REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (24 aprilie 2018)

Alegerile locale vor fi monitorizate de observatori internaționali

Comisia Electorală Centrală (CEC) informează că alegerile locale noi din 20 mai vor fi monitorizate de către observatori internaţionali din partea Congresului Autorităţilor Locale şi Regionale al Consiliului Europei. Potrivit unui comunicat al CEC, misiunea de observare în R. Moldova este planificată pentru perioada 17-21 mai. Alegerile locale noi pentru funcția de primar vor fi organizate în municipiul Chișinău, municipiul Bălţi, comuna Leuşeni și satul Nemţeni (Hînceşti), comuna Voloviţa (Soroca), comuna Jora de Mijloc (Orhei), comuna Pîrliţa (Ungheni).

 

Primăriile vor primi Drapelul lui Ștefan cel Mare

Cu ocazia Zilei Drapelului de Stat al R. Moldova, marcată la 27 aprilie, președintele Igor Dodon a venit cu inițiativa ca, începînd cu ziua de marți, 24 aprilie, să fie transmise fiecărei primării din țară cîte un Drapel de Stat, precum și drapelul istoric al lui Ștefan cel Mare și Sfînt. Săptămîna precedentă, Comisia Națională de Heraldică de pe lîngă președinte a aprobat conferirea statutului legal de simbol național istoric al R. Moldova drapelului purtat de Ștefan cel Mare în ziua de 12 septembrie 1485. În acest context, Igor Dodon a înaintat inițiativa legislativă pentru completarea Legii nr. 217/2010 privind Drapelul de Stat al Republicii Moldova. „Primele drapele vor fi propuse celor 300 de localități care au semnat declarații pentru menținerea statalității și independenței R. Moldova. Ulterior, drapelul istoric va fi repartizat în celelalte localități ale țării”, a menționat șeful statului. ”Prin această inițiativă legislativă, dorim să sporim interesul societății față de istoria și cultura Moldovei, să contribuim la cultivarea spiritului patriotic al cetățenilor și la consolidarea statalității R. Moldova”, a mai adăugat Dodon.

 

În R. Moldova au fost marcate Ziua Mondială a Cărții și Ziua Bibliotecarului

Biblioteca Națională, în colaborare cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, a marcat, luni, 23 aprilie, Ziua Mondială a Cărții și a Dreptului de Autor și Ziua Bibliotecarului. Cu acest prilej, a fost organizat un briefing, în cadrul căruia a fost făcută o retrospectivă a anului bibliologic 2017. La eveniment a participat secretarul de stat în domeniul culturii, Andrei Chistol, care a transmis un mesaj de felicitare tuturor bibliotecarilor din R. Moldova. „Bibliotecile publice din R. Moldova au devenit centre comunitare, care oferă utilizatorilor o varietate de servicii moderne și oportunități de implicare în activități, prin asigurarea accesului la tehnologii performante și suport din partea bibliotecarilor instruiți. Ne bucură faptul că astăzi putem vorbi de peste 1300 de servicii moderne realizate de biblioteci, de peste opt milioane de dolari investiți în echipament, de 1070 de biblioteci renovate și 13 cluburi de robotică, ceea ce oferă comunităților o platformă îmbunătățită pentru dezvoltare și schimb de experiență”, a subliniat Chistol.

 

Procedura de dobîndire a cetățeniei R. Moldova a fost simplificată

Procedura de dobîndire a cetățeniei R. Moldova prin recunoaștere a fost simplificată. Potrivit Agenției Servicii Publice, prevederea este valabilă pentru persoanele cu vîrsta de peste 18 ani, născute pe teritoriul R. Moldova, indiferent dacă acestea dețin cetățenia altui stat și dacă domiciliază în țară sau în străinătate. Modificările au fost operate la Legea cetățeniei, care au intrat în vigoare la sfîrșitul săptămînii trecute. Astfel, persoanele vor fi recunoscute ca cetățeni ai R. Moldova din momentul depunerii cererii în acest sens. Doritorii din țară se pot adresa la orice Serviciu eliberare a actelor de identitate sau centru multifuncțional al Agenției Servicii Publice. Cei aflați peste hotare pot depune cererile la misiunile diplomatice și oficiile consulare ale R. Moldova.

 

Vicepremierul Iurie Leancă a cerut bani de la autoritățile germane

Viceprim-ministrul pentru Integrare Europeană, Iurie Leancă, a solicitat autorităților germane o finanțare mai mare ”pentru dezvoltarea proiectelor în R. Moldova”. Anunțul a fost făcut de Leancă în urma unei vizite de lucru în Germania. El a specificat că a avut mai multe întrevederi cu oficialii germani, în cadrul cărora a discutat despre relațiile politice și social-economice moldo-germane, problemele şi provocările securității regionale, stadiul actual al raporturilor moldo-comunitare și viitorul european al țării noastre. „Am mulțumit pentru sprijinul oferit prin intermediul multiplelor proiecte de renovare a grădinițelor, construcția apeductelor și implicarea în domeniile: medicină, drepturile omului și societate civilă”, a spus Leancă.