REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (22 noiembrie 2018)

Au fost inițiate 62 de cauze penale în administrația locală

În nouă luni ale anului 2018, au fost inițiate 62 de cauze penale privind acte de corupție în administrația publică locală, iar printre persoanele vizate sînt primari, președinți de raion, secretari ai consiliilor locale, șefi de direcții. Datele au fost prezentate de către Comisia securitate națională, apărare și ordine publică a parlamentului. Astfel, pentru corupere pasivă au fost pornite 15 cauze penale, abuz de putere sau abuzul de serviciu – 14 cauze, excesul de putere sau depășirea atribuțiilor de serviciu – 16 cauze, traficul de influență – trei cauze penale, falsul în acte publice – nouă cauze, falsul în declarații – o cauză penală, delapidarea averii străine – două cauze penale.

 

Copiii vor putea merge la grădiniță de la 2 ani

Părinții vor putea înscrie la creșe sau grădinițe copiii cu vîrsta de la 2 ani, iar statul va suporta cheltuielile pentru asigurarea serviciilor educaționale și de îngrijire. În acest sens, guvernul a aprobat o serie de modificări la Codul educației. Potrivit Direcţiei comunicare a executivului, proiectul de lege are drept scop ”asigurarea accesului copiilor cu vîrsta de la 2 ani la serviciile de educație preșcolară, contribuind astfel la dezvoltarea competențelor acestora”. Anterior, statul finanța serviciile de educație timpurie pentru copii de la 3 pînă la 6 ani.

 

Pavel Filip a cerut asigurarea activității instituțiilor medicale și de învățămînt

Premierul Pavel Filip a cerut de la factorii responsabili asigurarea funcționării școlilor și instituțiilor medicale. Prim-ministrul a menționat că recent aproximativ 900 de elevi nu am mers la lecții. „Vreau să văd punctual ce s-a întîmplat în fiecare școală pentru că noi am gestionat această situație și toate serviciile au intervenit la timp. Drumurile, în primul rînd cele naționale, au fost curățate și nu am avut blocaje. Vreau să vă spun că nu a fost ceva ieșit din comun, doar ninsori, poate puțin mai devreme decît ne așteptam. În același timp, chiar cu această primă ninsoare trebuie să înțelegem ce nu a funcționat”, a spus premierul. Filip a cerut mobilizarea tuturor instituțiilor responsabile ca toate serviciile specializate să intervină la timp.

 

BEI extinde contractul de finanțare cu R. Moldova

Contractul de finanțare dintre R. Moldova și Banca Europeană de Investiții (BEI) privind implementarea proiectului „Transportul energiei electrice de către „Moldelectrica”, semnat în 2012, va fi extins cu încă 2 ani, pînă la 26 decembrie 2020. Guvernul a aprobat inițierea negocierilor și semnarea unui amendament în acest scop. Documentul va oferi posibilitatea valorificării integrale a mijloacelor împrumutului acordat de BEI, în valoare totală de 17 milioane de euro, pentru reabilitarea infrastructurii naționale de transport a energiei electrice. În prezent, din creditul acordat au fost valorificate 7,4 milioane de euro destinate pentru schimbarea transformatoarelor de putere și a unui reactor electric.

 

În capitală vor fi create 80 de puncte de colectare a echipamente electronice

80 de puncte de colectare a echipamente electrice și electronice vor fi create în cadrul proiectului „Oraș curat cu e-Deșeu reciclat”, care este realizat în parteneriat cu administrația publică locală Chișinău. E-Deșeurile sînt resturile de echipamente electrice şi electronice, inclusiv bateriile portabile uzate. Potrivit primăriei capitalei, inițiativa prevede conștientizarea de către instituții și populație a necesității colectării și reciclării deșeurilor pentru a reduce indicii de poluare a mediului. Fiecare din instituțiile selectate pentru participare în cadrul proiectului vor fi asigurate cu tomberoane specializate pentru colectarea corectă a e-Deșeurilor.

 

Rata vaccinării contra rujeolei a ajuns la aproximativ 98%

Rata vaccinării contra rujeolei a ajuns la aproximativ 98%. Anunțul a fost făcut de secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Aliona Serbulenco, în cadrul unor audieri parlamentare. Potrivit sursei citate, în anul 2005, în R. Moldova rata vaccinării a constituit 97%, iar în 2007 rata imunizării a scăzut pînă la 87%. „Cea mai înaltă rată de vaccinare se atestă în raioanele de nord ale țării, iar cea mai scăzută în partea de est și sud. De la începutul acestui an s-au înregistrat 326 de cazuri de rujeolă. Din fericire, cazuri de deces nu au existat. Conform datelor, peste 87% dintre persoanele infectate nu erau vaccinate”, a spus Serbulenco.