REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (20 mai 2019)

Zeci de gospodării din țară au fost inundate în urma ploilor puternice

Zeci de gospodării din raioanele Drochia, Florești, Rîșcani, Ocnița și Ungheni au fost inundate în urma precipitațiilor puternice. Ofiţerul de presă al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), Liliana Pușcașu, a spus că pompierii au fost solicitați pentru a pompa apa din gospodării și beciuri în localitățile Oclanda, Bulboci, Redi Cereșnovăț și Cremenciug din raionul Soroca. Tot în localitatea Redi – Cereșnovăț apa a deteriorat o porțiune de 0,6 km de drum local.

 

Oraşele Drochia şi Sîngerei vor primi susţinere din Polonia

Oraşele Drochia şi Sîngerei vor beneficia de suport tehnic în elaborarea Programelor de revitalizare urbană. Ajutorul va fi acordat în cadrul unui proiect implementat de Ministerul Investițiilor și Dezvoltării Economice al Poloniei, în parteneriat cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului al Rю Moldova, și Reprezentanța Fundației „Solidarity Fund PL".

 

Boxerii Dumitru Galagoțși Vasile Belous au cîștigat turneul ”Algirdas Șocikas” de la Kaunas

Boxerii moldoveni Dumitru Galagoț (64 kg) și Vasile Belous (69 kg) au cîștigat turneul internațional ”Algirdas Șocikas”, care s-a desfășurat la Kaunas (Lituania). Dumitru Galagoț a fost desemnat învingător în meciul final disputat cu compatriotul Mihail Cvasiuc. Vasile Belous l-a devansat în duelul decisiv pe francezul Lehot Romain.

 

Spitalul din Donduşeni a primit utilaj nou din Japonia

Spitalul raional Donduşeni a fost asigurat cu echipament performant, în urma unui proiect de modernizare, implementat în cadrul Programului nipon de Granturi pentru Securitatea Umană „Kusanone”. Valoarea grantului oferit de către Guvernul Japoniei a constituit circa 94 mii de dolari, care a fost utilizat pentru achiziționarea ultrasonografului, colonoscopului cu sistem videoendoscopic, electrocardiografului, mai multor tipuri de analizatoare ş.a.

 

Pasagerii vor putea procura legitimații de călătorie în traficul internațional din Gara Chișinău

Din 20 mai 2019, legitimațiile de călătorie în traficul internațional vor putea fi procurate chiar din Gara feroviară Chişinău prin sistemul „RoTicket”. Inovaţia a fost posibilă în baza unui acord bilateral încheiat între directorul general al întreprinderii „Calea Ferată din Moldova” (CFM), Iurii Topala, şi conducerea CFR „Călători” din România. Astfel, călătorii vor putea achiziționa legitimațiile de călătorie pentru rutele internaţionale europene, precum şi la trenul Chişinău-Bucureşti.

 

Trei cetățeni din Ucraina și Armenia s-au ales cu interdicţie de aflare pe teritoriul R. Moldova

Trei cetățeni originari din Ucraina și Armenia, care munceau ilegal la o întreprindere din sudul ţării, fără permis de muncă, au fost depistaţi de ofiţerii Biroului migrație și azil şi vor fi returnaţi în ţările de baştină. Potrivit Biroului migrație și azil, pentru cei trei străini autorităţile de la Chişinău au emis decizii de returnare cu stabilirea interdicțiilor de intrare pe teritoriul R. Moldova pentru perioade de trei ani.