REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (25 aprilie 2019)

Plafonul subvenției anuale acordată producătorilor agricoli va fi majorat

Producătorii agricoli vor putea obține, în cadrul unui an de subvenționare, un sprijin financiar din partea statului de pînă la 5 milioane de lei per beneficiar, cu două milioane mai mult decît se prevedea anterior, potrivit modificărilor operate de guvern. Cabinetul de miniștri a modificat, de asemenea, și sprijinul financiar pentru grupurile de producători, valoarea căruia se majorează cu 50 la sută din valoarea subvenției autorizate.

 

Programul „Prima Casă” a fost optimizat

Marja maximă pe care creditorii o pot aplica pe parcursul anului 2019 pentru creditele garantate de stat în cadrul Programului guvernamental „Prima Casă” va fi redusă de la 3% la 2%. Prin această măsură, statul scade povara asupra beneficiarilor Programului. Aceasta și alte modificări la Regulamentul de implementare a Programului „Prima Casă” au fost aprobate de către executiv. Potrivit noilor prevederi, solicitanți ai Programului „Prima Casă” vor putea fi și persoanele care, în decursul ultimelor 12 luni, au în proprietate o locuință cu o suprafață (locuibilă) ce nu depășește 9 metri pătrați pentru fiecare membru al familiei.

 

R. Moldova va semna cu Tadjikistan Acordul privind călătoriile fără vize ale cetățenilor

Cabinetul de miniștri a aprobat hotărîrea cu privire la Semnarea Acordului dintre Guvernul R. Moldova și Guvernul Tadjikistanului privind călătoriile fără vize ale cetățenilor. Ministerul Afacerilor externe menționează că, în prezent, cetăţenii celor două state călătoresc reciproc fără vize. Acest regim este reglementat de către prevederile Acordului privind călătoriile fără vize ale cetăţenilor Comunităţii Statelor Independente, încheiat la 9 octombrie 1992 la Bişkek. Însă, în ultimul timp, „s-a conturat o deviere a statelor CSI de la prevederile acestui Acord multilateral prin semnarea acordurilor bilaterale care reglementează călătoriile reciproce fără vize”.

 

Guvernul a modificat Regulamentul cu privire la transportarea elevilor

Copiii care se vor deplasa la instituțiile de învățămînt cu unități de transport școlar vor avea un însoțitor instruit în aspectul siguranţei rutiere, potrivit modificărilor operate de guvern la Regulamentul cu privire la transportarea elevilor. Proiectul are la bază premiza că siguranța elevilor constituie „una din condițiile fundamentale pentru organizarea procesului de transportare”. În anul de studiu 2018/2019 sînt transportați 22 263 de elevi cu 386 autobuze școlare.

 

Executivul a alocat 2,6 milioane de lei pentru înlăturarea consecințelor calamităților naturale

Peste 2,6 milioane de lei au fost alocate din fondul de intervenție al guvernului pentru înlăturarea consecințelor vîntului puternic din 11 martie curent. Decizia a fost aprobată de cabinetul de miniștri. Banii au fost distribuiți autorităților publice locale pentru reparația Casei de Cultură și a grădiniței din satul Cotiujeni, Briceni, reparația gimnaziului din satul Mîndrești, Telenești și reparația unei case de locuit din satul Chiștelnița, Telenești.

 

Pe mai multe străzi din capitală va fi restricționată parcarea automobilelor

Inspectoratul Naţional de Patrulare (INP) a anunţat că, de astăzi şi pînă pe 28 aprilie, parcarea transportului personal în apropiere de Gara Centrală, Piața Centrală, Gara de Nord, Piața Domus şi pe străzile adiacente va fi restricţionată. Potrivit INP, aceste activități au drept scop asigurarea circulației libere și fără impedimente a tuturor participanților la trafic, precum și reducerea timpului de deplasare pentru transportul particular ce se va deplasa prin zonele respective.

 

R. Moldova are peste 2,2 milioane de hectare de terenuri agricole

R. Moldova are peste 2,2 milioane de terenuri agricole, dintre care 22,5 mii de terenuri irigate, potrivit Cadastrului funciar aprobat de guvern. Potrivit documentului, la situaţia de la 1 ianuarie 2019, suprafața totală a R. Moldova era de 3 milioane 384,7 mii de hectare. Potrivit Cadastrului funciar, numărul deținătorilor de terenuri cu destinație agricolă se ridică la 1 milion 330,9 mii de proprietari.

 

Salariul minim garantat în sectorul real va fi majorat cu 165 de lei

Cuantumul minim garantat al salariului în sectorul real va crește de la 1 mai 2019 cu 165 de lei, pînă la 2775 lei pe lună, potrivit unei hotărîri aprobare de guvern. În ultimii șapte ani, salariul minim garantat a fost majorat cu 1575 lei. Potrivit legislației în vigoare, în cazul aplicării de către unităţile economice a sistemului tarifar sau netarifar de salarizare, salariul lunar al unui angajat nu poate fi mai mic decît cuantumul minim garantat al salariului în sectorul real, stabilit anual de guvern.