REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (23 octombrie 2019)

Parlamentul va examina concesionarea autogărilor și întreprinderii ”Tutun-CTC”

Comisia parlamentară de anchetă privind concesionările și privatizările a examinat două rapoarte preliminare cu privire la concesionarea autogărilor și stațiilor auto, precum și a întreprinderii ”Tutun-CTC”. Documentele denotă că fiecare contract au fost semnat cu abateri de la legislație, iar statul a avut de pierdut. De asemenea, comisia a audiat persoane implicate în procesele de concesionare și urmează să prezinte raportul final în ședința plenară a Parlamentului. Potrivit raportului, atît în situația autogărilor, cît și în situația întreprinderii ”Tutun-CTC”, concesionarea s-a produs în defavoarea statului.

 

Cancelaria de Stat a publicat cheltuielile pentru deplasările de serviciu

Cancelaria de Stat a R. Moldova a publicat cheltuielile privind deplasările de serviciu efectuate în străinătate. Datele arată că cei mai mulți bani pentru deplasările în străinătate, Cancelaria i-a cheltuit în anul 2018 – aproximativ 2,2 milioane de lei. Atunci, în total s-au efectuat 149 de deplasări de serviciu, dintre care 57 de vizite au fost acoperite din bugetul instituției, iar restul – din finanțări externe. În anul 2017 s-au cheltuit, în acest scop, circa 1,8 milioane de lei, în total fiind efectuate 136 de deplasări, dintre care Cancelaria a acoperit costurile de finanțare pentru 46 de vizite.

 

Leul se va deprecia față de dolar

Moneda națională se va deprecia miercuri, 23 octombrie, față de dolarul american. Ultimul va costa 17 lei și 38 de bani. Ratele oficiale de schimb valutar prezentate de Banca Națională a Moldovei (BNM) relevă că euro își va păstra prețul de 19 lei și 36 de bani. Leul românesc va scădea de la 4 lei și 07 bani, la 4 lei și 06 bani. Hrivna ucraineană va rămîne la 69 de bani. Rubla rusească va costa în continuare 27 de bani.

 

Procesul de emitere a autorizațiilor speciale de transport va fi optimizat

Procesul de emitere a autorizațiilor speciale de transport (AST) va fi optimizat, inclusiv prin modificarea prevederilor legislative în acest sens. Propunerile au fost prezentate marți, 22 octombrie, la Chișinău, în cadrul unei ședințe organizate de Ministerul economiei, Agenția Națională Transport Auto (ANTA) și Programul USAID Reforme Structurale în Moldova. Evaluarea procesului de emitere a AST a scos în evidență faptul că acesta nu este centrat pe necesitățile agenților economici, întrucît lipsesc anumite posibilități, în special cele care se referă la obținerea AST în termeni mai scurți.

 

Agrobiznes invită la forumul „ECO pentru Eco”

Agrobiznes invită pe data de 30 octombrie 2019 la UASM la Eco-Forumul „ECO pentru Eco”, unde vor participa actori relevanţi din domeniu precum ar fi AUF în ECO, MOVCA, AIPA, MADRM, eveniment menit să consolideze eco-antreprenoriatul în R. Moldova. Agrobiznes este Partener Media al evenimentului. Obiectivul acestuia este de a intensifica cooperarea şi stabili parteneriate dintre mediul academic şi cel antreprenorial cît şi dezvoltarea culturii şi spiritului antreprenorial cu accent pe dimensiunea ecologică a antreprenoriatului.

 

Observatorii au constatat corectitudinea alegerilor

Alegerile locale generale s-au desfăşurat calm şi cu respectarea normelor unei competiții democratice, în pofida anumitor neajunsuri din Codul Electoral. În special, este vorba de cerințe excesive față de înregistrarea candidaților independenți. Constatările au fost făcute de reprezentanții misiunii internaționale de observare a alegerilor ENEMO. Misiunea internațională de observare a alegerilor își desfășoară activitatea cu sprijinul financiar al Uniunii Europene, Suediei şi Olandei.

 

Ion Druță va fi cercetat într-un nou dosar penal

Președintele Curții Supreme de Justiţie, Ion Druţă, va fi cercetat într-un nou dosar penal. Magistratul este suspectat de amestec în procesul de înfăptuire a justiţiei. În prezent, el mai este cercetat într-un dosar în care este suspectat de îmbogățire ilicită. Procurorul general interimar, Dumitru Robu, a depus o sesizare la Consiliul Superior al Magistraturii, în care solicită acceptul pornirii urmăririi penale pe numele șefului CSJ, Ion Druță. Sesizarea a fost făcută în contextul unui proces penal gestionat de Procuratura Anticorupție.