REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (20 februarie 2018)

Comerțului exterior în 2017 a fost influențat de evoluția sectorului agricol

Unul dintre factorii principali ce a influențat comerțul exterior a fost evoluția pozitivă a sectorului agricol în anii 2016-2017, comunică Serviciul informare al Ministerul Economiei și Infrastructurii. Potrivit sursei citate, valoarea mărfurilor exportate în ianuarie-decembrie 2017 a crescut cu 18,6%, sau cu 380,5 de milioane de dolari, față de aceeași perioadă din anul 2016. În opinia specialiștilor, această situație a fost condiționată de majorarea cererii externe, în condițiile în care creșterea economiei globale a fost peste așteptări. Din totalul mărfurilor exportate, 67,7% constituie mărfuri autohtone, iar restul – 32,3% reexport. Exporturile spre țările Uniunii Europene dețin o cotă de 65,9% din totalul de exporturi, iar cele spre țările CSI – 19,1%, restul constituie exporturi în alte țări, inclusiv Turcia – 4,3%, Elveția – 1,8%, China – 0,8% etc. Anul trecut, cea mai mare influență asupra creșterii exportului au avut-o exportul de legume și fructe – creștere cu circa 46,1%, în comparație cu ianuarie-decembrie 2016.

 

O Conferință internațională a examinat executarea deciziilor CEDO în regiunea transnistreană

Ministrul Justiției, Alexandru Tănase, a participat la conferința internațională, care a examinat executarea deciziilor Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) în cauzele din regiunea transnistreană. Evenimentul a punctat mai multe probleme legate de neexecutarea deciziilor Curții, încălcarea drepturilor omului și lipsa unor mecanisme de monitorizare. R. Moldova și-a asumat responsabilitatea de a asigura respectarea drepturilor tuturor cetățenilor săi. Din cauza lipsei controlului din partea autorităților statului în regiunea transnistreană, nerespectarea deciziilor CEDO este în creștere. Pînă în prezent, Înalta Curte a emis 13 hotărîri cu referire la încălcarea drepturilor omului din regiunea transnistreană, majoritatea lor fiind neexecutate. Conferința a fost organizată de Asociația Promo-LEX în colaborare cu Ministerul Justiției, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Biroul politici de reintegrare, prin susținerea financiară acordată de National Endowment for Democracy și Fundația pentru o Societate Deschisă din Budapesta.

 

Șeful CEC-ului transnistrean a participat la un seminar de la Moscova

Șeful așa-numitei Comisii Electorale Centrale din autoproclamata republică transnistreană, Elena Gorodețkaia, a participat, la Moscova, la un seminar de pregătire a alegerilor prezidențiale din Federația Rusă, programate pentru 18 martie 2018. Potrivit presei transnistrene, principalul subiect examinat a fost pregătirea observatorilor pentru scrutin. Astfel, la moment circa 70 de mii de cetățeni ai Rusiei și-au exprimat dorința de a activa în calitate de observatori în ziua alegerilor. În context, au fost semnate contracte de colaborare cu circa 700 de organizații non-guvernamentale, care vor delega observatori. Potrivit Elenei Gorodețkaia, ”principala misiune a observatorilor este de a ajuta comisiile electorale, precum și a depista neregulile, a sesiza autoritățile pentru înlăturarea lor”.

 

PSRM se declară pregătit pentru alegeri anticipate locale

Partidul Socialiștilor este pregătit pentru alegerile anticipate în municipiul Chișinău și reprezentantul formațiunii va cîștiga acest scrutin. Declarația a fost făcută de către Ion Ceban, șeful fracțiunii PSRM în Consiliul Municipal Chișinău și secretar al președintelui R. Moldova, în cadrul unei emisiuni televizate. Potrivit lui Ceban, PSRM face tot posibilul ca după următoarele alegeri în municipiul Chișinău să devină primar un reprezentant de pe eșichierul politic de stînga. De asemenea, Ceban a menționat că demisia lui Dorin Chirtoacă din funcția de primar este întîrziată și este una dintre deciziile corecte pe care le-a luat acesta. Socialistul a mai declarat că PSRM pledează și pentru alegeri anticipate parlamentare care să fie organizate odată cu cele locale. „Dacă va apărea vreo posibilitate ca să fie anunțate alegeri parlamentare anticipate, atunci vom folosi această posibilitate. Dacă nu va exista o asemenea posibilitate, noi vom încerca s-o obținem”, a spus Ion Ceban.

 

Experiența Secretariatului Parlamentului va fi prezentată în cadrul unei conferințe internaționale

Experiența Secretariatului Parlamentului R. Moldova și proiectele realizate în procesul de modernizare vor fi prezentate la Conferința șefilor administrației parlamentare, organizată de Knessetul Statului Israel. La eveniment vor participa secretarul general al Parlamentului, Ala Popescu, și șefa Secției cercetare și studii parlamentare din cadrul Direcției informațional-analitice, Irina Serebreanschi. Ala Popescu va vorbi despre anumite proiecte în desfășurare, precum implementarea Sistemului informațional destinat gestiunii petițiilor adresate Parlamentului (e-Petiții); digitizarea arhivei Parlamentului; implementarea unui sistem electronic de administrare și gestiune a bunurilor Parlamentului. Totodată, Secretarul general al Parlamentului se va referi la acțiunile desfășurate pentru a asigura accesul la informație despre Parlament pentru publicul larg, dar și facilitarea dialogului direct deputat – cetățean.