REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (23 octombrie)

Burse de 12 mii de lei pentru elevii din școli profesionale și colegii

80 de elevi, care își fac studiile în școli profesionale, colegii sau centre de excelență din R. Moldova pot depune dosarele pentru a obține o bursă în valoare de pînă la 12 mii de lei. Acestea sînt acordate în cadrul unui proiect lansat de Centrul de Informații Universitare. Data limită de prezentare a dosarelor este 26 octombrie curent. Bursele vor fi oferite pentru un singur an de studii și vor acoperi cheltuielile pentru hrană, cazare și alte necesități ale beneficiarilor.

 

Igor Dodon a avut o întrevedere cu Ambasadorul Federației Ruse în R. Moldova

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a avut o întrevedere cu Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Federației Ruse în Republica Moldova, Oleg Vasneţov. În cadrul întrevederii, părțile au discutat mai multe chestiuni cu privire la relaţiile bilaterale, situația din politica internă şi externă a ţării. Totodată, Igor Dodon și Oleg Vasneţov au examinat programul vizitei pastorale în Moldova a Patriarhului Moscovei şi al Întregii Rusii, Kirill, planificată pentru 27-28 octombrie. Potrivit programului, sîmbătă seara Sanctitatea Sa va oficia un serviciu divin la Catedrala „Naşterea Domnului” din Chișinău. De asemenea, în premieră, Patriarhul Kirill va vizita orașele Comrat şi Bălţi. În cadrul dialogului, interlocutorii au discutat, de asemenea, detalii privind vizita oficială a Președintelui Republicii Moldova în Federația Rusă, preconizată pentru perioada 31 octombrie -1 noiembrie, curent.

 

ASP a deschis un nou Centrul multifuncțional la Taraclia

Agenția Servicii Publice a deschis încă un Centru Multifuncțional în sudul țării. Astfel, ghișeul unic este disponibil și pentru populația raionului Taraclia. În cadrul oficiului sînt amenajate 18 ghișee la care vor fi prestate servicii din domeniile de competență ale ASP. Astfel, într-o singură instituție locuitorii raionului își pot perfecta actele ce țin de înregistrarea şi evidenţa populaţiei, înregistrarea şi licenţierea unităţilor de drept, înregistrarea bunurilor imobile şi a drepturilor asupra acestora etc. În prezent cetățenii pot solicita în centrele multifuncționale peste 1000 de servicii publice.

 

În R. Moldova este marcată Săptămîna Internațională de prevenire a intoxicațiilor cu plumb

În Republica Moldova se desfășoară Săptămîna Internațională de prevenire a intoxicațiilor cu plumb, în perioada 21-27 octombrie curent. Scopul acțiunii este de a sensibiliza populaţia privind conștientizarea și punerea în aplicare a acțiunilor de combatere a efectelor plumbului asupra sănătății umane, în special asupra copiilor. În prezent, în Republica Moldova se realizează un studiu complex pentru evaluarea gradului de expunere a populației generale la plumb, fiind folosit ca bio-marker sîngele. Rezultatele preliminare indică un conținut mediu al plumbului în mărimi ce confirmă importanța contracarării factorului expunerii la plumb, degradant pentru sănătatea populaţiei. Plumbul afectează sistemul nervos central și creierul, sistemul de reproducere, rinichii, sistemul cardiovascular, sîngele și sistemul imun.

 

Directorul general adjunct al OMC întreprinde o vizită în R.Moldova

Gradul şi ritmul de implementare a angajamentelor asumate de către Republica Moldova după aderarea în 2001 la Organizația Mondială a Comerțului (OMC), au fost discutate de Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Tudor Ulianovschi, cu directorul general adjunct al Organizației, Alan Wolff, care întreprinde o vizită de lucru în țara noastră, în perioada 22 – 25 octombrie curent, la invitația șefului diplomației moldovenești.