REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (2 martie 2020)

Creștinii ortodocși intră de astăzi în Postul Paștelui

Postul Paştelui, care începe astăzi, pentru creştinii ortodocşi şi greco-catolici este perioada de pregătire de 7 săptămîni pentru Învierea Domnului, sărbătorită anul acesta pe 19 aprilie. Cei care ţin se abţin de la alimentele de origine animală: carne, lapte, ouă, precum şi de la distracţii. Biserica recomandă toate aceste lucruri ca pe un mod de sacrificiu dedicat lui Iisus Hristos. În Postul Mare sînt doar două dezlegări la peşte: de Bunavestire, 7 aprilie şi în duminica Floriilor, 12 aprilie.

 

Natalia Gordienko va reprezenta R. Moldova la Eurovision 2020

Cîntăreața Natalia Gordienko a fost declarată cîștigătoarea Finalei Naţionale şi va reprezenta R. Moldovala Concursul „Eurovision Song Contest-2020”. În etapa finală a Concursului național au participat 19 interpreţi. În clasament, Natalia Gordienko a fost urmată de Pasha Parfeni, Dianna Rotaru, Lavinia Rusu, Lanjeron, Catarina Sandu, Valeria Pașa ș.a. Reprezentanta R. Moldova va concura cu interpreţii din Austria, Danemarca, Bulgaria, Polonia, Elveţia, Finlanda, Armenia, San Marino, Letonia, Serbia, Islanda, Georgia, Portugalia, Cehia, Grecia, Albania şi Estonia.

 

La Tiraspol a avut loc ședința grupurilor de lucru pentru educație

La sediul din or. Tiraspol al Misiunii OSCE în Moldova a avut loc şedinţa grupurilor de lucru pentru educație. Experții au discutat rezultatele inspecțiilor comune, efectuate în perioada 21-22 august 2019 în vederea evaluării condițiilor de funcționare a 5 instituții de învățămînt cu predare în limba română ce închiriază clădiri de la structurile locale și agenții economici din regiunea transnistreană, fiind menționată necesitatea respectării normelor de securitate antiincendiară în corespundere cu recomandările formulate de către specialiștii de profil.

 

Investitori din Turcia vor să construiască în R. Moldova o fermă de creștere a bovinelor și un abator

Un grup de oameni de afaceri din Turcia sînt dispuşi să construiască în țara noastră o fermă de creștere a bovinelor și un abator. Perspectivele acestei investiţii au fost discutate de ministrul agriculturii Ion Perju, şi eventualii investitori. Businessmenii turci au menționat că sînt gata să-și asume costurile pentru întreaga investiție și au solicitat întrevederea de la ministerul de resort pentru a prezenta ideea de proiect, precum și a discuta despre disponibilitatea autorităților de a realiza un proiect comun.

 

În cursul superior al rîului Prut va crește nivelul apei

Centrul hidrologic al Serviciului Hidrometeorologic de Stat (SHS) a emis o avertizare care indică creşterea nivelului apei în cursul superior al rîului Prut (Ucraina). Centrul hidrologic avertizează că în legătură cu precipitaţiile căzute şi topirea zăpezii, în intervalul amintit, pe sectorul Criva – Costeşti-Stînca, nivelul apei va creşte 0,4 – 0,8 metri faţă de nivelul din 28 februarie. Conform hidrologilor, apa se va scurge în limitele albiei minore. Hidrologii de la SHS au anunţat mai înainte particularităţile fenomenului din acest an al „apelor mari de primăvară”.

 

ANRE a aprobat Ghidul consumatorului

Consiliul de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a adoptat Ghidul consumatorului. Scopul Ghidului este de a informa consumatorii privind drepturile, obligațiile, parametrii de calitate, contractarea, factura, căile şi procedurile de soluționare a neînțelegerilor sau litigiilor apărute și este destinat aproximativ celor 2,5 milioane de consumatori de energie electrică, gaze naturale, energie termică și al serviciului public de alimentare cu apă și de canalizare.

 

Leul îşi consolidează poziţiile în raport cu dolarul

La începutul acestei săptămîni, leul moldovenesc a urcat în raport cu principalele valute de referință, cu excepția monedei unice europene. Cursul oficial al leului moldovenesc față de dolar, stabilit de Banca Națională a Moldovei pentru luni, 2 martie, constituie 17,70 lei, moneda naţională apreciindu-se cu aproape 7 bani. În raport cu euro, leul pierde un ban, acesta va costa 19,46 lei. La cursul valutar al BNM, o hrivnă ucraineană va costa astăzi 72 de bani, un leu românesc echivalează cu 4,04 lei moldovenești, iar o rublă rusească – cu 26 de bani.