REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (22 septembrie 2020)

În următoarea săptămînă se va menţine seceta hidrologică şi vremea caldă

Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a prelungit Codul Portocaliu de secetă hidrologică pe o mare parte a teritoriului ţării pînă la data de 28 septembrie. „În rîurile mici din bazinul inferior al rîului Răut și bazinelor rîurilor Botna, Cogîlnic, Ialpug și Cahul se menţine Cod Portocaliu de secetă hidrologică”, indică SHS. De asemenea, hidrologii au anunţat că în perioada de referinţă, în rîul Prut, pe sectorul Criva – Costești, rîurile mici și bazinele acvatice din țară se va menține Cod Galben de secetă hidrologică.

 

La Chișinău a fost inaugurat Festivalul Filmului Francofon

Ambasada Franței la Chișinău, în colaborare cu Alianța franceză din Moldova, a dat startul astăzi celei de-a XIX-a ediții a Festivalului Filmului Francofon, care se va desfășura în regim on-line în perioada 21-27 septembrie. La eveniment au participat ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Igor Șarov, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Franceze la Chișinău, Pascal Le Deunff, directorul Alianței Franceze în țara noastră, Emmanuel Skoulios, secretarul de stat în domeniul culturii, Andrei Chistol, alte persoane oficiale.

 

Șeful diplomației moldovenești a avut o întrevedere cu ambasadorul Ungariei

Ministrul de externe Oleg Țulea, a avut o întrevedere cu ambasadorul Ungariei în R. Moldova. În cadrul întrevederii, interlocutorii au făcut o trecere în revistă a celor mai importante realizări în evoluţia relaţiilor bilaterale din ultimul timp şi au discutat despre perspectivele intensificării raporturilor moldo-maghiare. Oficialii au fost unanimi în opinia lor privind existența unor relații excelente de colaborare dintre ambele state și a unui dialog politico-diplomatic consistent, exprimînd interesul comun pentru dezvoltarea continuă a acestuia.

 

La Muzeul Național de Istorie a Moldovei a fost deschisă o expoziție aniversară dedicată cercetărilor arheologice

În contextul Zilelor Europene ale Patrimoniului, o expoziție cu genericul ”Străjerii secularelor hotare”, dedicată împlinirii a 70 de ani de la demararea cercetărilor sistematice a așezărilor medievale de pe Nistru a fost inaugurată la Muzeul Național de Istorie a Moldovei. Potrivit curatorului expoziției, doctorului în istorie Ion Tentiuc, investigațiile realizate în siturile de la Echimăuți, Alcedar, Lucășeuca, Țareuca, Rudi–Farfuria Turcească, Poiana-Cunicea, Tătărăuca Nouă-Germănărie etc. au permis reconstituirea realităților istorice și arheologice ale perioadei secolelor IX-XI î.H.

 

Creșterea exporturilor prin instrumentele de e-comerț pe agenda MEI și a Poştei Moldovei

Ministrul economiei Sergiu Railean, a convocat o ședință cu conducerea Întreprinderii de Stat „Poşta Moldovei", în cadrul căreia au fost discutate subiecte ce vizează realizarea acțiunilor pe segmentul poștal din Foaia de parcurs pentru impulsionarea procesului de digitizare a economiei naționale și dezvoltare a comerțului electronic. Directorul general interimar al Î.S. „Poșta Moldovei", Vitalie Zaharia, a comunicat că instituția pe care o conduce a implementat sistemul de declarații vamale electronice CDS al Uniunii Poștale Universale (UPU), pentru toate categoriile de trimiteri poștale cu conținut de marfă, la moment schimbul de date electronice prealabile fiind realizat cu 22 de țări.

 

În școlile municipale au început să funcționeze cantinele școlare

Primăria municipiului Chișinău informează că, în instituțiile municipale de învățămînt au început să funcționeze cantinele școlare. Viceprimarul capitalei, Angela Cutasevici, a informat că școlile și liceele municipale își vor hrăni elevii în sala de mese. Potrivit oficialului, săptămîna trecută, în 65 de instituții din ciclul primar și secundar a fost organizată hrana la pachet. În grădinițele municipale, din data de 7 septembrie, hrana copiilor este asigurată de patru ori pe zi. În total, instituțiile școlare municipale au asigurat săptămîna trecută hrana pentru 34 500 de elevi.

 

Agenții economici care devarsă ape uzate riscă să fie debranșați de la canalizare

Agenții economici care devarsă ape uzate riscă să fie debranșați de la rețeaua public de canalizare. Primarul municipiului Chișinău Ion Ceban a anunțat că agenții economici care admit deversarea apelor uzate în rețeaua publică de canalizare, cu depășirea normelor de concentrații admisibile, riscă să fie debranșați de la acest serviciu. Edilul a cerut S.A. „Apă-canal Chișinău" să continue procesul de verificare a agenților economici care devarsă ape uzate în sistemul municipal de canalizare. „Nimeni nu va fi menajat, iar cei care prin activitățile lor fac posibilă apariția mirosului neplăcut în oraș, vor fi sancționați, prin debranșare", a spus Ceban.

 

52 de mașini noi au fost repartizate inspectoratelor din țară

Oamenii legii vor interveni mai rapid la apelurile urgente ale cetățenilor, pentru că 52 de mașini noi au fost repartizate inspectoratelor din toată țara, susține conducerea Ministerului de Interne și a Inspectoratului General al Poliției (IGP). „Cu aceste vehicule acoperim 90% din numărul total de automobile de teren necesare poliției. Mașinile vor ajunge în mai multe colțuri ale țării, astfel încît să intervenim la apelurile cetățenilor cît mai operativ, indiferent de starea vremii”, a declarat șeful IGP, Sergiu Paiu, care a menționat că valoarea totală a achiziției este de 20 de milioane de lei.

 

Leul moldovenesc se apreciază în raport cu moneda unică europeană

Leul moldovenesc se apreciază în raport cu moneda unică europeană. Banca Națională a stabilit pentru marţi, 22 septembrie, un curs de 19 lei şi 64 de bani pentru un euro, cu cinci bani mai puţin decît ieri. Dolarul american creşte cu trei bani şi poate fi cumpărat cu 16 lei şi 66 de bani. Cotaţia leului românesc scade cu un ban pînă la patru lei și patru bani. Hrivna ucraineană își păstrează valoarea de 59 de bani, iar rubla rusească pierde un ban şi poate fi cumpărată cu 21 de bani.

02.04.24 - 12:28
03.04.24 - 13:42
03.04.24 - 13:44
01.04.24 - 12:39
01.04.24 - 12:46
05.04.24 - 19:01
05.04.24 - 17:10
05.04.24 - 17:10
07.04.24 - 00:04
06.04.24 - 13:48
07.04.24 - 00:09
05.04.24 - 17:07
06.04.24 - 13:46
09.04.24 - 12:16
02.04.24 - 12:29