REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (2 septembrie 2020)

Codul Portocaliu de secetă hidrologică, prelungit pînă la 15 septembrie

Serviciul Hidrometeorologic de Stat anunțăprelungirea Codului Portocaliu de secetă hidrologică pentru bazinele afluenților rîului Nistru din centrul și nordul țării pînă pe 15 septembrie. Astfel, în rîul Prut, pe sectorul s. Criva – or. Costești, în rîurile mici și bazinele acvatice din țară, se va menține „Codul Galben”, iar pe bazinul inferior al rîului Răut, Bîc, Botna, Cogîlnic, Ialpug și Cahul se atestă „Cod Portocaliu” de Secetă Hidrologică, în intervalul de acțiune 01-15 septembrie. SHS solicită agenților economici și populației să consume rațional resursele de apă.

 

Vicepremierul Serghei Pușcuța a avut o discuție cu Ambasadorul Republicii Franceze, Pascal Le Deunff

Vicepremierul Serghei Pușcuța a avut o întrevedere cu Ambasadorul Republicii Franceze în R. Moldova, dl Pascal Le Deunff. Discuțiile au vizat mai multe subiecte de actualitate, precum și proiectul Convenției pentru evitarea dublei impuneri și prevenirea evaziunii fiscale cu privire la impozitele pe venit, care urmează a fi semnat de către ambele state. Potrivit părților, această convenție are drept scop dezvoltarea relațiilor economice dintre R. Moldova și Republica Franceză, atît în domeniul eliminării dublei impuneri a persoanelor fizice și juridice, cît și în scopul atragerii investițiilor străine.

 

Peste 4800 de locuințe au fost achiziționate prin intermediul programului „Prima Casă"

Prin intermediul Programului guvernamental „Prima Casă" au fost procurate pînă în prezent 4826 de locuințe. Suma totală a creditelor acordate de către bănci fiind de 2,4 miliarde de lei, iar valoarea totală a garanțiilor active constituie 1,2 miliarde de lei. Potrivit datelor Ministerului Finanțelor, din numărul total de beneficiari, 3331 sînt familii, iar 1495 sînt tineri necăsătoriți. Vîrsta medie a solicitanților este de 31 ani. De asemenea, 688 de persoane beneficiază de compensații din bugetul de stat în cadrul programului Prima Casă 2, 1827– în cadrul programului Prima Casă 3, 392 – în cadrul programului Prima Casă 4, iar 1 – în cadrul programului Prima Casă 5.

 

Președintele Parlamentului a discutat cu oficiali ai Fondului Monetar Internațional

Președintele Parlamentului Zinaida Greceanîi a avut o întrevedere online cu șeful misiunii Fondului Monetar Internațional (FMI), Ruben Atoyan, și cu noul reprezentant permanent al FMI în R. Moldova, Rodgers Chawani, Speakerul i-a urat mult succes în activitate noului reprezentant permanent al FMI în R. Moldova și a manifestat deschidere pentru o colaborare bilaterală. Totodată, Greceanîi a menționat că de astăzi a început sesiunea de toamnă a Parlamentului. În altă ordine de idei, președintele Parlamentului a vorbit și despre decizia autorităților de a relua procesul de învățămînt în școli.

 

CEC a stabilit locul și timpul primirii documentelor pentru înregistrarea candidaților

Comisia Electorală Centrală a stabilit locul și timpul primirii documentelor pentru înregistrarea candidaților la funcția de Președinte al R. Moldova. Astfel, documentele se vor depune la sediul Comisiei (aflat pe adresa: mun. Chișinău, str. V. Alecsandri, nr.119, bir.202), în perioada 2 septembrie - 1 octombrie 2020, după următorul program: în ziua de 2 septembrie, între orele 11 - 16; în zilele de luni pînă vineri, între orele 9.00 - 16.00; în ziua de 1 octombrie, între orele 9.00 - 17.00.

 

Doar 404 grădinițe și-au reluat activitatea din 1 septembrie

Doar 404 din cele peste 1398 de instituţii preşcolare și-au reluat activitatea de astăzi. Anunțul a fost făcut de ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Igor Șarov. Conform sursei citate, celelalte grădinițe se vor redeschide treptat. De asemenea, șeful de la Educație a precizat că la 1 septembrie nu s-au redeschis 19 școli, acolo fiind aplicat regimul de predare online. Igor Șarov a adăugat că din cele 1252 de școli din țară, 800 au ales ca elevii să fie prezenți al lecții, iar restul au optat pentru învățămîntul în schimburi sau cel combinat.

 

Peste 6500 de cetățeni au intrat în R. Moldova în ultimele 24 de ore

În ultimele 24 de ore, în punctele de trecere a frontierei fluxul de persoane a constituit 13 811 traversări. Pe sensul de intrare în R. Moldova s-au înregistrat 6 582 traversări persoane, dintre care 3 380 treceri la frontiera moldo-română, 1 164 treceri la frontiera cu Ucraina și 2 038 treceri aeriene. Cele mai tranzitate puncte de trecere a frontierei au fost: PTF Aeroportul Internaţional Chişinău – 2 038 traversări persoane; PTF Leușeni – 1 681 traversări persoane; PTF Giurgiulești-Galați – 866 traversări persoane.

 

Salariul mediu lunar a înregistrat o ușoară creștere

Salariul mediu lunar pe economie a înregistrat o ușoară creștere în al doilea trimestru din acest an, față de aceeași perioadă din 2019. Potrivit Biroului Național de Statistică, cîștigul salarial a fost mai mare cu 7,5%. Însă, a scăzut numărul salariaților. Potrivit datelor, în cel de-al doilea trimestru, salariul mediu brut a constituit puțin peste 7800 de lei. Asta în timp ce, în aceeași perioadă a anului trecut, suma a fost de 7 303 lei. Datele mai arată că bugetarii cîştigă mai puţin decît cei de la privat. Astfel, în această perioadă, salariul mediu brut al angajaţilor de la stat a constituit puțin peste șapte mii de lei, în timp ce al celor din sectorul privat a fost de peste opt mii de lei.

 

Leul moldovenesc s-a mai apreciat puțin în raport cu dolarul, dar a slăbit și mai mult față de euro

Astfel, pe parcursul unei zile leul a cîștigat de la dolarul american 0,6 bani, dar a cedat monedei unice europene mai mult de 28 bani. Banca Naţională a Moldovei a stabilit pentru ziua de 2 septembrie un curs oficial de schimb valutar egal cu 16,6451 lei pentru un dolar (-0,6 bani) și 19,9550 lei pentru un euro (+28,26 bani), în timp ce cu o zi mai devreme acesta a fost egal cu 16,6511 lei pentru un dolar şi, respectiv, 19,6724 lei pentru un euro. Cursul oficial de schimb valutar pentru alte monede, pentru 2 septembrie, constituie: 0,6029 lei pentru 1 hrivnă ucraineană, 4,1233 lei pentru 1 leu românesc și 0,2263 lei pentru 1 rublă rusească.