjerie, plapumă, set de produse cosmetice pentru copii și o jucărie de pluș. Articolele vor fi de producţie autohtonă, cu excepția scutecelor. Pentru realizarea programului „O nouă viață”, lansat în premieră, din bugetul de stat în anul curent vor fi alocate peste 5,6 milioane de lei.

 

Salarizarea bugetarilor va fi reglementată de o nouă lege

Din 1 decembrie curent, bugetarii vor avea salarii mai mari după ce acordarea acestora va fi reflementată de o nouă lege. Prim-ministrul Pavel Filip a subliniat că noul sistem va fi unul mai simplu și va garanta majorări anuale. Premierul a dat asigurări că în urma modificărilor niciun salariat nu va avea de pierdut și nimeni nu va avea salarii mai mici de 2 mii de lei. De exemplu, dacă pînă acum un asistent medical primea în mediu 2806 lei, în urma reformei, acesta va avea lunar 5220 de lei. Salariul mediu al dădacelor va crește cu 109% - de la 1454 pînă la 3042 lei, iar peste 8 mii de persoane, care activează ca ajutor de educator, vor beneficia de o creștere salarială de aproape 90%.

 

Transporturile de persoane și mărfuri dintre Moldova și Belarus se vor efectua fără autorizații de transport

Transporturile de persoane și mărfuri dintre Moldova și Belarus se vor efectua fără autorizații de transport. Executivul a aprobat semnarea Protocolului cu privire la modificarea și completarea Acordului între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Republicii Belarus cu privire la traficul auto internațional, din 9 aprilie 1994. Ministrul Economiei și Infrastructurii Chiril Gaburici a menționat că decizia va spori competitivitatea operatorilor de transport rutier la nivel regional. Totodată, va reduce povara administrativă, inclusiv costurile operaționale, fapt ce va simplifica operațiunile de transport.