REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (2 decembrie 2020)

Proiectul Agricultura Competitivă în Moldova a înregistrat în acest an mai multe progrese

Cele mai bune rezultate şi progrese ale Proiectului Agricultura Competitivă în Moldova (MAC-P), în perioada 1 ianuarie – 31 octombrie curent, au fost evaluate în cadrul unei ședințe online cu participarea conducerii Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM) în comun cu Banca Mondială. Părțile au apreciat buna implementare a Proiectului, prin asigurarea de achiziții conform procedurilor Băncii Mondiale şi debursării surselor financiare în conformitate cu prevederile contractuale.

 

COVID-19: În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 1499 de cazuri noi

În ultimele 24 de ore, în R. Moldova au fost procesate 3557 de teste, fiind confirmate 1499 de cazuri de infecție cu noul coronavirus. În total, pînă la ziua de astăzi, în ţară au fost înregistrate 108 863 de cazuri de COVID-19. Potrivit Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS), din numărul total de cazuri, 98 sînt lucrători medicali: medici- 34, asistenți medicali-48, personal auxiliar-16. În total, în cadrul instituțiilor medico-sanitare spitalicești sînt internați 3755 de pacienți confirmați cu infecția COVID-19, dintre care 294 în stare extrem de gravă (43 de pacienți sînt conectați la aparate de respirație asistată).

 

Grădinița nr. 101 din comuna Băcioi a fost redeschisă după reparație capitală

Administrația municipiului Chișinău a anunțat că a fost redeschisă Grădinița nr.101 din comuna Băcioi, astfel 50 de copii vor putea frecventa această instituție preșcolară. Potrivit municipalității Chişinău, pentru realizarea acestor lucrări au fost alocate 800 de mii de lei. Printre lucrările de reparație capitală au fost executate lucrări de schimbare în întregime a acoperișului, s-a izolat termic tavanul și pereții exteriori, a fost construit sistemul de ventilare, renovate pardoselile și pereții interiori și s-au modernizat rețelele electrice și corpurile de iluminat.

 

A fost lansată procedura de depunere a dosarelor pentru premiile în domeniul culturii

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării (MECC) a lansat procedura de depunere a dosarelor pentru premiile în domeniul culturii, care se acordă anual pentru produse de creație şi inovații artistice care au un impact semnificativ asupra artelor profesioniste, patrimoniului cultural național şi internaţional, au obținut aprecierea societății şi au contribuit la promovarea culturii naţionale pe plan internaţional.

 

Kazahstanul va avea Ambasadă în R. Moldova

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Aureliu Ciocoi, l-a primit în audiență pe Yerlan Mukashev, consulul general al Republicii Kazahstan în R. Moldova. În cadrul întrevederii, diplomatul kazah a informat pe șeful diplomației moldovene despre decizia autorităților kazahe privind avansarea statutului Consulatului General al Republicii Kazahstan cu sediul la Chișinău la rang de Ambasadă pînă la sfîrșitul anului curent.

 

Autorităţile oraşelor din UTA Gagauz-Yeri nu vor organiza manifestări publice de Revelion

Autorităţile celor trei centre raionale din UTA Gagauz-Yeri vor instala Pomi de Crăciun în localități, însă nu planifică activități publice cu ocazia sărbătorilor de iarnă. În municipiul Comrat, bradul, care tradițional va fi natural, va fi instalat pînă la 15 decembrie. „Nici un fel de petreceri şi concerte publice nu vor fi organizate, însă orașul va fi ornat ca de obicei. Este important să avem dispoziție de sărbătoare şi să întîlnim noul an cu gînduri bune şi încredere în viitor”, a explicat Serghei Anastasov, primarul municipiului Comrat.

 

La Călărași a fost deschisă oficial estrada de vară

În orașul Călărași a avut loc deschiderea oficială a estradei de vară. Acest proiect de construcție şi modernizare a infrastructurii a fost realizat de Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Centru. Obiectivul a prevăzut construcția unei scene şi amfiteatru pentru 680 de locuri, precum și amenajarea unui WC public. Pentru realizarea acestor lucrări, din Fondul Național de Dezvoltare Regională au fost alocați 8,2 milioane de lei.

 

O angajată de la penitenciarul din Cricova a ajuns în vizorul CNA pentru trafic de influență

O angajată din cadrul Serviciului evidență deținuți al Penitenciarului nr. 4 din Cricova a fost reținută de CNA după ce ar fi promis unui pușcăriaș să-l elibereze din detenție, înainte de termen, în schimbul a 5000 de euro. Potrivit CNA, funcționara ar fi susținut că va mitui persoane publice din sistemul judecătoresc, care urmau să examineze dosarul privind eliberarea de la executarea pedepsei, înainte de termen, pe motive de sănătate. În cazul dat a fost inițiată o cauză penală, iar dacă va fi găsită vinovată femeia riscă pînă la șase ani de închisoare sau amendă penală.

 

Serviciile de cazare și de alimentație au avut cel mai mult de suferit în urma pandemiei de COVID-19

Criza pandemică a afectat cel mai mult cinci sectoare ale economiei, dar și sistemul de sănătate și de educației, arată datele unui studiu efectuat de PNUD-UNFPA Moldova. Potrivit studiului, cel mai afectat sector al economiei rămîne a fi cel al serviciilor de cazare și de alimentație, deoarece majoritatea locațiilor au fost nevoite să-și sisteze activitatea. Salariații din acest sector, în special cei care lucrează în zonele urbane, au fost printre cei mai afectați. Numărul mediu de angajați a scăzut în al doilea trimestru al anului 2020 cu peste 60%.

 

În capitală vor fi amenajate peste 50 de locuri pentru sărbătorirea Anului Nou

Administrația municipiului Chișinău va da startul Sărbătorilor de Iarnă în peste 50 de locații din oraș. Potrivit informațiilor prezentate, mai mulți agenți economici vor instala în 53 de locuri brazi, luminițe, figurine decorative unde vor fi difuzate colinde şi piese de Anul Nou. Cei mai mulți brazi de Crăciun vor fi inaugurați în sectorul Ciocana, unde sînt pregătiți 17 locații de sărbătorire a noului an. Sectorul Rîșcani și Buiucani au pregătit cîte 12, respectiv 11 locații de acest gen, iar în sectorul Centru, nouă. Cele mai puține locuri pentru sărbătorirea Anului Nou sînt în sectorul Botanica, unde sînt amenajați doar patru brazi.