REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (20 iunie 2019)

Alexandru Guțu a luat medalia de aur la Campionatul European la lupte

Sportivul moldovean Alexandru Guțu a obținut medalia de aur, la Campionatul European de lupte printre cadeți. Competiția se desfășoară în perioada 17-23 iunie, în orașul italian Faenza. Tînărul a obținut medalia de aur după ce l-a învins pe georgianul Data Chkhaidze, la categoria de greutate de pînă la 71 de kilograme.

 

O echipă de experți ai FMI va sosi la 26 iunie, la Chișinău

O misiune a Fondului Monetar Internațional (FMI) condusă de Ruben Atoyan se va afla, în perioada 26 iunie-10 iulie, într-o vizită de lucru la Chișinău, potrivit reprezentanței FMI în R. Moldova. Reprezentantul permanent al FMI în R. Moldova, Volodymyr Tulin, precizează că „pe parcursul vizitei, misiunea va purta discuții cu autoritățile în contextul evaluării Programului susținut de FMI prin mecanismele de finanțare ECF (Mecanismul extins de creditare) și EFF (Mecanismul de finanţare extinsă). Misiunea va analiza evoluțiile recente din economie și progresul atins în implementarea programului, va actualiza prognoza macroeconomică și va discuta cu autoritățile despre politicile macroeconomice pe viitor”.

 

Premierul Maia Sandu a avut o întrevedere cu Comisarul European, Johannes Hahn

Reluarea dialogului bilateral între R. Moldova și Uniunea Europeană a fost principalul subiect de discuție între prim-ministrul Maia Sandu și Comisarul european Johannes Hahn, aflat într-o vizită oficială la Chișinău. Oficialii au discutat despre iniţiativele noului guvern privind dezoligarhizarea ţării, eliberarea statului din captivitate, construirea instituţiilor independente care să respecte legea şi să lucreze în interesul cetăţeanului. Un alt subiect-cheie a vizat restabilirea finanțării pentru R. Moldova.

 

Dolarul se va scumpi

Dolarul american se va scumpi joi, 20 iunie, cu un ban și va avea un curs oficial de 18 lei și 20 de bani. Potrivit ratelor oficiale de schimb valutar afișate de Banca Națională a Moldovei (BNM), moneda unică europeană își va păstra cotația de 20 de lei și 39 de bani. Totodată, hrivna ucraineană se va scumpi cu un ban și va costa 69 de bani. Leul românesc va avea în continuare un preț oficial de 4 lei și 31 de bani. Aceeași tendință o va avea și rubla rusească, pentru care BNM a stabilit un curs de 28 de bani, similar celui înregistrat astăzi.

 

Festivalul Internațional ”Nopțile Pianistice” revine la Chișinău

Cea de-a 17-a ediție a Festivalului Internațional "Nopțile pianistice din Moldova - Marea Neagră", care se va desfășura pînă la 3 iulie în țara noastră, va fi inaugurată vineri, 21 iunie la Filarmonica Națională ”Serghei Lunchevici” din capitală, cu un concert de muzică franceză. Evenimentul este organizat de Alianța Franceză din Moldova și Ambasada Franței la Chișinău. Concertul va fi susținut de Orchestra Simfonică a Filarmonicii Naționale, dirijată de Grigore Moseico (Tiraspol) și solistul Jonathan Benichou (Franța). Programul va include muzică de Hector Berlioz, Claude Debussy, César Franck și Camille Saint-Saëns.

 

Producția industrială a crescut cu 12,3 la sută

Producția industrială a crescut cu 12,3 la sută, în luna aprilie, față de perioada similară a anului precedent, serie brută. Acesta este cel mai înalt ritm de creştere înregistrat în 2019, după o evoluție anemică în lunile anterioare, relevă date ale Biroului Național de Statistică (BNS). Industria a revenit pe o creștere mai puternică, după ce în lunile martie a fost consemnată o majorare de 0,9 la sută. BNS notează că evoluția în ascensiune a industriei în aprilie a fost determinată de creșterea cu 29 la sută a producției industriale în industria extractivă, respectiv 12,2 la sută în industria prelucrătoare și 9,6 la sută la producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat.