REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (24 mai 2018)

Numărul doritorilor de a susține BAC-ul a scăzut

În anul curent 18.776 de absolvenți și restanțieri din sesiunile anterioare vor susține examenele de Bacalaureat. Angajații ministerului Educației, Culturii și Cercetării (MECC) au comunicat că numărul include atît absolvenții, cît și restanțierii din sesiunile anterioare. Anul acesta, examenul de bacalaureat va avea loc între 5 și 22 iunie. În anul 2017 la examen s-au înscris 19.488 de candidați, iar în 2016 – 21.524.

 

Executivul a aprobat ”Pachetul antialcool”

Pedepsele pentru șoferii care urcă băuți la volan vor fi înăsprite. Guvernul a aprobat miercuri, 23 mai, o serie de modificări legislative privind sancțiunile pentru conducerea automobilelor în stare de ebrietate. Potrivit noilor prevederi, șoferii care vor fi prinși băuți la volan vor rămîne imediat fără permisul de conducere pentru o perioadă de la 6 luni – în cazul primei abateri și pînă la 3 ani – în cazul abaterii repetate. Termenul va fi stabilit de instanța de judecată în cel mult trei zile, iar în acest timp șoferii nu vor mai putea circula cu un permis provizoriu. Pentru cei care sînt depistați în stare de ebrietate alcoolică cu grad avansat, sancțiunile vor fi mai dure - permisul acestora va fi anulat pentru 4 ani. Totodată, pentru condusul în stare de ebrietate avansată va fi exclusă amenda, aceasta fiind substituită cu munca neremunerată, pînă la 240 de ore, în folosul comunității.

 

Tinerii fermieri vor primi în avans subvenții pentru a-și lansa afacerile

Producătorii agricoli debutanţi vor primi în avans subvenţii de la stat, pentru a-și realiza proiectele de antreprenoriat. În anul curent, autoritățile vor aloca în acest scop 45 milioane de lei, relatează Direcţia comunicare a Guvernului. Proiectul Regulamentului cu privire la condiţiile şi procedura de acordare a plăţilor în avans din Fondul naţional de dezvoltare a agriculturii şi mediului rural a fost aprobat de Cabinetul de miniștri. Subvenţiile în avans vor fi acordate în baza proiectelor investiţionale depuse de fermierii care desfăşoară pentru prima dată o activitate economică în sectorul agroalimentar şi nu sînt afiliaţi unui alt producător agricol. Agricultorii vor putea beneficia o singură dată de acest sprijin financiar, valoarea căruia va fi de cel mult 650 mii de lei.

 

Judecătorii vor fi numiți în funcții în baza unor reguli noi

Judecătorii vor fi numiți în funcții în baza unor reguli noi, potrivit unui proiect aprobat de către Guvern. Conform documentului, concursul de ocupare a funcțiilor vacante de judecător va fi organizat de două ori pe an. În procesul de selecție a candidaților, care urmează a fi numiți pentru prima dată în funcția de judecător, nota obținută la examenul susținut în fața Comisiei de absolvire a Institutului Național al Justiției va constitui cel puţin 50% din media de concurs și nu mai mult de 50% din punctajul acordat de Colegiul pentru selecție. Totodată, pentru candidații la funcția de judecător se impune condiția obligatorie de a deține diploma de studii superioare de master în domeniul dreptului.

 

Controlul comun la frontiera moldo-ucraineană se extinde

Controlul comun moldo-ucrainean pe segmentul transnistrean se extinde încă în două puncte de trecere, punctul rutier „Goianul Nou-Platonovo” și punctul feroviar „Novosaviţcaia-Cuciurgan”. În ambele puncte de trecere controlul comun va fi realizat pe teritoriul Ucrainei, după principiul „o singură oprire – un singur ghişeu”. Pe lîngă îmbunătățirea condițiilor de traversare a frontierei de stat vor fi optimizate operațiunile de import-export și schimbul de informaţii între părți. În prezent, controlul comun se aplică la șase puncte de trecere a frontierei moldo-ucrainene.