REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (20 martie 2019)

Staționarea maşinilor pe trotuar va fi sancționată

Oprirea sau staționarea unităților de transport cu intrarea parțial sau în întregime pe trotuar este admisă doar în locurile special amenajate. Inspectoratul Naţional de Patrulare (IPN) a venit astăzi cu precizări cu privire la ultimele modificări operate în Regulamentul Circulației Rutiere. Ofițerul de presă al INP, Natalia Golovco, a specificat că oprirea sau staționarea mijloacelor de transport pe alte porțiuni de drum care nu sînt marcate corespunzător, chiar și cu respectarea distanței de 1,5 metri, va atrage după sine răspunderea contravențională prin aplicarea unei amenzi de pînă la 1500 de lei și patru puncte de penalizare.

 

La 1 aprilie expiră termenul rapoartelor financiare ale partidelor

La 31 martie expiră termenul de prezentare a rapoartelor anuale privind gestiunea financiară a partidelor politice pentru anul 2018. Întrucît 31 martie 2019 este zi de odihnă, Comisia Electorală Centrală (CEC) a anunțat că data limită pentru depunerea rapoartelor se transferă pentru 1 aprilie curent. Raportul va fi prezentat la Comisie și ulterior acestea vor fi făcute publice, fiind plasate pe pagina web oficială a instituției.

 

INP a lansat operațiunea „Girofar”

Inspectoratul Național de Patrulare (INP) a lansat operațiunea „Girofar”. Aceasta este desfășurată pentru responsabilizarea șoferilor și prevenirea accidentelor rutiere cu implicarea autovehiculelor cu regim prioritar de circulație, cum ar fi pompierii, ambulanțele și mașinile poliției. Astfel, timp de trei zile, angajații INP vor monitoriza deplasarea mașinilor cu regim prioritar pe străzile din capitală și traseele din țară, iar șoferii care nu vor acorda prioritate urmează a fi sancționați.

 

Pensionarii din capitală vor primi abonamente de tip nou pentru călătoria în transportul public

Din 1 aprilie curent, pensionarii din capitală care circulă gratuit cu transportul public, vor primi abonamente anuale de călătorie de tip nou. Documentele sînt puse în circulație începînd cu 1 martie curent, însă, timp de o lună, pînă la 1 aprilie, beneficiarii pot călători și în baza vechilor abonamente anuale, totodată aceștia fiind informați despre necesitatea perfectării actului de tip nou. Cheltuielile legate de confecționarea abonamentelor anuale de tip nou vor fi suportate de Regia transport electric și Parcul urban de autobuze.

 

Companiile de distribuție și furnizare a energiei electrice solicită ajustarea tarifelor

Companiile de distribuție și furnizare a energiei electrice solicită Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) ajustarea tarifelor, după ce au semnat contractele de livrare pentru perioada 1 aprilie 2019-31 martie 2020. ANRE a publicat pe pagina sa oficială, spre consultare inițială, solicitările energeticienilor. Întreprinderea cu capital străin Gas Natural Fenosa Furnizare Energie cere să fie luată în calcul majorarea cu 2 la sută a prețului de achiziție a energiei, volumul energiei furnizate care este în diminuare cu 7 la sută față de anul trecut, rata inflației de 4,9 la sută, tarifele de transport și alți indicatori.

 

Producătorii de fructe din Moldova solicită susținerea autorităţilor

Mărirea Fondului Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural, intensificarea negocierilor cu Uniunea Europeană pentru majorarea cotelor la exportul de prune și struguri, inclusiv negocierea unor cote de import a merelor, sînt cîteva din măsurile propuse de Asociaţia “Moldova Fruct” pentru susţinerea producătorilor autohtoni. Aceste soluţii au fost identificate la Adunarea generală a Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Fructe ”Moldova Fruct”. Membrii organizaţiei au aprobat o rezoluție, care a fost prezentată ministerului de resort.