REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (2 septembrie 2019)

CEC a constituit consiliile electorale de circumscripție de nivelul al doilea

Comisia Electorală Centrală (CEC) a decis constituirea a 35 de consilii electorale de circumscripție de nivelul al doilea pentru alegerile locale generale din 20 octombrie 2019. Potrivit legii, consiliile sînt alcătuite dintr-un număr impar de membri, de cel puțin 7 și de cel mult 11 persoane, dintre care cel puțin trei persoane cu studii juridice superioare sau cu studii în domeniul administrației publice. Totodată, CEC a decis ca pînă la 14 septembrie curent, consiliile electorale vor crea secțiile de votare.

 

Mai mulți pictori din R. Moldova și România și-au expus lucrările la Chișinău

Circa 200 de artiști plastici din R. Moldova și România și-au prezentat lucrările în cadrul celei de-a XXIX-a ediții a expoziției-concurs de artă contemporană „Saloanele Moldovei”, care a fost vernisată sîmbătă, 31 August, la Centrul Expozițional „Constantin Brîncuși” din Chișinău. Expoziția cuprinde lucrări de pictură, grafică, sculptură și artă decorativă aplicată, semnate de 76 de autori din R. Moldova și 120 – din România.

 

La început de septembrie, euro și dolarul își vor continua deprecierea

La începutul lunii septembrie, euro și dolarul își vor continua deprecierea față de moneda națională. Pentru luni, 2 septembrie, Banca Națională a Moldovei (BNM) a stabilit un curs valutar oficial de 17 lei și 77 de bani pentru un dolar și 19 lei și 62 de bani pentru un euro. Astfel, euro se va ieftini cu 12 bani, iar dolarul - cu șase bani. Totodată și leul românesc se va deprecia cu doi bani. Ca rezultat, acesta va avea o valoare de 4 lei și 15 bani.

 

Cinci halterofili moldoveni vor participa la Mondiale

R. Moldova va fi reprezentată de cinci halterofili la Campionatul Mondial din anul curent, care se va desfășura în Thailanda în perioada 18-27 septembrie. În componența echipei naționale au fost incluși Elena Cîlcic, Ecaterina Tretiacova, Daniel Lungu, Marin Robu și Tudor Ciobanu. Rezultatele înregistrate la campionat vor fi luate în calcul la desemnarea participanților la Jocurile Olimpice de la Tokyo (2020).

 

R. Moldova și România vor colabora în domeniul transplantului de organe

Agențiile naționale de transplant din România și Republica Moldova au semnat vineri, 30 august, la București, un Acord de colaborare în baza căruia se va putea face schimb de organe pentru pacienții aflați pe listele de așteptare și care au nevoie de transplant. Despre aceasta a anunțat Ministerul Sănătății al României. Potrivit sursei citate, în cazul în care anumite organe nu vor putea fi folosite în Romania, din lipsă de receptori compatibili, acestea vor putea ajunge în Republica Moldova și invers. Totodată, în cazul unei urgențe medicale, cele două Agenții vor încerca să găsească soluții pentru a identifica un organ compatibil pentru pacientul care are nevoie de transplant.

 

Colectarea plăților informale în sistemul educațional este interzisă, atenționează Ministerul Educației

Colectarea plăților informale în sistemul educațional este interzisă. Atenționarea vine din partea Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, care a emis un ordin în acest sens. Instituția a precizat că părinții nu trebuie să achite sume ilegale, iar copiii trebuie să se afle la școală într-un mediu bazat pe corectitudine, profesionalism și siguranță. „Meseria de cadru didactic este și trebuie să fie o profesie prestigioasă și de onoare, iar acuzațiile de corupție dăunează acestui obiectiv”, susține ministerul într-un comunicat.

 

O grupare infracțională a fost destructurată de poliție

O grupare infracțională, specializată în tîlhării, furturi, jafuri și huliganism, comise pe teritoriul raionului Orhei și municipiile Chișinău și Bălți a fost destructurată de ofițerii Direcției crime grave a Inspectoratului Național de Investigație. Potrivit poliţiei, gruparea are la activ peste 10 furturi din locuințe și automobile, o răpire de automobil, huliganism, o amenințare cu moartea și răfuială fizică. Doi membri ai grupului, printre care şi liderul, au fost reținuți pentru 72 de ore, iar ceilalţi doi sînt daţi în căutare. Dacă vor fi găsiți vinovați, suspecții riscă pînă la 10 ani de închisoare.