REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (2 decembrie 2019)

La Chișinău a fost dezvelit bustul scriitorului Dumitru Matcovschi

Pe Aleea Clasicilor Literaturii Române din Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfînt” din capitală a fost dezvelit duminică, 1 decembrie, bustul scriitorului-academician Dumitru Matcovschi. Ion Stefăniţă, director al Agenţiei de inspectare şi restaurare a monumentelor (AIRM) din cadrul Ministerului culturii, a menționat că în 2014, a fost organizat un concurs municipal pentru cel mai reușit bust al lui Dumitru Matcovschi. În urma acelui concurs, juriul a selectat bustul lui Victor Macovei, Ruslan Tihonciuc și arhitectului Victor Vieru.

 

Ion Chicu a participat la inaugurarea pomului de Crăciun la Soroca

Prim-ministrul Ion Chicu a fost duminică, 1 decembrie alături de locuitorii orașului Soroca pentru a participa la inaugurarea pomului de Crăciun din Piața Libertății. În mesajul său adresat tuturor cetățenilor țării din acest oraș-cetate, simbol al renașterii poporului nostru, premierul a menționat: „Vă transmit de aici liniște în suflet, voie bună și încredere în ziua de mîine. Sîntem o țară și un popor, iar cu toții împreună vom reconstrui cu grijă și dragoste Moldova.” Premierul a mai îndemnat cetățenii R. Moldova să pășească cu încredere în anul 2020.

 

În următoarele zile vremea se va răci

Iarna va intra în drepturi cu o răcire semnificativă a vremii. În următoarele zile vom avea ger pînă la minus 8 grade Celsius, iar în zonele de nord şi centru sînt posibile ploi de scurtă durată. Potrivit meteorologilor, termometrele vor indica valori termice mai scăzute, începînd de duminică, 1 decembrie, chiar din prima zi de iarnă. Şi mai frig se arată a fi începutul săptămînii, cînd mercurul termometrelor va coborî pînă la 8 grade de ger, noaptea, şi minus 1-3 grade, ziua. Ulterior, spre finele săptămînii, starea vremii va avea uşoare tendinţe de încălzire.

 

Premierul a participat la deschiderea unei fabrici producătoare de surse de iluminat cu LED

Prim-ministrul Ion Chicu a participat sîmbătă, 30 noiembrie la inaugurarea unei noi fabrici în municipiul Chișinău producătoare de surse de iluminat cu LED, cu o suprafață totală de 6500 m2. Pentru început, antreprenorul a angajat 50 de muncitori, însă planifică să ofere peste 300 de locuri de muncă. Premierul a felicitat întreprinzătorul și a spus că îi face plăcere să participe la evenimentele ce contribuie la dezvoltarea economiei țării. Prim-ministrul a asigurat că executivul va crea toate condițiile necesare pentru susținerea oamenilor de afaceri. Prim-ministrul a mulțumit și partenerilor externi care au susținut deschiderea fabricii „LuminaLED”.

 

La început de decembrie, leul se va deprecia față de principalele valute

La începutul lunii decembrie, moneda națională se va deprecia față de principalele valute, potrivit datelor Băncii Naționale a Moldovei (BNM). Astfel, luni, 2 decembrie, euro va costa 19 lei și 23 de bani. Totodată, dolarul american se va aprecia cu cinci bani, pînă la valoarea oficială de 17 lei și 49 de bani. La început de decembrie, cu cîte un ban se va scumpi leul românesc și hrivna ucraineană. Ca rezultat, cea din urmă va costa 73 de bani, iar leul românesc va avea un preț oficial de 4 lei și 02 bani. Neschimbată va rămîne cotația rublei rusești, care va costa în continuare 27 de bani.

 

Companiile private și statul au investit mai mult, în nouă luni ale anului 2019, în active pe termen lung

Investițiile în active imobilizate au depășit, în nouă luni ale acestui an, 15,78 miliarde lei, cu 15,6 la sută peste nivelul din perioada similară a anului trecut. Oamenii de afaceri au investit în proiecte pe termen lung peste 9,6 milioane de lei, cu 11,7 la sută mai mult decît în ianuarie-septembrie 2018, iar investițiile de la bugetul de stat s-au ridicat la 1,3 miliarde lei, indică datele Biroului Național de Statistică (BNS). Investițiile în active pe termen lung, realizate în nouă luni ale acestui an, depășesc cu aproape 6 miliarde lei nivelul din aceeași perioadă a anului 2016, cînd s-a înregistrat o scădere drastică a investițiilor, de 17,6 la sută.

 

Termenul de achitare a impozitului pe avere pentru anul 2019 expiră la 25 decembrie

Termenul de achitare a impozitului pe avere pentru anul 2019 expiră la 25 decembrie. Anunțul a fost făcut de Serviciul Fiscal de Stat (SFS). Potrivit SFS, impozitul respectiv este achitat de persoanele fizice care dețin bunuri imobiliare cu destinație locativă și căsuțe de vacanță (cu excepția terenurilor) a căror valoare totală estimată constituie 1,5 mln de lei și mai mult și suprafața totală constituie 120 m2 și mai mult. Contribuabilii care trebuie să achite impozitul pe avere sînt informați prin intermediul avizelor de plată despre suma ce urmează a fi plătită.

 

În capitală a fost inaugurat primul poligon pentru stocarea și reutilizarea deșeurilor vegetale

În capitală și-a început activitatea prima platformă autorizată pentru stocarea și prelucrarea deșeurilor vegetale. Poligonul are o suprafață de 0,65 ha și este amplasat în sectorul Botanica, pe teritoriul Stației de epurare a apelor reziduale. Pe noua platformă vor fi depozitate frunzele uscate, iarba cosită, precum și rumegușul obținut în rezultatul îngrijirii arborilor și arbuștilor.

 

Experții BM constată că cheltuielile pentru asistență socială în R. Moldova sînt printre cele mai mici

Cheltuielile pentru asistența socială în R. Moldova sînt cele mai mici din regiune, iar eficacitatea lor este redusă, notează un raport al Oficiului Băncii Mondiale la Chișinău. Sărăcia în Moldova „este destul de mare, în special în rîndul grupurilor vulnerabile, de exemplu familiile cu mulți copii și familiile monoparentale”. Experții Băncii Mondiale menționează că asistența socială continuă să fie dominată de prestații categoriale, iar principalul program anti-sărăcie, ajutorul social, este în declin. La 27 noiembrie, Guvernul a aprobat mai multe proiecte sociale, care prevăd acordarea suportului unic de 700 de lei beneficiarilor de pensii și alocații sociale de stat, majorarea cuantumului ajutorului pentru perioada rece a anului de la 350 lei la 500 de lei.