REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (20 noiembrie 2018)

Un autocar din R. Moldova s-a răsturnat în România, o persoană a decedat

O persoană a decedat şi alte şase au fost rănite după ce un autocar înmatriculat în R. Moldova s-a răsturnat în judeţul Vrancea din România. "Autocarul venea din Ungaria, era înmatriculat în R. Moldova şi mergea la Chişinău. În autocar se aflau 11 pasageri şi trei şoferi. Se pare că GPS-ul i-ar fi deviat pe şoferi de pe E85 către un drum secundar, spre Modruzeni, iar într-o curbă periculoasă, conducătorul auto a pierdut controlul volanului şi s-a răsturnat într-un şanţ", a declarat şeful Poliţiei Rutiere Vrancea, Cătălin Stegărescu. Guvernul de la Chișinău a anunțat că va acoperi cheltuielile pentru repatrierea femeii decedate în accident.

 

Substanțe psihotrope au fost descoperite pe aeroportul din capitală

O cetățeană a Bulgariei a fost reținută pentru contrabandă cu substanțe psihotrope. Vameșii de la Aeroportul Internațional Chișinău au descoperit în valiza acesteia 90 de comprimate ”Alprazolam”. Preparatele au fost depistate în cadrul scanării bagajelor de cală ale pasagerilor înregistrați pentru cursa spre Istanbul. Totodată, în valiza femeii, au mai descoperite 8 230 de comprimate și 615 fiole cu substanțe anabolizante, care fac parte din categoria preparatelor medicale restricționate. Pe acest caz a fost inițiat un dosar penal pentru contrabandă în proporții deosebit de mari. În caz de condamnare, suspecta riscă închisoare pe un termen de la 3 la 10 ani.

 

A fost prezentat planul de măsuri pentru asigurarea securității la utilizarea buteliilor cu gaz

Planul de acțiuni privind asigurarea securității și minimizarea riscurilor la utilizarea gazelor petroliere lichefiate a fost prezentat la guvern. Documentul prevede, în particular, licențierea companiilor care au dreptul să îmbutelieze și să comercializeze gazul lichefiat pentru uz casnic; introducerea sancțiunilor pentru încălcarea legislației privind utilizarea și comercializarea buteliilor de gaz pentru uz casnic; ajustarea politicii bugetar-fiscale pentru acordarea unor facilități agenților economici. Acestea vor contribui la micșorarea prețurilor pentru gazele petroliere lichefiate de uz casnic; elaborarea Programului național de înnoire a parcului buteliilor și compensarea costurilor pentru păturile social-vulnerabile. Actualmente, 90% din butelii folosite sînt învechite, cu termen de exploatare depășit precum și organizarea campaniilor de informare privind regulile de securitate la utilizarea gazelor.

 

Ministrul Economiei a efectuat o vizită inopinată la Administrația de Stat a Drumurilor

Ministrul economiei Chiril Gaburici, a efectuat o vizită inopinată la „Administrația de Stat a Drumurilor”. El a solicitat ca toate camerele de monitorizare să fie funcționale și imaginile de pe acestea puse la dispoziția cetățenilor. Locul amplasării camerelor, care asigură vizualizarea stării drumurilor, dar și imaginile actualizate la fiecare jumătate de oră pot fi găsite pe site-ul www.asd.md. Potrivit lui Gaburici, circulația pe drumurile naționale este asigurată în condiții de iarnă. Sectoarele de drum ce prezintă pericol sporit sînt monitorizate de comun cu reprezentanții Inspectoratului Național de Patrulare al IGP al MAI, pentru a se interveni urgent în caz de necesitate.

 

Investitorii s-au arătat inrteresați de ”Moldova Business Week 2018”

Un număr fără precedent de investitori, finanțatori, importatori și exportatori din R. Moldova și alte 30 de țări vor participa la cel mai important eveniment economic din țară – „Moldova Business Week 2018”, organizat de guvern în zilele de 27-29 noiembrie la Chișinău, anunță Agenția de Investiții. Participanții la reuniune vor afla din prima sursă despre potențialul investițional al celor șapte sectoare strategice ale economiei naționale: Energetică, Infrastructură, Automotive și Electronică, Tehnologia Informației și a Comunicațiilor, Agricultură și Industria Alimentară, Turism și Industria Ușoară.

 

La Cocieri a fost deschis un nou sediu al Punctului de Asistență Medicală Urgentă

Viceprim-ministrul Cristina Lesnic a participat la ceremonia de inaugurare a noului sediu al Punctului de Asistență Medicală Urgentă (PAMU) prespitalicească din satul Cocieri, raionul Dubăsari, comunică Biroul pentru reintegrare. Noul sediu al PAMU Cocieri este o instituție racordată la toate utilitățile și dotată cu mobilier nou, ce va face față necesităților locuitorilor atît din localitate, cît și din proximitate. Totodată, punctul dispune de două unități de transport sanitar, dotat cu echipament medical performant pentru acordarea asistenței medicale de urgență la etapa de prespital.

 

66 bombe de aruncător au fost descoperite în apropierea satului Mingir

Geniştii din Batalionul de Geniu „Codru” au neutralizat un arsenal de muniţii, descoperit în vecinătatea satului Mingir, raionul Hînceşti. Potrivit şefului Serviciului Geniu, locotenent-colonel Adrian Efros, echipa de deminare a unităţii a fost solicitată luni, 19 noiembrie, de administraţia locală să intervină pe un cîmp arabil din apropierea localităţii, unde un cetăţean a descoperit obiecte explozive neidentificate. Grupul de genişti, condus de plutonierul Eugen Axenti, a cercetat terenul, unde a depistat 66 de bombe de la aruncător, calibru 120 mm. 

01.03.24 - 00:52
01.03.24 - 13:17
01.03.24 - 13:18
01.03.24 - 13:20
01.03.24 - 13:19
05.03.24 - 18:52
06.03.24 - 00:34
01.03.24 - 00:46
07.03.24 - 00:42
05.03.24 - 01:06
08.03.24 - 20:46
08.03.24 - 12:11
09.03.24 - 11:41
09.03.24 - 11:42
01.03.24 - 00:40