REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (22 octombrie 2019)

A fost anunțat Cod Galben de ceață densă pe întreg teritoriul țării

Meteorologii au emis o avertizare de cod galben de ceaţă deansă pe teritoriul întregii țări. Astfel, în condițiile în care se prevede ceaţă cu vizibilitatea de 200 m şi mai puţin, traficul rutier se va desfăşura cu dificultate. Șoferii sînt îndemnați să conducă prudent, iar pietonii să traverseze strada numai în locurile marcate corespunzător după ce s-au asigurat temeinic că nu există niciun pericol. Totuși, după ce ceața se va dispersa, Serviciul Hidromteorologic de Stat promite temperaturi destul de generoase pentru acestă perioadă a anului.

 

În capitală a început sezonul de încălzire

În capitală a început luni, 21 octombrie, sezonul de încălzire. O dispoziție în acest sens a fost semnată de primarul general interimar al municipiului Chișinău, Adrian Talmaci. Decizia a fost luată după ce în ultima perioadă s-au înregistrat pe parcursul nopții temperaturi medii ale aerului de +10 grade Celsius. Potrivit dispoziției, „Termoelectrica” și „Apă-Canal Chișinău” vor asigura conectarea obiectivelor fondului locativ municipal la sistemul centralizat de termoficare, conform contractelor încheiate. Anul trecut, sezonul de încălzire în capitală a început la 15 octombrie.

 

În 518 localități din țară au fost aleși primarii, a anunţat CEC

În cadrul alegerilor locale generale desfășurate ieri, 20 octombrie, în 518 localități din țară au fost aleși primarii, în celelalte 380 de localități se va desfăşura turul doi de scrutin. Informațiile au fost prezentate de președintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Dorin Cimil. El a adăugat că în celelalte 380 de localități, unde va avea loc turul doi de scrutin pentru funcția de primar vor concura 175 candidaţi din partea PSRM, 173 de la PDM, 167 din partea Blocului Electoral ”ACUM Platforma DA și PAS”, 20 de la Partidul politic Partidul Nostru, 44 - Partidul Liberal Democrat din Moldova, 16 - Partidul Comuniştilor din R. Moldova, 38 - Partidul Politic „Șor” şi 84 candidați independenți.

 

La Chișinău a fost adoptat Raportul privind șomajul în regiunea Mării Negre

Participanții la cea de-a 53-a Reuniune a Comisiei cultură, educație și afaceri sociale a Adunării Parlamentare a Cooperării Economice la Marea Neagră (APCEMN), care se desfășoară la Chișinău, au adoptat Raportul „Șomajul în statele membre OCEMN. Rolul statului în promovarea creării locurilor de muncă”, precum și proiectul Recomandării pe marginea acestuia. Cu referire la R. Moldova, în raport se menționează că una din prioritățile Acordului de Asociere cu UE este aportul la implementarea măsurilor eficiente în domeniul ocupării forței de muncă din punctul de vedere al creșterii gradului de pregătire a forței de muncă și nivelului de adaptare la necesitățile pieței muncii.

 

Dolarul se va ieftini

Dolarul se va ieftini marți, 22 octombrie, cu patru bani și va avea un preț oficial de 17 lei și 35 de bani. Potrivit ratelor oficiale de schimb valutar prezentate de Banca Națională a Moldovei (BNM), moneda unică europeană va costa 19 lei și 36 de bani. Și leul românesc își va păstra valoarea de 4 lei și 07 bani. Aceeași tendință o va avea și hrivna ucraineană, care va costa în continuare 69 de bani. Pentru rubla rusească, BNM a stabilit un curs valutar oficial de 27 de bani.

 

Un deputat independent a depus o sesizare la Curtea Constituțională

Deputatul independent Alexandru Oleinic a depus o sesizare la Curtea Constituțională prin care solicită examinarea prevederilor legislației naționale la capitolul asigurării cu asistență medicală pentru toate categoriile de cetățeni, inclusiv pentru solicitanții de azil. În opinia parlamentarului, aflarea solicitanților de azil pe teritoriul R. Moldova este una provizorie, dar care poate dura pînă la cîțiva ani. În toată această perioadă, persoanele vizate nu au acces la asistență medicală.