REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (21 mai 2019)

Epidemiologii atenţionează populaţia privind toxiinfecțiile alimentare în perioada caldă a anului

Specialiştii Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică (ANSP) au venit cu o serie de recomandări pentru evitarea intoxicaţiilor alimentare în condiţiile unor temperaturi mai ridicate care favorizează dezvoltarea microorganismelor în produsele alimentare, îndeosebi în cele uşor alterabile – carne, lactate, peşte. Șeful Serviciului informare și comunicare al ANSP, Olesea Croitor, a precizat că epidemiologii atenţionează cetăţenii că cel mai frecvente cauze ale toxiinfecţiilor alimentare sînt produsele procurate în locuri neautorizate, pe străzi sau pieţe improvizate.

 

Biletele de tren spre Odesa se vor scumpi

Biletele de tren spre Odesa se vor scumpi începînd cu ziua de 24 mai curent. Anunțul a fost făcut de Calea Ferată din Moldova (CFM). Potrivit CFM, decizia a fost luată urmare a majorării prețurilor la carburanți și a fluctuațiilor cursului valutar. Astfel, vor fi modificate costurile unei călătorii în vagoanele de clasa I și II a trenului modernizat nr.642/641 Chișinău-Odesa. Prețul unei călătorii se va mări cu peste 10 lei și va constitui 195 de lei pentru clasa I și 180 de lei pentru clasa a II-a. Biletele pentru clasa a III-a vor costa 150 de lei.

 

Euro se ieftinește

Moneda unică europeană se ieftineștre marți, 21 mai, cu doi bani și costă 20 de lei și 01 bani, potrivit ratelor oficiale de schimb valutar afișate de Banca Națională a Moldovei (BNM). Totodată, datele BNM arată că dolarul va rămîne la același preț de 17 lei și 94 de bani. Aceeași tendință o va avea și leul românesc și hrivna ucraineană. Cea din urmă va costa în continuare 68 de bani, iar leul românesc își va păstra cotația de 4 lei și 20 de bani.

 

Ambasada Turciei a organizat o masă de sărbătoare pentru copiii orfani și din familii nevoiașe

Peste 100 de copii orfani și din familii nevoiașe au beneficiat de o masă de sărbătoare și cadouri oferite de Ambasada Turciei în R. Moldova și Organizația Semiluna Roșie TurkKizilayi. Manifestarea a fost organizată în parteneriat cu Direcția pentru protecția drepturilor copiilor a municipiului Chișinău. Ambasadorul Republicii Turcia în R. Moldova, Gürol Sökmensüer, a menționat că Organizația Semiluna Roșie TurkKizilayi ajută nu numai cetățenii din țara sa, care au o situație grea, dar și oamenii din întreaga lume.

 

Ministrul de externe s-a întîlnit cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski

Ministrul de externe Tudor Ulianovschi, a discutat luni, 21 mai, cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, despre relațiile moldo-ucrainene și dezvoltarea acestora în viitor. În cadrul dialogului, Ulianovschi a transmis felicitările conducerii R. Moldova noului președinte al Ucrainei, exprimîndu-și convingerea că dialogul politic și cooperarea bilaterală dintre două state se vor dezvolta în continuare în ascensiune.

 

În peste 900 de blocuri de locuit din capitală au fost efectuate lucrări de dezinsecție și deratizare

În peste 900 de blocuri de locuit din capitală au fost efectuate lucrări de deratizare și dezinsecție. Datele au fost prezentate de șeful Direcției generale locativ-comunală și amenajare, Ion Burdiumov. Potrivit lui, lucrările au început în luna mai și se vor desfășura pînă în luna octombrie. Pînă în prezent, responsabilii intervin zilnic conform unui grafic stabilit în comun cu administratorii de blocuri. În sectorul Botanica lucrările au fost deja finalizate.