REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (21 ianuarie 2021)

Guvernul a aprobat lista studenților-doctoranzi care vor primi Bursa de Excelență a Guvernului

26 de studenți-doctoranzi vor primi Bursa de Excelență a Guvernului pentru anul 2021, în valoare de 2500 de lei, iar alți cinci studenți vor beneficia de Bursa nominală, care constituie 2 mii de lei. „Consider că învățămîntul la toate nivelurile trebuie să devină prioritatea numărul unul în țara noastră. Fără investiții substanțiale în acest domeniu, nu putem vorbi despre dezvoltarea durabilă a statului pe termen mediu și lung. Investițiile capitale a statului trebuie să meargă în primul rînd în materia cenușie a viitoarelor generații", a precizat premierul interimar.

 

COVID-19: În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 612 de cazuri noi

În ultimele 24 de ore, în R. Moldova au fost procesate 2817 teste, fiind confirmate 612 cazuri de infecție cu noul coronavirus. În total, pînă la ziua de astăzi, în ţară au fost înregistrate 154 118 cazuri de COVID-19. Potrivit Ministerului sănătății, din numărul total de cazuri, 25 sînt lucrători medicali: medici-8, asistenți medicali-12, personal auxiliar-5. În total, în cadrul instituțiilor medico-sanitare spitalicești sînt internați 2200 de pacienți confirmați cu infecția COVID-19, dintre care 225 în stare extrem de gravă (31 de pacienți sînt conectați la aparate de respirație asistată). Alte 590 de persoane au fost vindecate. În total, 144 356 de persoane au fost tratate de COVID-19.

 

Primăria Chișinău va reabilita două spații verzi din centrul capitalei

Primăria municipiului Chișinău organizează un concurs pentru elaborarea conceptelor de reabilitare două spații verzi din centrul capitalei - scuarul Ștefan cel Mare și scuarul Nicolae Gogol din preajma Palatului Republicii. În conceptul de reabilitare este inclusă atît renovarea trotuarelor, cît și a spațiilor verzi ale cartierului cuprins în perimetrul străzilor București - Maria Cebotari - Alexei Șciusev - Nicolae Iorga.

 

Aureliu Ciocoi a discutat oportunitățile intensificării relațiilor comerciale moldo-chineze cu un investitor chinez

Prim-ministrul interimar, Aureliu Ciocoi, a avut o întrevede cu un potențial investitor chinez, Chu Song, interesat de oportunitățile investiționale în R. Moldova. Părțile au apreciat potențialul existent de cooperare în domeniul comercial-economic între R. Moldova și Republica Populară Chineză, în special în contextul negocierilor unui Acord de Liber Schimb moldo-chinez. În acest sens, omul de afaceri a manifestat interes pentru intensificarea cooperării cu R. Moldova, în special prin promovarea exportului produselor moldovenești în China și pe dimensiunea comerțului electronic (e-commerce).

 

Strategia de dezvoltare a managementului finanțelor publice a fost extinsă pînă în 2023

Termenul de implementare a Strategiei de dezvoltare a managementului finanțelor publice 2013-2020 a fost extins pe o perioadă de 2 ani. Cabinetul de miniștri a aprobat modificarea Hotărîrii de Guvern în acest sens. Decizia urmărește scopul de a menține o politică consecventă de management al finanțelor publice, prin asigurarea implementării integrale a obiectivelor specifice de dezvoltare, în toate domeniile prioritare. Extinderea termenului Strategiei, este necesară în contextul în care pe parcursul anului 2020 a fost compromisă implementarea mai multor activități prevăzute în document, din cauza situației epidemiologice din țară.

 

A fost instituită Comisia de cercetare pentru construcția liniei electrice Vulcănești-Chişinău

Executivul în exercițiu a aprobat instituirea Comisiei de cercetare prealabilă pentru declararea utilității publice de interes național a lucrărilor de construcție a liniei electrice aeriene (LEA) 400 kV de transport al energiei electrice Vulcănești-Chișinău și a stației Back-to-Back Vulcănești. „Rezultatele cercetării prealabile, consemnate în procesul-verbal al ședinței de vot a Comisiei menționate și documentele aferente, vor fi prezentate Guvernului în termen de 30 zile de la data desfășurării ședinței de vot. Controlul asupra executării prezentei hotărîri se pune în sarcina Ministerului Economiei și Infrastructurii”, indică decizia.

 

Regulamentul privind grupurile de lucru în domeniul achizițiilor publice a fost aprobat de Guvern

Guvernul în exerciţiu a aprobat Regulamentul cu privire la activitatea grupului de lucru în domeniul achizițiilor publice. Conform hotărîrii, documentul stabilește condiții generale și specifice privind crearea grupului de lucru în domeniul achizițiilor publice, care inițiază și desfășoară proceduri de atribuire a contractului de achiziție publică pentru satisfacerea necesităților autorității contractante sau asociației de autorități contractante, în condițiile în care nu apelează la un furnizor de servicii de achiziții sau la o autoritate centrală de achiziție.

 

Tinerii lideri și experți din R. Moldova se pot înscrie pentru Programul de Burse Lane Kirkland din Polonia

Programul de Burse Lane Kirkland din Polonia a început înscrierea pentru anul academic 2021–2022, cu data limită de depunere a actelor pe 1 martie curent. Acesta este destinat tinerilor lideri și experților din R. Moldova, Azerbaidjan, Armenia, Belarus, Georgia, Kazahstan, Kîrgîzstan, Rusia, Tadjikistan, Uzbekistan și Ucraina, care dețin o diplomă universitară și sînt interesați în dezvoltarea valorilor democrației, economiei și societății civile în comunitățile țărilor lor. Candidați la Bursa LaneKirkland pot fi angajați ai autorităților publice și ai sistemului de autoguvernare; avocați; antreprenori; manageri în afaceri și ONG-uri.

 

În Republica Moldova pragul sărăciei absolute este la 2095 de lei

În anul 2019, pragul sărăciei absolute a constituit în medie pe lună pe o persoană 2095 de lei și, respectiv, rata sărăciei absolute a constituit 25,2%. Biroul Național de Statistică a prezentat datele statistice referitoare la indicatorii sărăciei în R. Moldova. Datele au fost estimate în baza rezultatelor Cercetării Bugetelor Gospodăriilor Casnice. Potrivit datelor prezentate, populația din mediul rural este expusă unui risc de sărăcie mult mai mare decît populația din orașe. Astfel, rata sărăciei în mediul rural a fost de 34,5%, față de 11,2% în mediul urban. De asemenea, în profil regional, se observă că nivelul sărăciei este mult mai mare în regiunea de Sud – 40,4%, în timp ce în municipiul Chișinău este mult mai redus – 4,4%.

 

Leul se depreciază faţă de euro

Leul moldovenesc se depreciază în raport cu moneda unică europeană. Banca Națională a stabilit pentru joi, 21 ianuarie, un curs de 21 de lei şi nouă bani pentru un euro, cu 6 bani mai mult decît miercuri. Dolarul american se apreciază cu şapte bani şi costă 17 lei și 41 de bani. Iar leul românesc creşte cu un ban şi ajunge să valoreze patru lei şi 32 de bani. Hrivna ucraineană şi rubla rusească, stagnează şi rămîn la aceleaşi valori de 61 şi, respectiv, 23 de bani.