REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (20 decembrie 2018)

Deținătorii poliței de asigurare vor avea noi facilități

Polița de asigurare va putea fi achitată on-line, prin post terminal sau la oficiile poștale, iar statutul de persoană asigurată va fi acordat și suspendat în baza unui nou Regulament, aprobat de executiv. Documentul stabilește condițiile de acordare/suspendare a statutului de persoană asigurată, precum și criteriile de prioritizare în cazul atribuirii persoanei fizice la mai multe categorii de plătitori ai primelor de asigurare. Potrivit Regulamentului, Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM) va acorda statutul de asigurat persoanelor angajate, celor asigurate de Guvern și cetățenilor care își procură individual polița de asigurare obligatorie de sănătate.

 

Peste 200 de servicii medico-sanitare vor fi acordate la tarife reduse

Tarifele pentru 221 de servicii medico-sanitare vor fi diminuate. Executivul a aprobat revizuirea catalogului tarifelor unice pentru serviciile medico-sanitare. Noile prevederi vor permite pacienților să beneficieze de servicii mai calitative la un preț mai redus. Diminuarea prețului pentru o serie de servicii a fost posibilă datorită micșorării în anul 2017 a cheltuielilor suportate de instituțiile medico-sanitare la achiziționarea medicamentelor şi consumabilelor. Acestea au fost procurate prin intermediul Centrului pentru achiziții publice centralizate în sănătate.

 

La Strășeni va fi lansat un proiect-pilot de alimentație

În raionul Strășeni va fi implementat un proiect-pilot de organizare a alimentației copiilor și elevilor în instituțiile educaționale. Noul model va fi bazat pe externalizarea acestor servicii. Pentru aceasta, blocurile alimentare, cantinele, depozitele pentru păstrarea produselor vor fi comasate la nivelul localității și vor trece în gestiunea agentului economic, de la care vor fi achiziționate serviciile de alimentație. Agentul economic va renova și dota cu utilajul necesar spațiile de pregătire și de păstrare a bucatelor, va sigura instruirea și salarizarea personalului.

 

Sistemul de educație rurală în domeniul agricol va fi restructurat

Cabinetul de miniștri a aprobat Planul de acțiuni privind restructurarea sistemului de cercetare, inovare, educație și extensiune rurală în domeniul agroalimentar. Prin aplicarea acestuia guvernul își propune să modernizeze sectorul agricol prin implementarea rezultatelor cercetărilor ştiinţifice şi inovaţiilor tehnologice, pentru crearea locurilor de muncă, dar și pentru asigurarea competitivității produselor agricole moldoveneşti pe piețele mondiale.

 

Comisia Europeană a prezentat cel de-al doilea Raport anual privind Mecanismul de Suspendare a Regimului de Vize cu UE

Comisia Europeană nu intenţionează să lanseze procesul de suspendare a regimului fără de vize pentru nici unul din statele vizate, dar propune recomandări cu caracter general şi special pentru fiecare dintre statele evaluate, se arată în cel de-al doilea Raport al Comisiei Europene privind Mecanismul de suspendare a regimului de vize cu Uniunea Europeană. Raportul conţine o evaluare complexă a nivelului de implementare a criteriilor-referinţă aferente regimului fără vize cu Uniunea Europeană pentru ţările din Balcanii de Vest şi Parteneriatul Estic. În context, Comisia Europeană recomandă combaterea corupţiei la nivel înalt; investigarea fraudei bancare şi recuperarea activelor fraudate.

 

Pacienții cu anevrisme vor putea beneficia de tratament inovaţional

Pacienții cu anevrisme și malformații arterio-venoase cerebrale vor putea beneficia de tratament și asistență medicală cu utilizarea tehnologiilor avansate, după ce miercuri, 19 decembrie, în cadrul Institutului de Neurologie și Neurochirurgie (INN) a fost inaugurat Departamentul de Neuroradiologie intervenționistă. În cadrul noului Departament va funcționa o sală performantă de operații unde se vor efectua concomitent și combinat intervenții microneurochirurgicale și neuroendovasculare pacienților care au suferit un accident vascular cerebral, au anevrisme și malformații ale vaselor cerebrale, ca rezultat al afectării arterei carotidiene, cît și a tumorilor cerebrale bogat vascularizate.

 

Veaceslav Cernat a fost numit în funcția de secretar de stat al Ministerului Agriculturii

Veaceslav Cernat a fost numit de cabinetul de miniştri în funcția de secretar de stat al Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului. Cernat a fost propus pentru această funcţie după ce a cîştigat concursul de angajare. Anterior, Cernat a deţinut mai multe posturi la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului. Guvernul l-a mai numit pe Vladislav Chetrar în funcția de director general adjunct al Agenției Proprietății Publice.