REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (25 februarie 2020)

Consolidarea relațiilor moldo-ungare au fost discutate la Budapesta

Ministrul de externe Aureliu Ciocoi, a efectuat o vizită în capitala Ungariei. În acest context, șeful diplomației moldovenești a avut întrevederi cu vicepremierul maghiar Zsolt Semjén, cu viceministrul Afacerilor Externe și Comerțului Exterior al Ungariei, Levente Magyar, precum și cu vicepreședintele Adunării Naționale a Ungariei, János Latorcai. În discuțiile lor, oficialii au conturat noi perspective în dialogul politico-diplomatic bilateral, care este unul consistent, dar și modalități de consolidare și diversificare în continuare a relației privilegiate dintre R. Moldova și Ungaria. Un subiect important al convorbirilor l-a constituit pregătirea vizitei la Chișinău a prim-ministrului Ungariei Viktor Orbán, preconizată să se desfășoare în luna martie a acestui an.

 

Oportunitățile de piață ale sectorului de pomușoare vor fi discutate la Conferința Națională

Oportunitățile de piață ale sectorului de pomușoare vor fi discutate în cadrul ediției a IV-a a Conferinței Naționale a sectorului de producere și procesare a pomușoarelor. Evenimentul, care a devenit o platformă de comunicare și schimb de bune practici pentru reprezentanții lanțului valoric al pomușoarelor este organizat pe data de 27 februarie 2020, de Asociația „Pomușoarele Moldovei”, cu susținerea Proiectului USAID, Agricultura Performantă în Moldova. Conferința cu genericul „Valorificarea oportunităților de piață ale sectorului de pomușoare” va întruni circa 130 de participanți.

 

Vicepremierul Serghei Pușcuța a avut o întrevedere cu membrii Asociației Investitorilor Străini

Viceprim-ministrul Serghei Pușcuța a avut o întrevedere cu reprezentanții Asociației Investitorilor Străini din Moldova. Discuțiile au vizat propunerile de politică fiscală pentru anul 2021. Pușcuța a menționat că, obiectivul Ministerului Finanțelor este dezvoltarea economiei naționale, susținerea mediului de afaceri, precum și respectarea calendarului bugetar, astfel încît politica fiscală pentru anul viitor să fie votată pînă la vacanță de vară a Parlamentului. „Votarea politicii fiscale în termenul stabilit ar oferi o perioadă de 5-6 luni, timp în care agenții economici și-ar putea pregăti planurile de afaceri, ar putea efectuată ajustări în sistemele de raportare și evidență”, a spus Pușcuță.

 

Speakerul Zinaida Greceanîi a discutat cu Patriarhul Tuturor Armenilor

În cadrul vizitei oficiale la Erevan, președintele forului legislativ, Zinaida Greceanîi, s-a întîlnit cu Sanctitatea Sa Karekin al II-lea, Catolicos și Patriarh Suprem al Tuturor Armenilor. Potrivit Direcției generale comunicare și relații publice a Parlamentului, în cadrul discuțiilor au fost abordate aspecte ale cooperării sociale și culturale dintre Moldova și Armenia. Karekin al II-lea a salutat prezența delegației moldovenești și s-a arătat bucuros că relațiile dintre Armenia și Moldova se dezvoltă tot mai dinamic, iar vizitele la nivel înalt contribuie la fortificarea acestora. Sanctitatea Sa a menționat că popoarele Armeniei și Moldovei sînt două popoare creștine a căror prietenie și colaborare durează de multe secole.

 

Primăria Chișinău face ordine în trecerile subterane

Agenții economici care își desfășoară activitatea în trecerea subterană de la intersecția bulevardului Ștefan cel Mare cu strada Ismail din municipiul Chișinău au primit preaviz de evacuare a spațiului. Potrivit informațiilor prezentate de către primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, zilele trecute s-a solicitat executorului judecătoresc să înștiințeze persoanele care activează în subterana respectivă, că Primăria a reziliat contractele cu aceștia. „Din informația pe care o deținem, erau 13 agenți economici, dar de fapt, acolo activează cu totul alte persoane. Locurile sînt date în sublocațiune”, a declarat Ion Ceban.

 

Numărul de șomeri este în scădere

Conform datelor unei note analitice elaborate de Observatorul Pieței Muncii al Agenției Naționale a Forței de Muncă, numărul de șomeri este în scădere comparativ cu anul 2014. Potrivit unei metodologii a Biroului Internațional al Muncii, în R. Moldova, în anul 2018 erau 38,4 mii de șomeri cu 9,1 mii mai puțin decît în 2014. Potrivit datelor comparative prezentate, dacă în perioada 2014 – 2015 numărul şomerilor a crescut, între 2016-2017 acesta a scăzut lent. Cea mai accentuată scădere s-a înregistrat în perioada 2017-2018.

 

Circa 1500 de contracte de locaţiune au fost înregistrate la SFS în luna ianuarie

Circa 1500 de contracte de locaţiune au fost înregistrate în prima lună a anului curent. Potrivit datelor Serviciului Fiscal de Stat /SFS/, contractele au fost înregistrate la Direcțiile deservire fiscală din teritoriul în care sînt amplasate. Urmare a transmiterii în locațiune a bunurilor imobile, la buget au fost încasate venituri în sumă de 2,5 milioane de lei, depășind veniturile încasate în perioada similară a anului precedent cu 0,7 milioane de lei sau o creștere de 38,4%.

 

Leul moldovenesc se depreciază în raport cu moneda unică europeană

Banca Națională a stabilit pentru marţi, 25 februarie, un curs de 19 lei şi 31 de bani pentru un euro, cu cinci bani mai mult decît ieri. Dolarul american creşte cu trei bani şi ajunge la 17 lei şi 85 de bani. Leul românesc se scumpeşte cu doi bani şi va costa patru lei şi doi bani. Hrivna ucraineană şi rubla rusească rămîn la aceleaşi valori de 72, respectiv, 27 de bani.

 

Vremea se va încălzi constant

Vîntul se potolește marți, 25 februarie, și va sufla cu o viteză de cel mult 5-10 metri pe secundă. Vom avea mai multe zile însorite decît mohorîte în următoarea săptămînă. Ploi slabe sînt posibile joi și vineri. Presiunea atmosferică va fi normală. În noaptea de marți spre miercuri, termometrele vor indica valori pozitive – minimele nu vor coborț mai jos de „zero” grade în nord și de +2 grade în sud. Miercuri, 26 februarie, temperatura aerului va crește cu vreo două grade. Din nou, meteorologii anunță vreme în general însorită, cu cer doar parțial acoperit de nori. Maximele termice ale aerului vor atinge valori de 10..13 grade Celsius în nord, 11..14 grade în centru și 12..15 grade în sud. Pînă la 2 martie, termometrele vor indica valori maxime de 8..13 grade Celsius în timpul zilei.