REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (21 septembrie 2020)

Aproape o jumătate din Programul „Drumuri bune pentru Moldova 2020” a fost realizat

Peste trei sute de kilometri de drumuri sau cca 40% din cifra preconizată au fost reabilitate pînă în prezent în cadrul Programului „Drumuri bune pentru Moldova2020”. Programul este derulat concomitent în 33 de raioane și municipiile Chişinău şi Bălţi. Acesta prevede lucrări de reparaţie periodică şi întreţinere. „La data de 18 septembrie, au fost executați circa 303 km de drum, în valoare de 462 milioane de lei, constituind peste 41% din volumul total al investițiilor”, au precizat surse de la ASD.

 

Orchestra de muzică populară ”Lăutarii” a prezentat un concert la Chișinău

Zeci de spectatori au participat la un concert prezentat la Teatrul de Vară din Parcul Valea Morilor din capitală de Orchestra de muzică populară ”Lăutarii”, condusă de maestrul Nicolae Botgros, Artist al Poporului. Pe scenă au evoluat interpreții Nicolae Ciubotaru, Lidia Bejenaru, Mihai Ciobanu, Ioana Capraru, Lilia Roșca, Igor Cuciuc, Tatiana Jacot, Mihaela Tabură ș.a.

 

Ambasadori acreditaţi în R. Moldova au cules struguri în UTA Gagauz-Yeri

Mai mulţi ambasadori acreditaţi în R. Moldova au participat la cules de struguri în UTA Gagauz-Yeri. Aceasta este o activitate tradiţională, desfăşurată al zecelea an consecutiv, la invitaţia başcanului autonomiei. În acest an, ambasadorii au fost la cules în podgoriile din apropierea Comratului, unde au fost întîlniţi de guvernatorul regiunii Irina Vlah. Mulţi diplomaţi au venit cu membrii familiei.

 

La Ungheni a fost dezvelită o Placă comemorativă dedicată Bătăliei de la Ţuţora

O Placă comemorativă, dedicată aniversării a 400-a de la Bătălia de la Țuțora, condusă de Hatmanul Stanislaw Zolkiewski, a fost dezvelită la Ungheni. Evenimentul a avut loc în preajma Bisericii romano-catolice Sfînta Ana din localitate, Bătălia de la Țuțora (în poloneză Bitwa pod Cecorą) a fost o luptă dintre Uniunea statală polono-lituaniană (sprijinită de trupele Moldovei) și Imperiul Otoman (susţinut de Hanatul Crimeii), care a avut loc între 17 septembrie – 7 octombrie 1620 în Moldova, la Țuțora, pe malurile Prutului.

 

Primăria Chișinău va participa la „Săptămîna europeană a mobilității”

Primăria municipiului Chișinău se alătură inițiativei europene „Săptămîna europeană a mobilității” (European Mobility Week), desfășurată în perioada 16-22 septembrie, care promovează forme alternative de transport ecologic, pentru a transmite mesajul că mobilitatea sporește calitatea vieții în orașe. Asta va ajuta la reducerea poluări aerului, poluării fonice, a accidentelor, precum și la diminuarea numărului persoanelor supraponderale.

 

În Regiunea Centru a fost lansat proiectul transfrontalier MuseumInfoTur

Un proiect de păstrare a patrimoniului cultural şi dezvoltare a turismului a fost lansat în centrul ţării, cu susţinerea Uniunii Europene. Proiectul „MuseumInfoTur - Valorificarea și sporirea vizibilităţii patrimoniului cultural și istoric în cadrul rețelei transfrontaliere de muzee - Centre de Informare Turistică” va fi realizat de Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Centru, în parteneriat cu Asociația de Dezvoltare a Turismului în Moldova și Asociația de Cooperare Transfrontalieră „Euroregiunea Dunărea de Jos” (România).

 

Centrul de reabilitare din Ceadîr-Lunga va primi copii care au fost bolnavi de COVID-19

Centrul de reabilitare din municipiul Ceadîr-Lunga (UTA Gagauz-Yeri), care îşi va începe activitatea din 20 septembrie, va primi copii care au fost bolnavi de COVID-19. În prezent, autorităţile de profil din mai multe localităţi pregătesc listele copiilor care vor beneficia de bilete de tratament în Centrul din Ceadîr-Lunga. Întreţinerea copiilor în procesul de reabilitare post-covid va fi gratuită, iar părinţii vor achita doar cheltuielile de drum.

 

Scriitorul Ion Anton a fost distins cu Diploma de Onoare a Consiliului Internațional al Cărții pentru Copii și Tineret

Consiliul Internațional al Cărții pentru Copii și Tineret (IBBY) i-a decernat poetului, prozatorului și publicistului Ion Aton Diploma de Onoare a Consiliului pentru cartea de poezie ”Vesel îndrumar pentru vestiar”, destinată preșcolarilor și elevilor din ciclul primar. Totodată, cu Diploma de Onoare a IBBY a fost distins artistul plastic Lică Sainciuc pentru grafică și scriitorul Ivan Pilchin – pentru traducere. Distincțiile le vor fi înmînate celor trei autori la Congresul IBBY, care va avea loc anul viitor la Moscova.

 

Declarația de ședere în ziua alegerilor prezidențiale se depune pînă la data de 1 octombrie

Comisia Electorală Centrală atenționează alegătorii că la data de 1 octombrie expiră termenul prin care cetățenii își pot declara noul domiciliu în care se vor afla la data alegerilor prezidențiale din 1 noiembrie 2020. Potrivit unui comunicat de presă al administrației electorale centrale, pentru a putea vota la o altă secție de votare decît cea care corespunde domiciliului sau reședinței valabile, alegătorul va depune personal o declarație de ședere, însoțită de copia de pe actul identitate, la autoritatea administrației publice locale din localitatea unde dorește să voteze.

 

Leul moldovenesc s-a depreciat și mai mult în raport cu dolarul

Pe parcursul zilelor de odihnă leul a mai cedat dolarului american 0,33 bani, iar monedei unice europene – mai mult de 7 bani. Banca Naţională a Moldovei a stabilit pentru ziua de 21 septembrie un curs oficial de schimb valutar egal cu 16,6336 lei pentru un dolar (+0,33 bani) și 19,6943 lei pentru un euro (+7,31 bani), în timp ce în perioada 18-20 septembrie acesta a fost egal cu 16,6303 lei pentru un dolar şi, respectiv, 19,6212 lei pentru un euro. Cursul oficial de schimb valutar pentru alte monede, pentru 21 septembrie, constituie: 0,5916 lei pentru 1 hrivnă ucraineană, 4,0549 lei pentru 1 leu românesc și 0,2215 lei pentru 1 rublă rusească.