REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (2 martie 2021)

Președintele Parlamentului a convocat membrii Guvernului în exercițiu pentru examinarea situației pandemice

În contextul situației alarmante privind răspîndirea pandemiei COVID-19 și ținînd cont de înregistrarea în R. Moldova a mai multor tipuri de vaccin anticoronavirus, președintele Parlamentului Zinaida Greceanîi, a convocat membrii Guvernului în exercițiu, în frunte cu prim-ministrul interimar, Aureliu Ciocoi, într-o ședință de lucru în problema respectivă. Președintele Parlamentului a solicitat identificarea de urgență a posibilității de achiziționare a unui lot de 1 milion de doze de vaccin pentru vaccinarea cetățenilor. La rîndul său, premierul interimar a raportat că această solicitare va fi examinată de urgență, urmînd să fie inițiată procedura de achiziție publică pentru procurarea vaccinelor.

 

Primăria capitalei a solicitat Ministerului sănătății identificarea locurilor suplimentare pentru tratamentul bolnavilor de COVID-19

Primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, a anunțat că spitalele municipale nu mai au locuri pentru tratarea bolnavilor de coronavirus și a solicitat conducerii Ministerului sănătății și Companiei Naționale de Asigurări în Medicină identificarea spațiilor și locurilor suplimentare. "Trebuie să recunoaștem că astăzi avem cea mai complicată situație epidemiologică de la debutul pandemiei: în instituțiile medicale municipale nu mai avem locuri pentru internarea pacienților cu COVID-19. Am extins la maximum capacitățile de spitalizare în toate instituțiile medicale municipale, am triplat și numărul de paturi în secțiile de terapie intensivă. Am rugat ca Ministerul să activeze paturi suplimentare în instituțiile medicale republicane, în spitalele departamentale și alte spații aflate în gestiunea autorităților centrale", a declarat Ceban.

 

Primăvara începe cu vreme variabilă, între căldură şi ninsori

Meteorologii prognozează pentru acest început de săptămînă vreme variabilă care va fi determinată și de soare cu temperaturi generoase, precum și de vreme rece, izolat cu precipitații sub formă de ninsori și lapoviță. Conform Serviciului Hidrometeorologic de Stat (SHS), pe parcursul zilei de astăzi se așteaptă cer variabil, vremea va fi fără precipitații, vîntul va sufla din nord-vest, slab pînă la moderat. Temperatura minimă a aerului va oscila între minus 1 și plus 3 grade Celsius. Ziua, teritoriul țării se va afla sub influența unor mase de aer mai cald. Astfel, temperatura maximă a aerului va oscila între 5 și 10 grade Celsius cu plus.

 

În municipiul Chișinău a început curățenia de primăvară

Primăria Chişinău informează despre organizarea și desfășurarea campaniei municipale „Curățenia generală de primăvară". Acțiuni de salubrizare şi amenajare a teritoriului se vor desfășura în perioada 1 martie - 30 aprilie a.c. Potrivit dispoziției primarului general al capitalei, în perioada campaniei de curățenie de primăvară, Direcţia generală locativ-comunală şi amenajare va asigura salubrizarea teritoriilor de uz comun, a trotuarelor, a stațiilor de așteptare a transportului public, a platformelor de colectare a deșeurilor menajere, dar şi curățarea pilonilor şi a pereților unde au fost plasate, neautorizat, anunțuri publicitare.

 

Medicii de la terapie intensivă vor fi primii imunizați împotriva COVID-19

Circa 10800 de doze de vaccin Astra Zeneca vor ajunge în următoarele zile în spitalele din țară, iar 1800 de doze vor fi transmise instituțiilor medicale din stînga Nistrului. Secretarul de stat al Ministerului sănătății Tatiana Zatîc a menționat în cadrul unei conferințe de presă că primii vor beneficia de vaccin medicii de la secțiile de terapie intensivă și angajații din secțiile cu profil COVID. “Această campanie va salva viețile medicilor și este un pas important spre micșorarea efectelor pandemiei. Mizăm foarte mult pe această imunizare și sîntem siguri că lucrătorii medicali vor fi un exemplu pentru societate. Este un pas important spre libertate și sperăm că în scurt timp vom putea vaccina 70 la sută din populația țării”, a spus Zatîc.

 

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 994 de cazuri noi

În ultimele 24 de ore, în R. Moldova au fost procesate 2360 de teste, fiind confirmate 994 de cazuri de infecție cu noul coronavirus, dintre care trei de import. În total, pînă la ziua de astăzi, în ţară au fost înregistrate 186 447 de cazuri de COVID-19. Potrivit Ministerului Sănătății, din numărul total de cazuri, 30 sînt lucrători medicali: medici - 11, asistenți medicali - 15, personal auxiliar - 4. În total, în cadrul instituțiilor medico-sanitare spitalicești sînt internați 3844 de pacienți confirmați cu infecția COVID-19, dintre care 307 în stare extrem de gravă. În același timp, în tratament la domiciliu cu forme ușoare și moderate de COVID-19 se află 10 021 de persoane, iar 17 739 sînt sub supraveghere la domiciliu.

 

Ștefan Stoica este noul antrenor al echipei naționale de tineret a Republicii Moldova

Federația Moldovenească de Fotbal a anunțat că antrenorul român Ștefan Stoica a fost numit selecționerul echipei naţionale de tineret a R. Moldova. Potrivit Federației Moldovenești de Fotbal, cartea de vizită a lui Ștefan Stoica este impresionantă. Astfel, antrenorul a avut o carieră de jucător la Universitatea Craiova, România (1986-1991, 1994, 94 meciuri, 10 goluri), Larissa Grecia (1991-1996, 140 meciuri, 30 goluri), Veria Grecia (1996-1999, 81 meciuri, 10 goluri), Steaua București, România (1999, 3 meciuri), Electroputere Craiova, România (1999-2000, 7 meciuri), selecționata de tineret a României (1988, 1 meci), selecționata României (1990, 2 meciuri).

 

Un post mobil de salvatori și pompieri va funcționa temporar în preajma Centrului COVID din Chișinău

Începînd cu ziua de 1 martie, un post mobil de salvatori și pompieri va funcționa temporar în preajma Centrului COVID din municipiul Chișinău. Potrivit datelor Inspectoratului General pentru Situații de Urgență /IGSU/, decizia a fost luată de conducerea instituției în vederea prevenirii incendiilor și altor situații de risc. Astfel, pompierii vor avea misiunea de a asigura securitatea antiincendiară pentru pacienții internați, personalul medical, dar și întreaga instituție. Ieri 16 angajați IGSU, care vor activa la post, au fost instruiți de superiori la capitolul desfășurării misiunii de asigurare a securității.

 

Leul moldovenesc s-a depreciat puțin în raport cu dolarul, dar și-a întărit pozițiile și mai mult față de euro

Pe parcursul unei zile, leul a cedat dolarului american circa 3,5 bani, dar a cîștigat de la moneda unică europeană aproape 7 bani. Banca Naţională a Moldovei a stabilit pentru ziua de 2 martie un curs oficial de schimb valutar egal cu 17,4749 lei pentru un dolar (+3,46 bani) și 21,0442 lei pentru un euro (-6,78 bani), în timp ce cu o zi mai devreme acesta a fost egal cu 17,4385 lei pentru un dolar şi, respectiv, 21,1120 lei pentru un euro. Cursul oficial de schimb valutar pentru alte monede, pentru 2 martie, constituie: 0,6238 lei pentru 1 hrivnă ucraineană, 4,3171 lei pentru 1 leu românesc și 0,2357 lei pentru 1 rublă rusească.

 

Alexei Koșelev este primul jucător moldovean care va evolua în Japonia

Alexei Koșelev a devenit primul jucător moldovean care va evolua în campionatul Japoniei. Portarul în vîrstă de 27 ani a ajuns la o înțelegere cu gruparea Jubilo Iwata, din Liga secundă J2, potrivit Federației Moldovenești de Fotbal. În ultimii doi ani și jumătate, Alexei Koșelev a apărat porțile echipei olandeze Fortuna Sittard, pentru care a jucat în 71 de meciuri. Chiar dacă mai avea contract pînă la sfîrșitul sezonului, el a decis să se despartă de Fortuna în această iarnă. Alexei Koșelev a fost ales de suporterii echipei Fortuna cel mai bun jucător al sezonului în 2019 și 2020.