REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (23 aprilie 2018)

Seceta va afecta în special agricultura tradiţională, afirmă specialiștii

Seceta stabilită în ultimele săptămîni pe teritoriul R. Moldova va afecta producătorii agricoli care, din cauza uscăciunii, nu pot îndeplini lucrările prevăzute de sezon. Un pericol prezintă, de asemenea, şi posibilitatea îngheţurilor şi grindinei, a comunicat Vasile Şarban, şef de direcţie la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului (MADRM). Potrivit specialistului, într-o situaţie destul de complicată s-au pomenit în special fermierii care practică agricultura tradiţională. „Am trecut de la iarnă direct la timp de vară şi stratul de umezeală acumulat în urma ninsorilor s-a evaporat. Avem un sol împietrit, care face imposibilă ieşirea în cîmp şi prelucrarea pămîntului prin metode tradiţionale”, a spus Vasile Şarban.

 

Cea de-a V-a ediţie a “Paradei Florilor” s-a desfășurat la Cimişlia

Zeci de producători horticoli din diferite raioane ale R. Moldova au participat, duminică, 22 aprilie, la cea de-a V-a ediţie a Expoziţiei-tîrg „Parada Florilor”, desfăşurată în oraşul Cimişlia. Evenimentul, organizat de Consiliul raional Cimişlia şi devenit tradiţional nu doar în sudul ţării, ci şi la nivel naţional, a întrunit pe parcursul zilei peste trei mii de vizitatori. „Festivalul „Parada Florilor”, devenit deja o carte de vizită a raionului Cimişlia, este dedicat promovării sectorului horticol. Potrivit şefului administraţiei raionale, din 2014, cînd a avut loc prima ediţie a „Paradei Florilor”, şi pînă în prezent, expoziţia a înregistrat succese relevante. Agenda festivalului, propusă de organizatori, include expoziţii cu vînzare de flori, arbori şi arbuşti decorativi, material semincer, produse gastronomice florale, expoziţii de artizanat şi mărfuri ale meşterilor populari.

 

Autoritățile cu atribuții antiincendiare au fost atenționate

Ca urmare a incendiilor produse în capitală, premierul Pavel Filip a convocat într-o ședință de lucru autoritățile cu atribuții în domeniul siguranței antiincendiare. Conform informaţiilor prezentate în cadrul ședinței, pentru a interveni la stingerea primului incendiu, izbucnit la Institutul de Zootehnie, au fost antrenate 14 autospeciale de intervenție cu peste 100 de pompieri și salvatori. Pentru lichidarea celui de-al doilea incendiu, declanșat într-un centru comercial din capitală, au fost antrenate patru echipaje de intervenție. În ambele cazuri, flăcările au cuprins acoperișul clădirilor, toate persoanele au fost evacuate și nimeni nu a avut de suferit. Premierul a menționat importanța verificării obiectivelor din țară, dar și necesitatea înăspririi pedepselor pentru nerespectarea normelor de protecţie împotriva incendiilor.

 

Artiști din șapte țări vor participa la Festivalul Internațional ”J. S. Bach”

Artiști din R. Moldova, România, Germania, Italia, Polonia, Rusia și Ucraina vor participa la cea de-a VIII-a ediție a Festivalului Internațional ”J. S. Bach”, care va avea loc în perioada 24-30 aprilie la Sala cu Orgă din Chișinău. Directorul Sălii cu Orgă, Larisa Zubcu, a menționat că evenimentul are drept scop promovarea creației lui Bach, care, în cadrul Festivalului, este interpretată de artiști consacrați din țară și de peste hotare. ”Festivalul este de o înaltă ținută artistică. Dirijorul și violoncelistul Cristian Florea este un bun cunoscător al creației lui Bach. El a colaborat mult cu dirijorul, muzicologul și violoncelistul austriac Nikolaus Harnoncourt, specialist în interpretarea documentar-istorică a creației lui Bach și acum continuă această tradiție”, a spus Larisa Zubcu.

 

Situația infracțională din stînga Nistrului a cunoscut o ușoară detensionare

Pe parcursul săptămînii trecute în raioanele de Est ale R. Moldova au fost înregistrate 191 de crime și infracțiuni, față de peste 200 în săptămînile anterioare. Potrivit așa-zisului minister de externe de la Tiraspol, în 142 de cazuri au fost identificate persoanele bănuite. Sursa citată precizează că în perioada respectivă au avut loc 5 jafuri, o tentativă de viol, precum și 49 de furturi. De asemenea, au fost documentate 13 cazuri de comercializare a drogurilor, un caz de estorcare de mită și 6 infracțiuni economice. Colaboratorii miliției au reținut 15 infractori, anunțați în căutare. În aceiași perioadă pe drumurile din stînga Nistrului au avut loc 29 de accidente, în urma cărora trei persoane au fost spitalizate.