REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (22 octombrie 2020)

Termenul de aplicare a mai multor măsuri necesare prevenirii și controlului infecției COVID-19 a fost prelungit

Termenul de aplicare a unor măsuri necesare prevenirii și controlului infecției COVID-19 a fost prelungit pînă la 30 noiembrie, anul curent. Un proiect de hotărîre în acest sens a fost aprobat de Guvern. Astfel, se va menține achitarea de către angajatorul de la locul de serviciu/de muncă de bază a tuturor drepturilor salariale lucrătorilor medicali detașați în cadrul instituţiilor medico-sanitare publice spitaliceşti destinate internării pacienţilor care întrunesc criteriile definiţiei de caz pentru COVID-19.

 

COVID-19: În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 833 de cazuri noi

În ultimele 24 de ore, în R. Moldova au fost procesate 3907 teste, fiind confirmate 833 de cazuri de infecție cu noul coronavirus, dintre care nouă de import. În total, pînă la ziua de astăzi, în ţară au fost înregistrate 68 791 de cazuri de COVID-19. Potrivit Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS), din numărul total de cazuri, 53 sînt din rîndul angajaților medicali: medici-19, asistenți medicali-21, personal auxiliar-13. Cele mai multe cazuri s-au înregistrat în Chișinău – 314, regiunea din stînga Nistrului – 73, Bălți – 42, Edineț – 40, Briceni – 32, Anenii Noi – 25, Cahul și Ialoveni – 20, Ocnița – 18, Soroca – 17, Glodeni – 16.

 

În cadrul Ambasadelor R. Moldova din Austria, Franța și Marea Britanie vor fi create birouri comercial-economice

În cadrul Ambasadelor R. Moldova în Republica Austria, în Republica Franceză, în Regatul Unit al Marii Britaniei și Irlandei de Nord va activa cîte un responsabil pentru serviciile comercial-economice. Guvernul a aprobat suplinirea statelor de personal ale acestor Ambasade. Potrivit Direcției comunicare și protocol a Executivului, diplomații vor avea misiunea de a promova activ oportunitățile investiționale oferite de țara noastră și a valorifica relațiile comercial-economice.

 

Serghei Pușcuța a avut o întrevedere cu vicepreşedintele BM pentru Europa şi Asia Centrală

Conducerea Ministerului Finanțelor a avut o întrevedere online cu vicepreşedintele Băncii Mondiale pentru Europa şi Asia Centrală, Anna Bjerde, în contextul Ședințelor anuale ale Fondului Monetar Internațional și Grupului Băncii Mondiale. Părțile au discutat mai multe subiecte de pe agenda bilaterală, precum și au trasat noi priorități privind dezvoltarea parteneriatului strategic dintre Banca Mondială și R. Moldova. Reprezentanții Băncii Mondiale au pledat pentru menținerea și dezvoltarea relațiilor de cooperare în diverse domenii, precum și au manifestat disponibilitate de a susține în continuare R. Moldova în implementarea reformelor asumate.

 

Un bebeluș a murit în urma unui incendiu

Un copil în vîrstă de 11 luni a fost găsit mort într-o locuință cuprinsă de fum în localitatea Buciumeni, raionul Ungheni. Potrivit datelor IGSU, corpul carbonizat al micuțului a fost scos de vecini, după ce aceștia au observat că ieșea fum dens din gospodărie. Pompierii au stabilit că focul a afectat un pat și salteaua de pe acesta. Conform primelor investigații, s-a stabilit că în momentul izbucnirii focului, în casă se aflau patru copii fără supraveghere, trei dintre care au reușit să iasă.

 

Guvernul a aprobat amendamente la Acordul privind comerțul liber cu Ucraina

În cadrul ședinței executivului s-a decis inițierea negocierilor și aprobarea semnării Protocolului de amendare a Acordului privind comerțul liber dintre Guvernul R. Moldova și Cabinetul de miniștri al Ucrainei, semnat la Chișinău la 13 noiembrie 2003. Potrivit Protocolului, urmează a fi revizuite regulile de origine a mărfurilor, aplicate în cadrul comerțului bilateral. Acțiunea dată va facilita investitorii și mediul de afaceri să valorifice la maxim regimul comercial existent cu Uniunea Europeană

 

Oamenii de afaceri turci interesați să investească în R. Moldova

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Sergiu Railean, s-a întîlnit cu reprezentanții Asociației Oamenilor de Afaceri Anadolu (ASKON), din Antalya, Turcia. Ministrul Railean a prezentat potențialul investițional al R. Moldova și domeniile de interes pentru partea turcă, printre care infrastructura drumurilor, sectorul automotiv, energetic, sectorul transportului aerian etc. Companiile membre ale Asociației ASKON dezvoltă afaceri în domeniul construcțiilor, industriei textile, arhitecturii de interior, precum și afaceri în asistența medicală.

 

La Căplani va fi ridicat un monument în memoria persoanelor deportate

În satul Căplani, raionul Ștefan Vodă, va fi edificat un monument în memoria persoanelor deportate în perioada 1940-1953. O decizie în acest sens a fost luată la propunerea Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, prezentată în temeiul deciziei Consiliului local Căplani. Potrivit hotărîrii, monumentul va fi construit conform unui proiect avizat de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării.

 

Cinci întreprinderi de stat în domeniul irigării vor fi lichidate

Stațiunile tehnologice pentru irigare Hîncești, Briceni, Vulcănești, Drochia şi Orhei vor fi dizolvate, la propunerea Agenției Proprietății Publice, pe motiv că aceste întreprinderi de stat nu sînt profitabile şi generează doar cheltuieli excesive. O decizie în acest sens a fost luatăi de membrii Guvernului. Potrivit hotărîrii, Agenția Proprietății Publice va asigura lichidarea întreprinderilor nominalizate și desemnarea comisiilor de lichidare, după caz, a lichidatorilor, conform prevederilor legale.

 

Conducerea CEC s-a întîlnit cu Ambasadorul Regatului Marii Britanii și Irlandei de Nord

O nouă sesiune de comunicare despre acțiunile CEC în procesul de organizare a alegerilor prezidențiale a avut loc între conducerea CEC și Ambasadorul Regatului Marii Britanii și Irlandei de Nord. Conducerea Comisiei a adus în discuție mai multe aspecte relevante perioadei de activitate, în parte ce țin de prevenirea coruperii și transportării organizate a alegătorilor la secția de votare, asigurarea dreptului la vot pentru cetățenii cu drept de vot, domiciliați în localitățile din stînga Nistrului (Transnistria), aflate provizoriu în afara controlului suveran al autorităților constituționale ale R. Moldova.