REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (20 iunie 2018)

Alegerile locale noi din capitală au fost declarate nevalide

Mandatul primarului ales al capitalei, Andrei Năstase, nu a fost validat. Magistrații Judecătoriei Chișinău, sectorul Centru, au declarat alegerile locale noi ca fiind nule, întrucît acestea nu ar fi fost legale. Decizia a fost pronunțată în seara zilei de marți, 19 iunie. După cîteva ore de deliberări, magistrații au emis o hotărîre, potrivit căreia “nu se confirmă legalitatea alegerilor locale noi". Andrei Năstase, candidatul care a acumulat cel mai mare număr de voturi în urma alegerilor locale noi, a calificat hotărîrea drept una ilegală și anunțat că o va ataca în instanța superioară. În cazul în care instanțele superioare vor menține decizia primei instanțe, la conducerea capitalei se va afla un primar interimar, pînă vara viitoare, cînd urmează a fi organizate alegeri locale ordinare.

 

Vicepremierul a avut o întrevedere cu Ambasadorul SUA și șefa Misiunii USAID

Viceprim-ministrul Cristina Lesnic a avut o întrevedere cu Ambasadorul SUA la Chișinău, James Pettit, și șefa Misiunii USAID în Moldova, Karen R. Hilliard. În cursul întrevederii au fost discutate rezultatele recente din cadrul formatului de negocieri „5+2” ce a avut loc la Roma dar și nivelul de implementare a deciziilor protocolare semnate în anul curent și în cel precedent. A fost abordată dinamica și rezultatele activității grupurilor de lucru sectoriale, cu precădere grupul de lucru pentru drepturile omului dar și cel pentru telecomunicații și servicii poștale.

 

BERD va susține R. Moldova în procesul de implementare a reformelor

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) va susține în continuare R. Moldova în realizarea reformelor orientate spre asigurarea dezvoltării economice durabile. O declarație în acest sens a fost făcută de președintele băncii, Suma Chakrabarti, în cadrul întrevederii cu ministrul de externe Tudor Ulianovschi, aflat în vizită de lucru la Londra. Referindu-se la colaborarea cu R. Moldova, Suma Chakrabarti a menționat că direcțiile prioritare ale strategiei BERD pentru țara noastră pe anii 2017 – 2020 vor fi axate pe implementarea programelor de restructurare a sectorului bancar, susținerea întreprinderilor private, promovarea comercializării utilităților publice, îmbunătățirea securității energetice și infrastructurii.

 

Ambasada Japoniei și Biblioteca Națională au organizat o serie de acțiuni

Ambasada Japoniei la Chișinău și Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, în parteneriat cu Biblioteca Națională a R. Moldova au desfășurat o serie de activități consacrate culturii și civilizației nipone, cu genericul ”Japonia – Țara Soarelui Răsare”. Manifestările au debutat cu inaugurarea expoziției-eveniment ”Japonia – țară a culturii și civilizației în culorile primăverii”. Expoziția cuprinde peste 150 de cărți despre istoria, civilizația, arta, cultura, tradițiile și obiceiurile Japoniei. Tot aici a fost deschisă o expoziție de aranjamente florale în stil nipon ”Ikebana – artă încărcată de simboluri”. Prezent la eveniment, Ambasadorul Japoniei în R. Moldova, Manasobu Yoshii, a afirmat că expoziția-eveniment ne vorbește despre valorile spirituale ale culturii și civilizației japoneze. ”Cultura este o limbă universală. Prin intermediul ei avem posibilitatea să ne cunoaștem mai bine”, a subliniat oficialul nipon.

 

Agresarea medicilor ar putea fi pedepsită penal

Guvernul a propus un proiect de lege care prevede că acţiunile de huliganism săvîrşite pe teritoriul sau în incinta unei instituţii medicale vor fi sancţionate cu o amendă de pînă la 68 de mii de lei sau cu cinci ani de privațiune de libertate. Autorii documentului susţin că introducerea noii prevederi le va asigura medicilor o protecţie sporită faţă de violenţa fizică, psihică şi verbală.

 

Circa 250 de km de şine ar putea intra în reparaţii din această toamnă

"Calea Ferată a Moldovei" își propune să reabiliteze un tronson de 250 de kilometri de şine pe ruta Bender - Basarabeasca - Etulia - Giurgiulești. În acest sens, întreprinderea de stat va prezenta, miercuri, 20 iunie, un proiect companiilor interesate să facă aceste lucrări. Firma care se va ocupa de reparaţii va fi aleasă în această toamnă, în urma unei licitaţii. Întreprinderea intenţionează să mai achiziționeze în jur de 15 locomotive. Pentru toate acestea, CFM va utiliza bani din împrumuturi de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare și Banca Europeană de Investiții.