REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (25 aprilie 2018)

În UTA Gagauz-Yeri a început procesul de evacuare a pesticidelor

În satul Gaidar din autonomia găgăuză a demarat campania de ambalare şi evacuare a pesticidelor stocate în depozitele istorice din localitate. Acţiunea este organizată şi coordonată de Ministerul Apărării şi o companie din Marea Britanie, care au adus în teritoriu echipamentul necesar pentru exportarea a circa 60 de tone de deşeuri toxice, dislocate în depozite din apropierea satului Gaidar. Activităţile de evacuare a stocurilor de pesticide din autonomie sînt susţinute de Executivul de la Comrat şi autorităţile locale din raionul Ceadîr-Lunga, satele Gaidar şi Copceac. Başcanul Irina Vlah a solicitat membrilor administraţiei regiunii să acorde tot sprijinul în procesul de transportare a chimicalelor.

 

Teatrul Evreiesc din Bucureşti efectuează un turneu la Chișinău

Şapte spectacole va prezenta pe scena Teatrului Naţional ”Satiricus Ion Luca Caragiale” de la Chişinău, în perioada 23-30 aprilie, Teatrul Evreiesc de Stat din Bucureşti în frunte cu actriţa Maia Morgenstern. Turneul este organizat în cadrul proiectului cultural-artistic „Teatru de peste Prut”, ediția a doua, realizat de către teatrele din cele două capitale. Este vorba de un schimb de turnee care se desfăşoară în baza acordului dintre cele două teatre, cu susținerea Institutului Cultural Român „M. Eminescu” la Chișinău, a Primăriei municipiului Chișinău și a Primăriei municipiului București. Directorul Teatrului Național ”Satiricus I. L. Caragiale”, Alexandru Grecu, a menționat că ”Teatru de peste Prut” este primul proiect de o asemenea anvergură dintre R. Moldova și România.

 

Autovehiculele din regiunea transnistreană vor fi admise în traficul internațional

Autovehiculele din regiunea transnistreană, care nu desfășoară activități comerciale, vor primi plăcuțe de înmregistrare neutre și vor fi admise în traficul internațional începînd cu 1 septembrie, potrivit unui Acord semnat marți, 24 aprilie, de către reprezentanții Chișinăului și Tiraspolului, la Bender. Potrivit documentului, mijloacele de transport vor avea plăcuțe auto neutre, cu numere de înmatriculare format din trei litere și trei cifre, și un pașaport tehnic conform cerințelor Convenției de la Viena privind circulația internațională. Reînregistrarea autovehiculelor transnistrene se va face la cerere, în două oficii din orașele Tiraspol și Rîbnița, care vor fi create cu asistența Misiunii OSCE în R. Moldova. Un autovehicul nu va putea avea în același timp un număr neutru și un număr transnistrean, de aceea locuitorii din regiune care vor decide să-și păstreze numărul transnistrean vor putea călători cu mijloacele de transport doar pe teritoriul R. Moldova.

 

Două persoane vor fi judecate pentru înstrăinarea terenurilor primăriei Bubuieci

Un funcționar și un complice de al său vor fi judecați pentru înstrăinarea ilegală a mai multor terenuri de construcție ce aparțin primăriei comunei Bubuieci, municipiul Chișinău. Potrivit procurorilor, factorii de decizie din cadrul primăriei Bubuieci, în complicitate cu alte persoane, au pus în aplicare o schemă ilegală pentru a obține patru loturi de pămînt aflate în proprietatea administraţiei publice locale a comunei Bubuieci. Astfel, funcționarii, împreună cu un complice, ar fi identificat persoane, din alte localităţi, cu numele şi prenumele identice cu ale adevăraţilor solicitanţi de terenuri. După ce au intrat în posesia pămînturilor, beneficiarii ar fi făcut procuri generale pe numele unuia dintre funcționarii primăriei implicați în schemă, care în cele din urmă, le-a vîndut unor persoane terțe. Dacă vor fi găsiți vinovați, cei doi suspecți riscă de la opt la 15 ani de închisoare. Totodată, în acest dosar, un alt funcționar a fost anunțat în căutare.

 

Circa 1300 de detectoare de fum au fost instalate în casele mai multor familii

Circa 1300 de detectoare de fum au fost instalate în casele mai multor familii de către angajații Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) al MAI. Acțiunile au avut loc în cadrul campaniei naționale „O casă protejată, o viață salvată”. În total, aproape 1200 de familii au beneficiat de instalații de detectare a gazului toxic. Ofiţerul de presă al IGSU, Liliana Pușcașu, a specificat că „săptămîna trecută, detectoarele de fum au fost instalate în localități ale raioanelor Rîșcani, Glodeni și Hîncești”. De astfel de dispozitive beneficiază familiile cu mulți copii, persoanele în etate, dar și cele țintuite la pat. În următoarea perioadă, detectoare de fum vor ajunge la oamenii din raioanele Fălești, Sîngerei și Ștefan Vodă. Campania are drept scop prevenirea incendiilor și intoxicațiilor cu monoxid de carbon.

 

R. Moldova și Turcia vor dezvolta relațiile bilaterale

Relațiile moldo-turce sînt într-un trend ascensiv, atît în plan politic, cît și comercial-economic, social, cultural, însă există potențial pentru extinderea și aprofundarea lor pe toate dimensiunile. Constatările au fost făcute de miniștrii afacerilor externe ale celor două state, Tudor Ulianovschi și Mevlüt Çavuşoğlu, în cadrul întrevederii de la New York, unde șefii diplomațiilor de la Chișinău și Ankara participă la Reuniunea de nivel înalt a Adunării Generale ONU privind construcţia păcii durabile. În cadrul întrevederii, Tudor Ulianovschi și Mevlüt Çavuşoğlu, au trecut în revistă relaţiile de cooperare moldo-turcă, menţionînd interesul comun pentru dezvoltarea acestora în diverse domenii, atît în plan bilateral, cît şi multilateral. În context, cei doi miniștri au menționat că un pas important în direcția respectivă sînt și consultările politice interministeriale, la nivel de secretari de stat, care au avut loc la Ankara în perioada 23–24 aprilie curent.