REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (21 decembrie 2018)

Toate informațiile înregistrate la Serviciul unic 112 vor fi stocate și prelucrate în format electronic

Toate informațiile înregistrate la Serviciul unic 112 vor fi stocate pe un termen de pînă la 10 ani într-un sistem informațional automatizat, care pînă în prezent funcționa în regim de testare. Măsura este inclusă într-un regulament, care a fost publicat vineri, 21 decembrie, în Monitorul Oficial al R. Moldova. Potrivit regulamentului, acest fapt va permite o gestionare mai bună a datelor, elaborarea statisticilor, dar și eficientizarea activității Serviciului 112.

 

De sărbători băncile vor activa în “regim închis”

În perioada 24, 25 și 31 decembrie 2018, precum și 1, 7 și 8 ianuarie 2019, declarate oficial zile de odihnă, Banca Națională a Moldovei (BNM) va avea regim de muncă închis. Același grafic de lucru îl vor avea și majoritatea băncilor licențiate din R. Moldova, cu excepția unor subdiviziuni. Totodată, băncile licențiate anunță că pe 26 decembrie 2018 nu vor efectua decontări în valuta statelor din Uniunea Europeană, întrucît activitatea instituțiilor financiare din acest spațiu va fi sistată cu ocazia sărbătorii de Crăciun.

 

Premierul a vizitat Gala Laureaților în domeniul Voluntariatului

Meritele voluntarilor și organizațiilor care au contribuit la dezvoltarea voluntariatului în R. Moldova pe parcursul anului 2018 au fost celebrate în cadrul Galei Laureaților în domeniul Voluntariatului. Prezent la eveniment, prim-ministrul Pavel Filip a menționat că peste 60 de mii de voluntari s-au mobilizat pentru a ajuta 270 de mii de persoane din țara noastră. ,,Nu este suficient să fii empatic. Trebuie să acționezi. Iar dumneavoastră acționați. Voluntariatul ne îndeamnă prin propriul exemplu, să dăruim și să fim mai buni”, a declarat premierul.

 

Administrația penitenciarelor și-a înnoit parcul auto cu 14 automobile

Administrația penitenciarelor și-a înnoit parcul auto cu 14 automobile. Mașinile au fost transmise subdiviziunilor în cadrul unei ceremonii oficiale, la care au participat secretarul general de stat al Ministerului Justiției, Anatolie Munteanu, conducerea și angajații Administrației Naționale a Penitenciarelor, precum și reprezentanții penitenciarelor care vor beneficia de unitățile de transport. În cursul evenimentului, secretarul general de stat, Anatolie Munteanu, a menționat că „această achiziție face parte din șirul de acțiuni desfășurate la nivel guvernamental pentru perfecționarea sistemului penitenciar din R. Moldova”.

 

Ambasadorul Chinei a fost decorat cu cea mai înaltă distincție a Serviciului Vamal

Ambasadorul Republicii Populare Chineze în R. Moldova, Zhang Yinghong, a fost decorat cu cea mai înaltă distincție a Serviciului Vamal - „Crucea pentru merit/Clasa I”. Medalia i-a fost oferită de către directorul Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie, în semn de înaltă recunoștință pentru contribuția semnificativă în modernizarea sistemului vamal al R. Moldova și realizarea cu succes a proiectului de dotare a două posturi vamale cu scannere de ultimă generație. Scannerele au fost donate de către Guvernul Republicii Populare Chineze în cadrul unui proiect de asistență tehnică în valoare de 5,7 milioane de dolari.

 

Elevii care au obținut performanțe la olimpiadele regionale și internaționale au fost premiați

29 de elevi care au obținut performanțe la olimpiadele regionale și internaționale pe parcursul anului 2018 au fost premiați în cadrul Galei Olimpicilor, desfășurată la Chișinău. Fondul de premiere a constituit 620 mii lei. Pe lîngă elevi, la Gală au fost premiați și 27 de profesori care au contribuit la pregătirea olimpicilor. Premiile au fost înmînate de ministrul educației Monica Babuc. Anul curent, olimpicii din R. Moldova au participat la 15 olimpiade și concursuri și au obținut premii, inclusive 4 medalii de argint, 32 de bronz și 6 mențiuni de onoare.

 

Autoritățile planifică construirea a 50 mii m2 de infrastructură fizică pentru un parc IT

Ministrul economiei Chiril Gaburici, a discutat cu reprezentanți ai Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) despre inițierea unui parteneriat public-privat privind construirea a 50.000 m2 de infrastructură fizică pentru un parc IT. Potrivit ministrului, construirea a 50.000 m2 de infrastructură fizică pentru parcul IT va face R. Moldova o destinație și mai atractivă pentru afacerile IT. Ministerul Economiei a precizat că reprezentanții BERD s-au arătat interesați de proiectul de infrastructură fizică pentru Parcul IT.

 

R. Belarus a oferit capitalei 12 autospeciale

Regia „Autosalubritate” va avea 12 autospeciale noi de colectare și transportare a deșeurilor. Unitățile de transport sînt de model MAZ, produse în Belarus, iar valoarea achiziției constituie 9,4 milioane de lei, surse alocate din bugetul municipal. La prezentarea lotului de autospeciale, primarul general interimar Ruslan Codreanu a menționat că municipalitatea planificămsă mai achiziționeze autospeciale în următorii ani, pentru a reînnoi în totalitate parcul auto al întreprinderii.

 

Mai multe taxe aplicate în municipiul Chișinău vor fi majorate

Mai multe taxe, aplicate în capitală, vor fi majorate cu începere din 1 ianuarie 2019. În proiectul de decizie aprobat de către Consiliul municipal Chișinău, se aprobă o cotă lunară în mărime de 300 de lei pentru fiecare unitate de transport la prestarea serviciilor de transport auto de călători în regim de taxi. Taxa pentru magazine, centre comerciale, restaurante, cafenele, baruri se majorează cu 5000 de lei pentru fiecare aparat de casă la care se comercializează tutun, iar pentru unitățile comerciale în care se vinde producție alcoolică – cu 30% față de taxa stabilită.

 

Guvernarea a anulat deschiderea noului punct de trecere a frontierei

Darea în exploatare a noului punct comun de trecere a frontierei ”Palanca”, anunțată pentru data de 21 decembrie curent, se amînă pentru o altă zi, care va fi anunțată ulterior, a comunicat Serviciul Vamal. Noul post va fi legat de șoseaua Odesa – Reni de un drum nou de acces pentru construcția căruia Guvernul R. Moldova a alocat suplimentar 630.000 Euro. Noul punct de trecere ”Palanca” a fost construit în cadrul unui proiect în valoare de 6,18 milioane de euro, dintre care 4,5 milioane au fost acordate de Uniunea Europeană, iar 1,68 milioane euro – de Guvernul R. Moldova.

 

Guvernul a extins lista beneficiarilor ajutorului de 600 de lei

Guvernul și-a asumat răspunderea în fața parlamentului pentru un proiect de lege ce prevede extinderea categoriilor de persoane care vor beneficia de un ajutor în suma de 600 de lei în preajma sărbătorilor de iarnă. O decizie în acest sens a fost aprobată vineri, 21 decembrie, în ședință de guvern. Prim-ministrul Pavel Filip a declarat că pînă în prezent de un astfel de ajutor au beneficiar deja circa 540 de mii de persoane, care au o pensie mai mică de 2 mii de lei.