REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (20 ianuarie 2021)

Scriitoarea Tatitana Țîbuleac a obținut Premiul European Cazino de Santiago

Romanul ”Vara în care mama a avut ochii verzi”, de Tatiana Țîbuleac, ediția spaniolă apărută în 2019 la Editura ”Impedimenta”, a cîștigat Premiul European Cazino de Santiago, împreună cu ”Lluvia fina”, de Luis Landero. Pe lista scurtă au mai intrat Eric Vuillard, Paolo Giordano și Pedro Feijoo. În anii precedenți, laureați ai Premiului European Cazino de Santiago au fost: Jonathan Coe, Kazuo Ishiguro, John Lanchester și Emmanuel Carrère.

 

Relațiile moldo-daneze au fost discutate de miniștrii de externe Aureliu Ciocoi și Jeppe Kofod

În cadrul discuției telefonice, Aureliu Ciocoi, ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene și Jeppe Kofod, ministru al Afacerilor Externe al Regatului Danemarcei, s-au referit la agenda bilaterală moldo-daneză, procesul de integrare europeană al R. Moldova, dosarul transnistrean, precum și unele subiecte pe plan regional și internațional. Șefii celor două diplomații au remarcat existența unui potențial vast de cooperare între cele două state și au reiterat necesitatea intensificării dialogului politic și al cooperării comercial-economice.

 

COVID-19: În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 394 de cazuri noi

În ultimele 24 de ore, în R. Moldova au fost procesate 2550 de teste, fiind confirmate 394 de cazuri de infecție cu noul coronavirus. În total, pînă la ziua de astăzi, în ţară au fost înregistrate 153 506 cazuri de COVID-19. Potrivit Ministerului sănătății, din numărul total de cazuri, 21 sînt lucrători medicali: medici-8, asistenți medicali-11, personal auxiliar-2. În total, în cadrul instituțiilor medico-sanitare spitalicești sînt internați 2233 de pacienți confirmați cu infecția COVID-19, dintre care 233 în stare extrem de gravă (33 de pacienți sînt conectați la aparate de respirație asistată).

 

Biblioteca Națională a inaugurat o expoziție cu genericul ”De la torță la lampă”

O expoziție de manuscrise și cărți scrise la lumina lumînărilor cu genericul ”De la torță la lampă” a fost deschisă la Biblioteca Națională. Directorul instituției, Elena Pintilei, a menționat că expoziția cuprinde circa 70 de cărți și manuscrise, atît originale, cît și facsimile, scrise pînă la 1805, cînd a fost inventată prima dată lampa cu gaz. Potrivit sursei citate, multe din aceste manuscrise și cărți poartă urme de ceară pe ele, iar marginile filelor sînt afumate, deoarece au fost citite la lumina lumînărilor sau ale candelelor.

 

Comisia Electorală Centrală a stabilit cuantumul subvențiilor de stat către partidele politice

Partidele politice vor primi din partea statului subvenții în valoare totală de 34 milioane 150 mii de lei. Comisia Electorală Centrală a stabilit cuantumul lunar al subvențiilor de la bugetul de stat pentru anul 2021 destinat partidelor politice, conform performanțelor obținute la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, alegerile locale generale din 20 octombrie 2019 și alegerile prezidențiale din 1 noiembrie 2020. Suma totală a acestor subvenții este de 34 milioane 150 mii de lei.

 

Sistemul de iluminat public din Olișcani, Șoldănești, a fost modernizat cu suportul AEE

În satul Olișcani, raionul Șoldănești, a fost realizat un proiect de implementare a măsurilor de eficiență energetică în cadrul sistemului de iluminat. Colaboratori ai Agenției pentru Eficiență Energetică (AEE) au efectuat o vizită în teritoriu, unde au constatat că lucrările efectuate sînt conform normelor. În cadrul proiectului se implementează măsura de modernizare/extindere a sistemului de iluminat public, utilizînd 54 corpuri de tip LED cu puterea de 29 W și 79 corpuri de tip LED cu puterea de 56 W. Valoarea totală a proiectului constituie peste 1,4 milioane de lei”.

 

R. Moldova poate stoca 140 mii doze de vaccin anti-COVID la temperatura de -70 grade Celsius

R. Moldova are capacitate de stocare a vaccinului anti-COVID la – 70 grade Celsius în mărime de 140 mii de doze în cadrul Agenției Naționale de Sănătate Publică /ANSP/, cu posibilitatea de extindere, de la sfîrșitul lunii ianuarie 2021, cu spațiu adițional de minim încă 400 mii de doze de vaccin. Anunțul a fost făcut de către Ministerul sănătății, care precizează că Centrele de Sănătate Publică din țară dețin în dotare congelatoare care asigură temperatura de -20°. Într-un comunicat emis de instituție, conducerea Ministerului anunță că în cadrul Mecanismului de răspuns la COVID-19, finanțat de Fondul Global, a fost solicitată achiziționarea a patru congelatoare: două cu regim de temperatură -20 C și două unități cu regim -70 C, care urmează să intre în țară pînă pe 31 ianuarie.

 

Olga Rujanschi este noul membru al Consiliul Municipal Chișinău

Consiliul Municipal Chișinău are un nou membru. Astfel, Olga Rujanschi va ocupa locul lui Sergiu Tofilat. Comisia Electorală Centrală a aprobat în cadrul ședinței de ieri mandatul de consilier în cadrul Consiliului Municipal Chișinău pentru Olga Rujanschi, următorul membru pe lista mișcării politice „Forța Nouă”, după Sergiu Tofilat, care și-a depus mandatul de consilier municipal.

 

Leul moldovenesc se depreciază în raport cu moneda unică europeană

Banca Națională a stabilit pentru miercuri, 20 ianuarie, un curs de 21 de lei şi trei bani pentru un euro, cu 16 bani mai mult decît ieri. Dolarul american costă 17 lei și 34 de bani, cu patru bani mai mult, comparativ cu valoarea de ieri. Iar leul românesc se scumpeşte cu trei bani şi ajunge să valoreze patru lei şi 31 de bani. Hrivna ucraineană şi rubla rusească stagnează şi rămîn la aceleiași valori de 61 şi, respectiv, 23 de bani.

 

Moldovagaz a lansat un nou serviciu pentru consumatori

Contact-centrul nou al SA „Moldovagaz”, disponibil prin linia telefonică unică 1304, şi-a început activitatea în regim standard după finalizarea testărilor. Pentru deservirea consumatorilor din întreaga țară sînt antrenați 16 operatori, dintre care patru sînt în Chișinău și 12 în regiuni. Obiectivul primordial al Centrului este facilitarea relațiilor dintre furnizor, operatorul de sistem și consumatorul final în vederea soluționării operative a dificultăților și adresărilor ce apar.