REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (21 martie 2019)

În pădurile din ţară se va desfăşura o campanie de salubrizare

„O pădure merită să fie cunoscută – curată şi îngrijită” este genericul unei campanii de salubrizare şi amenajare, lansată de Agenţia „Moldsiva” şi care se va desfăşura pînă la finele lunii martie. „După sezonul de iarnă, pădurile sînt într-o stare precară, îndeosebi cele limitrofe căilor de comunicaţie”, a spus Mariana Bujag, ofiţer de presă la “Moldsilva". Pe lîngă lucrările de curăţare a pădurilor, angajaţii Agenţiei vor desfăşura şi activităţi de sensibilizare a populaţiei asupra necesităţii menţinerii ordinii în păduri şi asigurării unui aspect curat şi îngrijit al spaţiilor verzi.

 

În R. Moldova a fost testată tehnologia 5G

În R. Moldova a fost prezentată și testată în premieră tehnologia 5G de către un operator de telefonie mobilă. Potrivit Ministerului Economiei și Infrastructurii, strategia 5G prezentată se bazează pe trei componente: îmbunătățirea benzii mobile de mare viteză, acces de mare viteză în ceea ce privește rețeaua fixă și aplicații noi pentru a sprijini transformarea digitală a afacerilor. Pînă în anul 2020, testele ce vizează aceste trei zone vor pregăti sosirea 5G atît pentru consumatori, cît și pentru clienții business. Odată cu implementarea noii tehnologii, viteza transferului de date va crește, iar timpul de răspuns va fi îmbunătățit.

 

Serviciul Vamal a format echipa responsabilă de modernizarea a trei puncte de trecere a frontierei

Serviciul Vamal a desemnat membrii grupului de lucru care vor fi responsabili de implementarea proiectului de reabilitare a punctelor de trecere „Sculeni-Sculeni”, „Leușeni-Albița” și „Giurgiulești-Galați”. Grupul este alcătuit din responsabili pentru mai multe componente precum cea financiară, juridică, achiziții sau tehnică. Membrii grupului de lucru au fost convocați de către directorul Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie într-o ședință, în cadrul căreia le-au fost repartizate sarcinile conform documentației proiectului.

 

Raionul Ialoveni are un nou preşedinte

Noul preşedinte al raionului Ialoveni a fost ales Ghenadie Sajin, şeful Agenţiei pentru Supraveghere Tehnică. Potrivit surselor de la Consiliul raional Ialoveni, ex-președintele raionului Lilian Carmanu a declarat că pleacă din motive personale, dar rămîne în echipa politică a democraţilor şi va continua să depună eforturi pentru dezvoltarea raionului Ialoveni. În administraţia de la Ialoveni, Carmanu va deţine funcţia de vicepreşedinte al raionului. Noul preşedinte de Ialoveni, Ghenadie Sajin, este născut în anul 1970.

 

BNM dă startul mai multor acțiuni de educație financiară

Banca Națională a Moldovei (BNM) va desfășura, în perioada 25–31 martie 2019, o serie de acțiuni în cadrul Săptămînii Internaționale a Educației Financiare, cu genericul „Învață. Economisește. Cîștigă”. Acestea vor include vizite pentru copii și adolescenți, prelegeri pentru studenți și vor culmina cu un proiect de educație financiară. Astfel, de luni pînă vineri Banca Națională își va deschide ușile pentru publicul larg. Vizitatorii vor avea posibilitatea să vadă sala de expoziții în care se păstrează colecția de monede comemorative și jubiliare din aur și argint emise de BNM, precum și de alte bănci centrale. În aceeași perioadă, experții BNM vor susține prelegeri.

 

Două parcuri din Capitală vor fi înverzite

Activiștii, voluntarii și locuitorii or. Chișinău vor participa la înverzirea a două parcuri din Capitală. Copaci vor fi plantați în parcurile Alunelul și Valea Trandafirilor. La lucrările de plantare, care vor avea loc pe 23 martie, vor participa activiștii proiectului Verde.md, voluntarii și locuitorii orașului Chișinău, care au cumpărat copaci în cadrul acțiunii „Dăruiește-i Chișinăului un copac nou!”.