REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (20 februarie 2020)

Indemnizaţia unică pentru medicii şi farmaciştii care vor munci la sate a fost majorată

Guvernul a aprobat modificarea Metodologiei acordării facilităţilor tinerilor specialişti cu studii medicale şi farmaceutice, plasaţi în cîmpul muncii în mediul rural, conform repartizării Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale. Aceasta prevede că indemnizaţia unică pentru medicii tineri va fi majorată pînă la 120 de mii de lei. Potrivit deciziei executivului, facilităţile pentru această categorie socială vor constitui “indemnizaţia unică în mărime de 120 de mii de lei pentru medici şi farmacişti şi de 96 de mii de lei pentru personalul medical şi farmaceutic cu studii profesionale”.

 

Riscul infectării cu coronavirus pentru R. Moldova este mic

Riscul infectării cu coronavirus pentru R. Moldova este redus. Ambasadorul Republicii Populare Chineze la Chișinău, Zhang Yinghong a declarat într-o conferință de presă, că "pentru cetățenii moldoveni, riscul infectării cu coronavirus este mic". El a precizat că numărul cazurilor de infectare cu coronavirus peste hotarele statului chinez este redus. "În afara Chinei s-au înregistrat 683 de cazuri de infecție, ceea ce reprezintă sub 1 la sută din totalul de cazuri confirmate. Vestea bună este că există 14 376 de pacienți vindecați și externați, ceea ce înseamnă că epidemia este controlabilă, prevenibilă și vindecabilă", a remarcat Zhang Yinghong.

 

Pentru prevenirea infracțiunilor juvenile, în capitală va fi creat un Consiliu de Securitate

Pentru prevenirea infracțiunilor juvenile, municipalitatea Chișinăului va crea un Consiliu de Securitate. În cadrul unei ședințe convocată de viceprimarul Angela Cutasevici, reprezentanții Direcţiei generale educaţie, tineret şi sport, ai Direcţiei pentru protecţia drepturilor copilului, ai preturilor de sector şi reprezentanţi ai Poliţiei municipale au discutat despre măsurile necesare la nivel de municipiu, în vederea diminuării numărului de infracțiuni în care sînt implicați minorii.

Șeful adjunct al Direcției de poliție a municipiului Chişinău, Alexei Grosu a declarat că numărul infracțiunilor juvenile a crescut în ultimele luni. Cei prezenți la ședință au decis crearea unui Consiliu de Securitate municipal.

 

Grupul de lucru responsabil de cadrul macroeconomic, politică fiscală și cadrul resurselor s-a întrunit în prima ședință

La prima ședință a grupului de lucru responsabil de cadrul macroeconomic, politică fiscală și cadrul resurselor, care a avut loc miercuri, 19 februarie, s-au discutat subiecte precum prognoza preliminară a indicatorilor macroeconomici pentru anii 2021-2023, dar și au fost făcute propuneri de politică fiscală pentru anul 2021. Vicepremierul Serghei Pușcuța, care a prezidat ședința, a prezentat prioritățile politicii fiscale pentru anul viitor, și anume: simplificarea administrării fiscale, reducerea costurilor de raportare și achitare a impozitelor și taxelor, standardizarea regimurilor fiscale, precum și asigurarea previzibilității în aplicarea impozitelor și taxelor.

 

Guvernul va investi masiv în infrastructură pentru a crește atractivitatea raioanelor țării

Premierul Ion Chicu s-a întîlnit cu Anna Akhalkatsi, Director al biroului Băncii Mondiale la Chișinău. Interlocutorii au discutat aspecte ale cooperării dintre R. Moldova și Banca Mondială, incluse în Strategia de Parteneriat pentru 2018-2021. Chicu a vorbit despre prioritățile Executivului pentru perioada 2020-2023, accentuînd intenția de a investi masiv în infrastructură în scopul creșterii atractivității raioanelor R. Moldova, ca destinații investiționale pentru companiile industriale mari.

 

Leul moldovenesc se apreciază în raport cu euro

Leul moldovenesc se apreciază în raport cu euro și hrivna ucraineană, dar se depreciază față de dolar, leul românesc și rubla rusească. Cel mai mult s-a modificat cotația dolarului, care s-a scumpit cu 5 bani. La cursul valutar al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) anunțat pentru joi, 20 februarie, un dolar american echivalează cu 17,69 lei, un euro – cu 19,09 lei, o hrivnă ucraineană – cu 72 de bani, un leu românesc – cu 3,99 lei moldovenești, iar o rublă rusească – cu 28 de bani.

 

Meteo: revin ploile

Joi, 20 februarie, sînt preconizate ploi în raioanele de nord a țării. În sudul și centrul țării nu sînt anunțate precipitații. Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat, vom avea maxime de +9 grade și minime de -2 grade. În raioanele de nord valorile termice vor arăta -2...+1 grad la noapte. Ziua vor scădea cu cîteva grade comparativ cu ziua de ieri. Astfel, vom avea +5... +7 grade ziua. În zona centrală și în Capitală se așteaptă la noapte -1... +2 grade, iar ziua +6... +8 grade. În partea de sud a țării va fi cel mai cald ziua, noaptea temperaturile vor ajunge pînă la +3 grade, iar ziua +6...+9 grade.

 

ANSA solicită măsuri eficiente pentru îmbunătăţirea alimentaţiei copiilor

Alimentaţia în instituțiile de învățămînt preșcolar și școlar înregistrează mai multe probleme majore, pentru soluţionarea cărora este nevoie de măsuri conjugate şi eficiente ale tuturor participanţilor la acest proces – autorităţile locale, administraţiile şcolilor, agenţii economici care livrează produse, Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA) etc. Despre aceasta a declarat Vladislav Cotici, directorul general ANSA. “Printre cele mai frecvente încălcări depistate de către inspectorii ANSA, în anul 2019, în procesul de alimentare a copiilor, sînt livrarea, transportarea, recepţionarea şi păstrarea neconformă a produselor alimentare, termen expirat, modificarea indicilor organoleptici, prezenţa alimentelor interzise, acte incomplete ş.a.”, a explicat Vladislav Cotici.

 

Transportatorii din Chișinău amenință cu grevă

Transportatorii care deservesc rutele cu microbuze din Chișinău amenință că își vor sista activitatea în semn de protest pentru că autoritățile refuză să majoreze tarifele la călătorii în capitală. Conducătorii companiilor care gestionează rutele municipale de microbuze susțin că sînt discriminați față de transportatorii ce deservesc rute interurbane. Din calculul transportatorilor reiese că tariful pentru microbuze trebuie să fie de 9,81 lei pentru o călătorie.