REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (22 februarie 2018)

Au fost oferite precizări privind reconstrucția Președinției R. Moldova

Purtătorul de cuvînt al șefului statului, Ion Ceban, a comunicat că reparația clădirii Președinției este o donație oferită poporului moldovenesc din partea poporului turc. Într-o postare pe o rețea de socializare, Ceban a scris că, lucrările de reconstrucție ale sediului Președinției sînt inițiate ca urmare a înțelegerilor pe care le-a avut şeful statului, Igor Dodon, cu Președintele turc, Recep Erdogan, și cu Prim-ministrul, Binali Yildirim. „Agenția Turcă de Coordonare și Cooperare a desfășurat o licitație conform legislației Turciei, la care au participat trei companii turcești. Licitația a fost cîștigată de compania Sonbay, care a propus cel mai mic preț. Decizia statului turc de a repara edificiul președinției R. Moldova a fost comunicată autorităților de la Chișinău, toate procedurile fiind realizate în mod transparent”, a notat Ceban.

 

Primarul interimar al capitalei a desemnat mai mulți șefi

Mai mulți șefi din cadrul primăriei capitalei au fost numiți în funcție printr-o dispoziție semnată de primarul interimar al municipiului Chișinău, Silvia Radu. Potrivit Primăriei capitalei, fostul comisar șef al poliției din Chișinău, Eugeniu Axentiev, a fost numit în funcția de director al întreprinderii municipale ”Regia Autosalubritate”, iar fostul șef al Direcției Investigații și Securitate Internă a Ministerului Afacerilor Interne, Vladimir Maiduc, va conduce Direcția Administrativă a primăriei capitalei. Noul conducător de la ”Regia Autosalubritate” a fost desemnat în funcţie pe o perioadă de doi ani. Potrivit Primăriei capitalei, fostul șef, Tudor Maniv, şi-a încetat activitatea în cadrul întreprinderii ”Regia Autosalubritate” în legătură cu expirarea contractului de management. Primăria capitalei a mai anunțat că directorul întreprinderii municipale „Asociaţia de gospodărire a spaţiilor verzi”, Eliferii Haruţa, a depus cererea de demisie din funcţie.

 

Ministrul Afacerilor Externe s-a întîlnit cu Ambasadorul RFG

Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Tudor Ulianovschi, a primit-o pe Julia Monar, Ambasador al Republicii Federale Germania în R. Moldova, comunică Serviciul de presă al MAEIE. În cadrul discuţiei a fost constatată dinamica pozitivă a relaţiilor în ultima perioadă, fiind menţionat interesul reciproc pentru impulsionarea în continuare a relaţiilor politice bilaterale. Ministrul Tudor Ulianovschi a evocat participarea recentă a delegaţiei Republicii Moldova la Conferinţa pe probleme de securitate de la München, subliniind utilitatea întrevederilor şi contactelor avute cu această ocazie cu mediile politice şi de afaceri din Bavaria.

 

FMI va continua să sprijine R. Moldova

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, a avut miercuri, 21 februarie, o întrevedere cu reprezentantul Fondului Monetar Internațional în R. Moldova, Volodymyr Tulin. Oficialii au discutat evoluțiile macroeconomice din ultima perioadă, dezvoltarea economiei, securitatea energetică a țării, tarifele la energia electrică, dezvoltarea infrastructurii, etc. În cadrul discuțiilor, Gaburici l-a informat pe reprezentantul FMI despre prioritățile Ministerului Economiei pentru acest an. Printre acestea, ministrul a menționat asigurarea securității energetice, inclusiv prin finalizarea gazoductului Ungheni-Chișinău, stabilirea tarifelor echilibrate pentru energia electrică, precum și dezvoltarea infrastructurii rutiere, atragerea investițiilor străine în diferite sectoare.

 

Germania oferă 2 mln. euro pentru 24 de localități din R. Moldova

Guvernul Germaniei va oferi 2 mln. de euro pentru un proiect de cooperare tehnică, care va contribui la îmbunătățirea serviciilor locale de aprovizionare cu apă și canalizare în localitățile amplasate pe ambele maluri ale Nistrului. Biroul politici de reintegrare a Cancelariei de Stat, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului și Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) au semnat un Acord de Implementare a Proiectului respectiv. Potrivit documentului, obiectivul proiectului este de a îmbunătăți cadrul instituțional pentru gestionarea resurselor de apă în 24 de localități amplasate pe ambele maluri ale rîului Nistru. Banii vor fi oferiți pentru expertiză, furnizarea de materiale și echipamente, pregătirea de bază sau instruirea continuă în afara proiectului, măsuri de construcții, costuri operaționale și administrative și alte contribuții.