REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (20 februarie 2019)

RED Union Fenosa a recepționat patru scrisori de intenție de furnizare a energiei electrice

Compania de stat Energocom, Centrala de la Cuciurgan, compania ucraineană DTEK Pavlogradugoli și TehGaz Grup au depus scrisori de intenție de livrare a energiei electrice întreprinderii cu capital străin RED Union Fenosa pentru perioada 1 aprilie 2019 – 31 martie 2020, potrivit unui comunicat al companiei. „La 18 februarie 2019 s-a încheiat etapa de recepționare a scrisorilor de intenție de participare la procesul de furnizare a energiei electrice”, anunță Departamentul Relaţii Externe al RED Union Fenosa. În prezent, Union Fenosa importă, prin intermediul societății pe acțiuni Energocom, energie electrică de la compania Centrala electrică Moldovenească (Centrala de la Cuciurgan) și DTEK Pavlogradugoli din Ucraina.

 

AIPA a autorizat spre plată subvenții de peste 180 mln de lei pentru agricultori

De la începutul anului și pînă în prezent, Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) a autorizat spre plată subvenții de 184 milioane de lei pentru producătorii agricoli. Banii au ajuns la aproape două mii de solicitanți. Subvențiile acordate reprezintă datorii rămase fără finanțare anul trecut din cauza epuizării Fondului național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural, care a constituit 900 mln de lei. AIPA a precizat că statul va sprijini și în acest an construcția de sere, înființarea plantațiilor multianuale, procurarea tehnicii agricole, sectorul zootehnic, agricultura ecologică etc.

 

Persoanele cu dizabilități își vor putea repara gratuit cărucioarele rulante

În R. Moldova va fi instituit un centru de reparație și asamblare a cărucioarelor rulante. Totodată, specialiștii tehnicieni din cadrul Centrului Republican Experimental Protezare, Ortopedie și Reabilitare (CREPOR) vor beneficia de un curs de instruire gratuit privind reparația, adaptarea și menținerea cărucioarelor. Inițiativa a venit de la Jane Ebel, expert în domeniul dizabilității și educației incluzive din Marea Britanie la o întrevedere cu secretarul general de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Boris Gîlca. Potrivit datelor statistice, în R. Moldova peste 27 mii de persoane se deplasează în cărucioare rulante.

 

Circa o sută de monede de colecție au fost depistate la un moldovean care se întorcea din Italia

Circa o sută de monede de colecție, emise de mai multe state, au fost descoperite de vameșii de la Leușeni într-un microbuz de pasageri și colete care se întorcea din Italia. Potrivit Serviciului Vamal, monedele au fost descoperite în valiza unui moldovean, în vîrstă de 42 de ani. Acestea aveau diverse inscripții și valori nominale. Printre articolele reținute se află și albume cu monede comemorative dedicate mai multor personalități din Italia, din perioada sec. XVI – XVIII. Conform procedurii, monedele urmează a fi transmise pentru expertiză Muzeului Național de Istorie a Moldovei. În cazul în care se va stabili că acestea reprezintă valoare culturală, cazul va fi cercetat prin prisma săvîrșirii infracțiunii de contrabandă, care se pedepsește cu pînă la opt ani de închisoare.

 

A crescut exportul de fructe în Emiratele Arabe Unite

În anul 2018 exporturile de fructe în Emiratele Arabe Unite au fost în sumă de aproape 12 milioane de dolari, ceea ce este de 4 ori şi jumătate mai mult decît în 2017 şi de 15 ori mai mult decît un an mai devreme. Cele mai populare sînt merele, fiind vîndute peste 30 de tone. Potrivit agricultorilor, ambalajul este foarte important pentru piaţa din Emirate, mai ales că şi perioada de livrare poate depăşi o lună. Potrivit lui Iurie Fală, preşedintele Asociaţiei Producătorilor şi Exportatorilor de Fructe, pe această piaţă sînt la mare căutare şi strugurii moldoveneşti. Totodată, există posibilitate de a livra şi prune, dar fermierii trebuie să se orienteze spre soiurile care pot fi exportate pe cale maritimă.