REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (25 martie 2019)

Radu Albot a cîștigat un set la legendarul Roger Federer

Tenismanul moldovean Radu Albot a cîștigat primul set cu scorul 6-4 al meciului disputat la turneul ATP de la Miami (SUA) cu celebrul Roger Federer (Elveția), fiind pe punctul de a produce în continuare o surpriză de proporții. El a condus cu 2-0, 3-1 la startul partidei și a încheiat victorios cu 6-4, surprinzător pentru experți. În setul al doilea a fost consemnat un echilibru de forțe pînă spre final. La scorul 5-5, Roger Federer a forțat, a fost în continuare mai precis și a învins cu 7-5.

 

Liceele din Holercani şi Şoldăneşti vor fi eficientizate cu sprijinul UE

Două licee teoretice din centrul ţării, cel din satul Holercani, raionul Dubăsari, şi „Alexei Mateevici” din oraşul Şoldăneşti, vor fi eficientizate energetic cu susţinerea Uniunii Europene. Conform unui proiect, prezentat la Agenţia de Dezvoltare Regională Centru (ADR Centru), aceste două instituţii vor beneficia şi de amenajarea teritoriului, renovarea acoperișului şi a blocurilor sanitare, montarea sistemului de panouri fotovoltaice.

 

Numărul accidentelor produse din cauza neglijenței motocicliștilor a crescut cu 20%

În anul 2018, numărul accidentelor rutiere produse din cauza neglijenței motocicliștilor a crescut cu peste 20% față de anul 2017. Datele au fost prezentate de șeful Inspectoratului General al Poliției (IGP), Alexandru Pînzari. Totodată, și numărul persoanelor decedate în astfel de accidente a crescut anul trecut cu 40 la sută, iar al celor traumatizate cu 17 la sută, comparativ cu anul 2017.

 

Un bărbat din raionul Ungheni a decedat în urma unui incendiu

Un bărbat în vîrsta de 48 de ani a decedat în urma unui incendiu izbucnit în propria locuință. Tragedia s-a produs în orașul Cornești din raionul Ungheni. Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), pentru lichidarea incendiului au intervenit două echipaje ale pompierilor. În timpul intervenției, pompierii au stabilit că în apartament se afla cadavrul unui bărbat în vîrsta de 48 de ani. Cel mai probabil persoana s-ar fi intoxicat cu produsele arderii, a anunțat IGSU.

 

Autorităţile din Ceadîr-Lunga desfăşoară mai multe proiecte pentru asigurarea cu apă a localnicilor

Consiliul municipal Ceadîr-Lunga a aprobat cîteva decizii, menite să susţină cetăţenii defavorizaţi în procesul de asigurare cu apă. Astfel, consilierii au hotărît să achite din bugetul local instalarea contoarelor noi pentru apă. De ajutor vor beneficia persoanele cu dizabilităţi, pensionarii singuratici şi familiile nevoiaşe. Totodată, consilierii din Ceadîr-Lunga au examinat încă o chestiune care cere soluţionare urgentă – asigurarea cu apă potabilă a unui sector din municipiu.

 

Peste 33 mii de persoane au depus declarațiile de avere și interese

Peste 33 mii de persoane au depus declarațiile de avere și interese personale pentru anul 2018, ceea ce constituie jumătate din numărul total al subiecților declarării. Termenul limită de depunere a declarațiilor expiră la 31 martie. Potrivit datelor Autorității Naționale de Integritate (ANI), peste 30 la sută din numărul declarațiilor depuse în acest an au fost completate în săptămîna curentă. Subiecții declarării pot depune declarații la orice oră, nu doar în timpul programului de muncă (8:00 – 17:00).

 

CNAS a atenționat că unii pensionari trebuie să prezinte Certificatul de viață

Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS) a atenționat că beneficiarii de pensii în baza prevederilor acordurilor bilaterale în domeniul securității sociale au obligația de a prezenta anual un Certificat de viață, pentru a putea primi pensia. Documentul trebuie transmis pînă la data de 31 decembrie a fiecărui an. Cu toate acestea, datele CNAS relevă că peste 100 de beneficiari de pensii nu au prezentat actul în termenii stabiliți. Certificatul confirmă faptul aflării beneficiarului de pensie în viață, fiind necesar pentru plata acesteia pe parcursul anului următor.

 

Acțiunile necesare pentru a putea exporta carne și ouă în UE au fost analizate la Chișinău

Situația din sectorul avicol în contextul obținerii dreptului de export al cărnii și ouălor de pasăre, categoria „B” în Uniunea Europeană a fost analizată la Chișinău la o întrunire cu operatorii din domeniu. Directorul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), Ion Sula a dat asigurări că instituția pe care o conduce va oferi sprijin producătorilor de carne și ouă de pasăre din țara noastră. „Este nevoie de suport și din partea producătorilor. Acesta presupune investiții și implicare, astfel încît împreună să putem să substituim importul în R. Moldova, să creștem exporturile și să le diversificăm”, a menționat Ion Sula.