REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (21 ianuarie 2019)

Terenurile pe direcţia construcţiei gazoductului Ungheni-Chişinău vor fi expropriate

Mai multe terenuri aflate pe segmentul de construcție a conductei de gaze naturale pe direcția Ungheni-Chișinău vor fi expropriate, iar deținătorii bunurilor vor primi despăgubiri din partea statului. Prevederea este inclusă în cadrul unei hotărîri de guvern, care a fost publicată recent în Monitorul Oficial al R. Moldova. Potrivit documentului, terenurile expropriate se transmit în administrarea Ministerului Economiei și Infrastructurii. Acestea se află în raioanele: Ungheni, Nisporeni, Strășeni, Călărași și municipiul Chișinău. În majoritatea cazurilor este vorba de terenuri agricole. Conform proiectului, despăgubirile vor fi achitate din mijloacele alocate de la bugetul de stat şi din mijloacele financiare ale „Vestmoldtransgaz”.

 

Un complex educaţional va fi construit la Comrat cu susţinerea Turciei

Un complex educaţional, care va purta numele preşedintelui Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, va fi construit la Comrat. Lucrările, susţinute de Agenţia Turciei pentru Cooperare Internaţională, vor începe în anul curent şi urmează să fie finalizate timp de 24 de luni. Potrivit Primăriei municipiului Comrat, toate actele necesare pentru demararea construcţiei au fost semnate, proiectul este gata pentru implementare, urmează doar să fie adaptat la condiţiile locale. În cadrul acestui proiect, primăria Comrat va asigura lucrările de instalare a reţelelor electrice, sistemului de apeduct şi canalizare, de gazificare. În rest, finanţarea şi-a asumat-o partea turcă.

 

Premierul a avut o întrevedere cu reprezentanți ai Parlamentului European

Prim-ministrul Pavel Filip a avut o întrevedere cu delegația Grupului de prieteni ai R. Moldova din cadrul Parlamentului European, eurodeputatele române Norica Nicolai și Maria Grapini. Premierul a apreciat susținerea continuă a europarlamentarelor pentru agenda europeană a R. Moldova, atît la nivel bilateral, cît și în cadrul sesiunilor plenare ale Parlamentului European. Părțile au făcut, de asemenea, un schimb de opinii și privind alegerile parlamentare din 24 februarie. Premierul a afirmat că autoritățile depun toate eforturile ca alegerile să fie libere, democratice și transparente, conform normelor europene.

 

Salvatorii din cinci raioane ale țării vor primi autospeciale de intervenție la incendii

Cinci autospeciale de intervenție pentru stingerea incendiilor vor fi repartizate în cinci raioane ale țării: Edineț, Fălești, Călărași, Strășeni și Telenești. Cabinetul de miniștri a aprobat o hotărîre în acest sens. Potrivit Direcţiei comunicare și protocol a executivului, mijloacele tehnice au fost oferite R. Moldova de către partenerii străini pentru dotarea posturilor teritoriale de salvatori și pompieri voluntari din localitățile Terebna, Sărata Veche, Sipoteni, Cojușna și Bogzești. Anterior, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență al MAI a beneficiat de alte 24 unități de tehnică universală pentru intervenții în situații excepționale.

 

Mai multe instituții de învățămînt din 12 raioane vor fi dotate cu calculatoare

Instituțiile de învățămînt general din 12 de raioane ale țării vor fi dotate cu 150 de calculatoare, în valoare totală de peste 125 mii de dolari SUA. Guvernul a aprobat o decizie privind repartizarea dispozitivelor. Astfel, 29 de calculatoare vor fi distribuite în instituțiile de învățămînt din raionul Ialoveni, alte 19 - în raionul Taraclia și cîte 18 vor fi repartizate în raioanele Călărași și Fălești. În același timp, de calculatoare vor beneficia instituțiile din Căușeni, Edineț, Florești, Hîncești, Soroca, Strășeni, Ștefan Vodă, Telenești. Computerele au fost oferite în anul 2018 Ministerului Educației, Culturii și Cercetării (MECC) de către Republica Coreea.

 

Opt apartamente afectate de explozia din capitală au fost date în exploatare

Opt din cele 10 apartamente afectate grav de explozia din blocul din sectorul Rîșcani al capitalei au fost date în exploatare. Primarul interimar al municipiului Chișinău, Ruslan Codreanu, a înmînat déjà proprietarilor cheile de la locuințele reabilitate. Conducerea firmei de construcții, care a efectuat lucrările de reabilitare, a specificat că intervențiile au fost realizate în două etape. „În prima etapă a fost efectuată consolidarea blocului, iar ulterior au urmat lucrările de finisare”, a afirmat directorul companiei de construcției. În total, cinci persoane au decedat în urma exploziei produse la 6 octombrie 2018 într-un bloc cu 21 de etaje din sectorul Rîşcani al capitalei.