REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (22 octombrie)

Persoanele care vor arde frunzele riscă amenzi de pînă la 9 mii de lei

Persoanelecare vor da foc frunzelor riscă amenzi de pînă la nouă mii lei. Atenționarea vine din partea Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, care a specificat că reprezentanți autorităților publice locale, cei ai Ministerului Afacerilor Interne și ai Inspecţiei pentru Protecția Mediului vor efectua controale pentru a nu admite arderea resturilor vegetale. Conform legii, persoanele fizice se sancţionează cu amendă în mărime de la 600 pînă la 1200 de lei, sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de pînă la 60 de ore, iar persoanelor juridice li se aplică o amendă în mărime de la 4.500 pînă la 9.000 de lei. Specialiștii MADRM au atenționat că în rezultatul arderii resturilor vegetale sînt emanate mai multe substanțe nocive.

 

Guvernul a examinat posibilitatea implementării unui nou model de organizare a alimentației copiilor în școli și grădinițe

Guvernul intenționează să implementeze un model modern de organizare a alimentației în instituțiile educaționale. Posibilitățile de reorganizare și îmbunătățire a alimentației copiilor și elevilor în școli și grădinițe au fost examinate la întrevederea Prim-ministrul Pavel Filip cu reprezentantul unei companii din Lituania. Aceasta are o experiență de peste 15 ani în domeniu și asigură, în prezent, alimentația publică în mai multe instituții educaționale din țările Baltice și din Ucraina. Noul model se bazează pe externalizarea serviciilor. În funcție de mărimea instituției, bucatele pot fi pregătite pe loc sau furnizate de compania de catering.

 

Ministrul de Externe s-a întîlnit cu noul șef al Oficiului Consiliului Europei la Chişinău

Cooperarea țării noastre cu Consiliul Europei (CoE), evoluțiile privind realizarea Planului de Acţiuni al Consiliului Europei pentru Republica Moldova 2017-2020, precum și alte chestiuni de interes comun, au fost discutate de Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Tudor Ulianovschi, cu noul șef al Oficiului CoE la Chişinău, William Massolin. Acesta a reiterat susținerea Consiliului Europei a parcursului european la Republicii Moldova, reformelor implementate de autoritățile de la Chișinău care trebuie să aibă drept obiectiv final crearea unui stat de drept, în care sînt respectate standardele și valorile europene.

 

Activele oficiale de rezervă au atins un nou maxim

Activele oficiale de rezervă au atins un nou maxim istoric, 3 miliarde 39 milioane de dolari SUA, potrivit datelor Bancii Naționale a Moldovei (BNM). Acestea mai arată că activele oficiale de rezervă au crescut față de sfîrșitul anului trecut cu 230 milioane de dolari. Cea mai mare parte din rezerve, sau 1,6 miliarde de dolari sînt menținute în valori mobiliare, iar 1 miliard 431 milioane reprezintă disponibilități și plasări la termen, inclusiv în bănci din străinătate.

 

O companie internațională analizează oportunitatea deschiderii unui Centru Pilot de cercetare în R.Moldova

Dezvoltarea și implementa tehnologiilor performante în sectorul energetic al Republicii Moldova a fost subiectul discuției Ministrului Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, cu noul președinte al companiei Siemens din România. Chiril Gaburici a invitat compania Siemens România să deschidă un Centru Pilot de cercetare și dezvoltare a rețelelor energetice în Republica Moldova. Președintele Siemens România a asigurat că parteneriatul cu țara noastră privind proiectele de reabilitare a sistemului energetic, constituie o oportunitate de extindere a companiei pe piața din Republica Moldova. În cadrul ședinței, oficialii au discutat și despre realizarea unor proiecte energetice. Compania Siemens România, subsidiară a multinaționalei germane cu același nume, are o vechime de activitate de 113 ani în România.

 

Membri și simpatizanţi ai PDM s-au întrunit în PMAN

Membri şi simpatizanţi ai Partidului Democrat din Moldova, din toate raioanele ţării, s-au întrunit duminică în centrul capitalei la Adunarea Națională a formaţiunii. În cadrul evenimentului au fost adoptate principiile care vor sta la baza programului politic al partidului în următorii ani. Într-un comunicat de presă, PDM a anunțat că la acțiune au participat circa 100 de mii de cetățeni, „care au votat Rezoluția de susținere totală a orientării politice Pentru Moldova a PDM”.