REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (25 iunie 2019)

CSM a solicitat demisia judecătorului Curții Constituționale, Corneliu Gurin

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au solicitat marţi, 25 iunie, demisia judecătorului Curții Constituţionale, Corneliu Gurin. Solicitarea a fost făcută la ședința CSM la care a participat şi premierul Maia Sandu, dar şi ministrul Justiţiei, Olesea Stamati. Maia Sandu a declarat că reforma justiției este o prioritate a noii guvernări și le-a cerut membrilor CSM să înceapă curăţenia în sistem, iar judecătorii care au emis decizii îndoielnice să fie demişi.

 

Prim-ministrul Maia Sandu a avut o întrevedere cu vicepremierul rus Dmitri Kozak

Prim-ministrul Maia Sandu a discutat luni, 24 iunie subiecte de pe agenda bilaterală moldo-rusă cu vicepremierul Federației Ruse, Dmitri Kozak. Interlocutorii au subliniat necesitatea relansării comisiei interguvernamentale moldo-ruse pentru colaborare economică, inclusiv în vederea eliminării tarifelor vamale pentru 14 categorii de produse, introduse în 2014, și a rezolvării problemelor transportatorilor. Părțile au subliniat și disponibilitatea de a relansa un dialog politic constructiv, bazat pe respect reciproc față de interesele naționale. Maia Sandu a subliniat că nu sînt incompatibilități dintre Zona de Liber Schimb Aprofundată și Cuprinzătoare UE-RM și zona liberă de comerț în cadrul CSI.

 

Guvernul a avizat un proiect privind magazinele duty-free

Cabinetul de miniștri a dat aviz pozitiv luni, 24 iunie, la un proiect de lege care vizează modificarea articolelor din Codul fiscal și Codul vamal prin care se introduce mențiunea expresă că mărfurile comercializate de către magazinele, barurile, restaurantele duty-free sînt scutite de achitarea TVA și a accizei doar în cazul amplasării acestora la ieșirea din țară. De asemenea, proiectul prevede anularea scutirii de TVA și acciză pentru produsele petroliere comercializate în zona vamală de control.

 

Zona pietonală a unui cartier din centrul istoric al Chișinăului va fi reabilitată

Zona pietonală a unui cartier din centrul istoric al Chișinăului va fi reabilitată. Lucrările au început luni, 24 iunie și vor costa municipalitatea 3 mln de lei. Proiectul vizează cartierul cuprins între străzile Alexei Șciusev, Maria Cebotari, Mihail Kogălniceanu și Sfatul Țării. Reabilitarea zonei pietonale va dura trei luni. În acest timp va fi instalat iluminatul nocturn decorativ, vor fi amenajate trotuarele, mobilierul urban, precum și parcarea auto. De asemenea, proiectul prevede reabilitarea zonele verzi și instalarea cișmelelor.

 

Acordul privind exportul fără taxe pe piața rusă a unor mărfuri moldovenești ar putea fi prelungit

Șeful statului, Igor Dodon s-a adresat către conducerea Federației Ruse cu solicitarea de a fi prelungit acordul cu privire la exportul fără taxe pe piața rusă pentru cinci categorii de mărfuri moldovenești. Anunțul a fost făcut de Igor Dodon după întrevederea cu reprezentantul special al Președintelui Federației Ruse pentru dezvoltarea relațiilor comerciale și economice cu Moldova, vicepremierul rus, Dmitri Kozak, care a întreprins luni, 24 iunie o vizită la Chișinău.

 

Aproape 5000 de cetăţeni au solicitat ambulanţa în ultimele zile

Aproape 5000 de cetăţeni au solicitat ambulanţa în ultimele zile. De ajutorul medicilor au avut nevoie inclusiv cinci pacienţi care au făcut insolaţii. Potrivit datelor Serviciului de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească, pe parcursul ultimelor zile, la serviciul 112 au fost înregistrate 4578 solicitări privind acordarea asistenței medicale de urgență pacienților.

 

Transportatorii vor notifica în prealabil autoritățile de frontieră despre sosirea grupurilor de turiști

Agențiile de turism și transportatorii vor transmite în prealabil Poliției de Frontieră date privind sosirea grupurilor de turiști, numărul acestora și timpul traversării hotarului. Mecanismul de coordonare prealabilă și schimb de date a fost demarat de autorități pentru a fluidiza traficul al frontieră în perioada estivală, atunci cînd, potrivit datelor din anii precedenți, este atestat un număr mai mare de călători. Potrivit Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, agențiile de turism/transport autorizate în Republica Moldova vor completa un formular pentru fiecare cursă operată și îl vor transmite polițiștilor de frontieră nu mai tîrziu de 24 ore înainte de ora pornirii cursei, și nu mai devreme de 48 ore.