REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (23 aprilie 2019)

În capitală vor fi organizate iarmaroace de Paști

În capitală vor fi organizate iarmaroace de Paști. Acestea își vor începe activitatea pe 24 aprilie curent și se vor încheia pe 27 aprilie. La iarmaroace vor fi comercializate produse alimentare specifice sărbătorilor de Paști, cum ar fi pască, cozonac, dulciuri, dar și alte produse alimentare. Potrivit Primăriei capitalei, în acest an tîrgul de profil va fi amenajat în Scuarul Catedralei Mitropolitane „Nașterea Domnului” din centrul capitalei. Totodată, tîrguri similare vor fi organizate și în sectoarele municipiului Chișinău, în locurile stabilite de Preturi. De asemenea, în zilele de 5 și 6 mai 2019 va fi organizată deservirea populației cu produse cu specific pascal, în vecinătatea Cimitirului Central din strada Armenească și Cimitirului „Sf. Lazăr”.

 

După patru ani de cădere continuă creditarea a crescut cu 4,4 miliarde de lei

După patru ani de cădere continue, volumul de credite acordat economiei de către sectorul bancar și nebancar a înregistrat, în 2018, o creștere de 4,4 miliarde de lei, recuperînd practic întreaga cădere, constată într-o analiză economistul Veaceslav Ioniță, expert la IDIS „Viitorul”. Potrivit expertului, această creștere a fost asigurată în primul rînd de sectorul nebancar, care a înregistrat o creștere estimativă a portofoliului de credite cu 2,4 miliarde de lei, urmat de sectorul bancar care și-a majorat portofoliul de credite cu două miliarde de lei în anul 2018.

 

În parcurile din capitală vor fi construite opt veceuri publice

În parcurile din capitală vor fi construite opt veceuri publice moderne. Acestea vor fi dotate cu rampe de acces pentru persoanele cu dizabilități. Proiectul va costa bugetul municipal cinci milioane de lei. Șeful Direcției generale locativ-comunală și amenajare, Ion Burdiumov, a declarat că lucrările de construcție a noilor veceuri ar putea fi finalizate pînă la sfîrșitul verii.

 

Președintele Federației Moldovenești de Fotbal s-a retras din funcție

Președintele Federației Moldovenești de Fotbal (FMF), Pavel Cebanu, a anunțat public retragerea sa din funcția ocupată timp de 22 de ani. În declarația de pe site-ul FMF se remarcă că decizia luată este o urmare a promisiunii făcută în urmă cu doi ani. În ultimii ani, atît echipele naționale, cît și selecționata R. Moldova la fotbal nu doar că nu au înregistrat nici un succes remarcabil, cît și au suferit înfrîngeri în fața unor echipe cotate mai slab.

 

500 de şoferi au fost sancţionaţi de la începutul anului pentru că aveau geamurile umbrite

500 de şoferi s-au ales cu amenzi de la începutul anului pentru că aveau geamurile automobilelor umbrite. Inspectoratul Naţional de Patrulare (INP) anunţă că geamurile umbrite reduc gradul de vizibilitate, iar în timpul efectuării unei manevre, şoferii pot rata acţiunile celorlalţi participanţi la trafic, fapt ce creşte riscul de accidente. Astfel, automobiliştii care nu se conformează sînt sancționați cu amenzi de la 600 pînă la 1 200 de lei şi trei puncte de penalizare.

 

A început reparaţia principalelor străzi din Capitală

Primăria Capitalei a început reparaţia principalelor artere din oraş, după care vor urma și străzile secundare. În scopul evitării ambuteiajelor, lucrările de frezare vor avea loc noaptea, iar cele de asfaltare ziua, între orele 09:00 şi 16.00. Lucrările de reparație a străzilor principale sînt efectuate de angajații Întreprinderii "Exdrupo". După ce muncitorii vor freza și plomba gropile, va fi aplicat şi marcajul rutier. Volumul total al lucrărilor este de 63 de mii de metri pătrați şi vor dura trei luni. Costul este de 20 de milioane de lei.