REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (21 mai 2018)

Ion Ceban și Andrei Năstase au acces în turul doi al scrutinului

Candidatul PSRM, Ion Ceban, și candidatul PPDA, PAS și PLDM, Andrei Năstase, vor lupta pentru conducerea capitalei în turul doi al alegerilor locale noi. După prelucrarea a 100% din procesele verbale, Ion Ceban a acumulat 40,97% din voturi, iar Andrei Năstase – 32,12% din voturile alegătorilor. Conform rezultatelor, niciun candidat nu ar putea obține peste 50% din voturile exprimate pentru a cîștiga funcția de primar al capitalei din primul tur. Ion Ceban și Andrei Năstase sînt urmați de candidatul independent Silvia Radu, care a obținut 17,65% din voturile alegătorilor.

 

Candidatul Partidului Nostru a învins în alegerile locale noi din Bălți

Candidatul Partidului Nostru, Nicolai Grigorișin, a învins în alegerile locale noi din municipiul Bălți. După procesarea a 100% din procesele verbale, Grigoroșin a obținut circa 61,74% din voturile alegătorilor, ceea ce înseamnă că reprezentantul Partidului Nostru a cîștigat în alegerile locale noi din primul tur al scrutinului. Nicolai Grigoroșin este urmat de candidatul PSRM, Alexandru Usatîi, pentru care au votat peste 19,17% dintre alegători. În municipiul Bălți, la scrutin au participat aproximativ 37 mii de orășeni, ceea ce reprezintă aproape 35% dintre alegători.

 

Ion Ceban l-a invitat pe Andrei Năstase la dezbateri zilnice

Candidatul Partidului Socialiștilor din R. Moldova, Ion Ceban, a mulțumit alegătorilor pentru susținerea acordată în cadrul alegerilor locale noi din capitală și l-a invitat pe candidatul PPDA, PAS și PLDM, Andrei Năstase, la dezbateri electorale zilnice. Ion Ceban l-a chemat pe Andrei Năstase să discute în cadrul dezbaterilor despre toate problemele din capitală. „ Îl îndemn pe domnul Năstase să ne axăm pe problemele din municipiul Chișinău și să lăsăm la o parte factorul geopolitic”, a spus Ceban. „Sînt convins că rezultatul înregistrat reprezintă un vot de încredere. Votul cetățenilor demonstrează că oamenii își doresc o schimbare. Vă invit ca pe 3 iunie, în turul doi de scrutin, să fim la fel de activi”, a afirmat Ion Ceban. După procesarea a 100% din procesele verbale, Ion Ceban a obținut 40,97%, Andrei Năstase – 32,12%, iar Silvia Radu (candidat independent) – 17,65%.

 

Observatorii Promo-LEX au semnalat mai multe nereguli

Observatorii au sesizat circa 30 de cazuri de incorectitudini sau deficiențe în listele electorale în cadrul alegerilor locale noi, desfășurate în șapte localități ale țării. Declaraţia a fost făcută de către directorul organizaţiei și șeful misiunii de observatori Promo-LEX, Pavel Postică. Potrivit sursei citate, în cadrul scrutinului au fost depistate 13 cazuri de fotografiere a buletinelor de vot. „A fost sesizat și un caz de obstrucționare a procesului de supraveghere. Au fost constatate șase cazuri de sigilare necorespunzătoare a urnelor de vot, în special este vorba de insuficiența numărului de sigilii la acestea. De asemenea, au existat șase cazuri în care au fost văzute persoane nejustificate în preajma secțiilor de votare", a spus Postică.

 

Mai multe localităţi au participat la festivalul „Podul cultural Raşcov – Vadul-Raşcov”

Peste 15 sate de pe ambele maluri ale Nistrului au participat duminică, 20 mai, la Festivalul „Podul cultural Raşcov – Vadul-Raşcov”. Evenimentul s-a desfășurat la Vadul-Raşcov, raionul Şoldăneşti, localitatea de baştină a regretatului poet Dumitru Matcovschi. Agenda festivalului a inclus evoluarea colectivelor folclorice, de dansatori, tarafuri din zona Nistrului de mijloc cu un program de cîntece, dansuri şi secvențe teatralizate. Totodată, au fost organizate excursii la destinaţiile turistice din Vadul-Rașcov: Casa-muzeu „Dumitru Matcovschi”, Cimitirul evreiesc, Grotele în stînci, Clopotnița din sec. XV etc.