REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (22 iulie 2019)

Meteorologii prognozează temperaturi ridicate şi ploi

Ploi cu descărcări electrice şi temperaturi ridicate vor caracteriza următoarele zile, conform Serviciului Hidrometeorologic de Stat. Potrivit meteorologilor, la începutul săptămînii în ţară vom avea maxime termice de 33 grade Celsius, ziua, şi 20 grade, noaptea. De marţi, 23 iulie, pe întreg teritoriul ţării, vremea se va răci cu cîteva grade. În perioada de referinţă, sînt posibile şi ploi cu descărcări electrice, preponderent în nordul şi centrul ţării.

 

Un focar de pestă porcină a fost depistat în comuna Manta, Cahul

Un nou caz de pestă porcină africană a fost depistat în comuna Manta din raionul Cahul, unde un localnic a depistat un cadavru de porc. Cazul a fost confirmat de Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA). Vineri, 19 iulie, rezultatele testelor de laborator au confirmat prezența virusului de pestă porcină. Totodată, specialiştii au lichidat toată familia de porci infectată.

 

Congresul PDM a fost amînat pentru 7 septembrie

Congresul extraordinar al Partidului Democrat din Moldova a fost amînat pentru data de 7 septembrie. O decizie în acest sens a fost luată sîmbătă, 20 iulie, la Consiliul politic naţional al formaţiunii. În urma conferințelor desfăşurate de organizațiile teritoriale ale PDM, s-a ajuns la concluzia că "Partidul Democrat are nevoie de o reorganizare, o modernizare mai profundă, care trebuie pregătite minuțios, iar pentru aceasta este nevoie de o perioadă mai mare de timp".

 

Agenții economici și populația au depus în bănci, în luna iunie, circa 1,3 miliarde de lei

Băncile comerciale au atras în iunie de la agenții economici și populație depozite la termen în monedă națională în sumă de 1,3 miliarde de lei, cu 19,5 la sută mai puțin decît în luna precedentă, potrivit Băncii Naționale a Moldovei (BNM). Deponenții au preferat să facă economii în bănci în monedă națională. În luna iunie au fost constituite depozite în valută străină în sumă echivalentă cu 880 milioane de lei, cu 420 milioane mai puțin decît economiile în monedă națională

 

Tirerii au participat la un Forum național în domeniul electoral

Cea de-a II-a ediție a Forumului Național al Tinerilor în Domeniul Electoral, eveniment organizat de Comisia Electorală Centrală (CEC), Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral (CICDE) și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare în Moldova (PNUD) Moldova, s-a desfăşurat în perioada 19-21 iulie, la Chişinău. Forumul a reunit peste 150 de participanți cu vîrsta cuprinsă între 18 - 35 de ani, reprezentanți a 17 organizații de tineret ale partidelor politice din R. Moldova.

 

Peste 80 de întreprinderi din zonele rurale vor primi finanțare de la UE

Uniunea Europeană va oferi suport pentru 81 de întreprinderi din zonele rurale ale R. Moldova. Suma granturilor constituie 11,02 milioane de lei, ceea ce va favoriza investiții în economia naţională de circa 15,4 milioane de lei. În cadrul ședinței Comitetului de supraveghere al Programului-pilot „Femei în afaceri”, care s-a desfășurat la Ministerul economiei au fost examinate și aprobate 81 de proiecte investiționale din cele 151 care s-au înregistrat în concurs.

 

Coraportorii APCE vizitează R. Moldova

Coraportorii Comisiei de monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Egidijus Vareikis și Maryvonne Blondin, vizitează R. Moldova, în perioada 21-24 iulie 2019. Potrivit Direcției comunicare și relații publice a legislativului, scopul vizitei este de informare despre ultimele evoluții politice privind funcționarea instituțiilor democratice după alegerile parlamentare din februarie 2019.