REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (20 octombrie 2020)

În ţară sînt 276 de elevi infectați cu COVID-19 şi 6091 sînt în autoizolare

La data de 19 octombrie, în R. Moldova sînt înregistrați 276 de elevi testați pozitiv cu COVID-19, iar 6091 au fost plasați în regim de autoizolare. De asemenea, 372 de cadre didactice au fost confirmate pozitiv cu noul coronavirus și 351 se află în izolare, comunică Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării (MECC). Din personalul nedidactic și auxiliar au fost infectate cu noul virus 69 de persoane, iar alte 64 se află în autoizolare. Datele MECC mai arată că din cele 1240 de instituții de învățămînt general publice și private din ţară, 11 instituții şi 294 de clase activează la distanță din cauza carantinei.

 

Banca Mondială continuă să monitorizeze implementarea Proiectului „Reforma Învățămîntului în Moldova"

În perioada 19 – 22 octombrie o misiune a Băncii Mondiale va evalua nivelul de realizare a componentelor Proiectului „Reforma Învățămîntului în Moldova" (PRIM). Prima ședință a avut loc ieri, 19 octombrie, în format online, la care au participat Igor Șarov, ministrul Educației, Culturii și Cercetării; Anatolie Topală, secretarul general al ministerului; echipa PRIM și reprezentanții Băncii Mondiale - Flora Kelmendi și Lucia Casap. În cadrul acesteia, a fost pus în discuție progresul privind implementarea activităților ce țin de revizuirea formulei de finanțare per elev, mecanismul financiar al activităților extra-curriculare și pilotarea formulei de finanțare în învățămîntul preșcolar.

 

COVID-19: În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 252 de cazuri noi

În ultimele 24 de ore, în R. Moldova au fost procesate 1226 de teste, fiind confirmate 252 de cazuri de infecție cu noul coronavirus, dintre care cinci de import. În total, pînă la ziua de astăzi, în ţară au fost înregistrate 67 302 cazuri de COVID-19. Potrivit datelor Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS), din numărul total de cazuri, 14 sînt lucrători medicali: medici-7, asistenți medicali-5, personal auxiliar-2. Starea de sănătate a persoanelor infectate: 851 – stare gravă (dintre care 44 de pacienți sînt conectați la aparate de respirație asistată), 1448 – stare de gravitate medie, ceilalţi pacienţi în stare satisfăcătoare.

 

La Criuleni va fi create o Platformă Industrială Multifuncțională

Prim-ministrul Ion Chicu a avut o ședință de lucru cu președintele raionului Criuleni, Pavel Spînu și primarul orașului Criuleni, Mihail Sclifos, în cadrul căreia au fost discutate proiectele de dezvoltare a regiunii. Premierul a fost informat că administrația raională a identificat un teren cu suprafața de 20 de ha destinat pentru construcția Platformei Industriale Multifuncționale. Acesta are o amplasare favorabilă, fiind la intersecția a două drumuri internaționale și cu acces la rețele de comunicații. În acest context, președintele raionului declară că este necesar un suport pentru urgentarea procesului de dezvoltare a Platformei.

 

UTM şi TUASI vor implementa un proiect transfrontalier de asigurare cu internet

Universitatea Tehnică a Moldovei (UTM) împreună cu Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași, România (TUIASI), au cîștigat un proiect transfrontalier de două milioane de euro pentru a crea una dintre cele mai moderne rețele universitare de Internet wireless. În același proiect va fi modernizată integral infrastructura de rețea cablată de Internet a instituțiilor. Proiectul transfrontalier a fost cîștigat după două etape de evaluare, în care s-a apreciat justificarea proiectului, scopul, obiectivul, potrivirea cu obiectivele programului European.

 

Pompierii îndeamnă gospodarii să verifice sobele înainte de începerea sezonului de încălzire

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență /IGSU/ atenționează populația despre pericolul incendiilor în sectorul locativ, generate în urma nerespectării regulilor la utilizarea sobelor. Potrivit Serviciului de presă al IGSU, înainte de începerea sezonului de încălzire, pompierii reamintesc cetățenilor că este interzisă aprinderea focului în sobe prin turnarea ori stropirea cu benzină, petrol sau alte lichide combustibile, iar ușița de alimentare trebuie să fie închisă. Statisticile IGSU arată că în anul 2019, în sectorul locativ au avut loc 1633 de incendii în care și-au pierdut viața 121 de persoane, inclusiv 5 copii.

 

Banca Națională a anunţat a doua ediţie a proiectului „Dă sens banilor"

Banca Națională a Moldovei (BNM) a anunţat desfășurarea, în perioada 29-30 octombrie, a celei de-a doua ediție anuală a activităților de educație financiară inițiate în cadrul proiectului „Învață. Dă sens banilor”, derulat în parteneriat cu Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”. Doritorii de a se înscrie pot transmite cererile de participare pînă pe 28 octombrie. Evenimentul se va desfășura sub genericul „Drumul banilor”, cu prilejul Zilei Internaționale a Economisirii și este adresat tinerilor cu vîrsta începînd de la 16 ani, care doresc să se integreze în mod firesc și activ în lumea modernă a sistemului financiar.

 

În R. Moldova va fi creat un nou centru ce va acorda asistență victimelor violenței

În R. Moldova va fi creat un Centru de Justiție Familială, care va oferi asistență victimelor violenței în familie. Acesta va fi creat cu suportul Statelor Unite ale Americii. Potrivit datelor Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, în cadrul Centrului vor fi concentrați specialiști din diverse sectoare, cum ar fi justiție, poliție, asistență socială și probațiune, care vor asista victimele violenței în familie.

 

Peste 5100 de locuințe au fost cumpărate prin intermediul programului „Prima Casă"

Prin intermediul Programului guvernamental „Prima Casă" au fost procurate pînă în prezent 5108 locuințe. Suma totală a creditelor acordate de către bănci este de 2,57 miliarde de lei, iar valoarea totală a garanțiilor active constituie 1,28 miliarde de lei. Potrivit datelor Ministerului Finanțelor, din numărul total de beneficiari, 3517 sînt familii, iar 1591 sînt tineri necăsătoriți. Vîrsta medie a solicitanților este de 31 ani.

 

Biroul de Statistică va trece la colectarea datelor în format electronic

Biroul Național de Statistică (BNS) va trece la digitalizarea datelor colectate de operatorii de sondaje. Pentru a facilita acest proces, Fondul ONU pentru Populație (UNFPA), cu susținerea Biroului de cooperare al Elveției, a donat instituției 200 de tablete. Dispozitivele vor fi folosite inclusiv pentru colectarea datelor la efectuarea recensămintelor sau chestionarea gospodăriilor casnice. Pînă în prezent, operatorii de sondaje colectau datele pe suport de hîrtie și ulterior le introduceau în format electronic.