REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (2 aprilie 2020)

Guvernul și-a angajat răspunderea pentru instituirea unor măsuri de susținere a cetățenilor

Guvernul și-a angajat răspunderea în fața parlamentului privind adoptarea unor măsuri de susținere a cetățenilor și a activității de întreprinzător în perioada stării de urgență. Astfel, executivul a decis subvenționarea integrală din bugetul public a impozitelor salariale în cazul angajaților, activitatea cărora a fost sistată, urmare a deciziilor în cadrul stării de urgență. Pentru angajații agenților economici afectați indirect vor fi recuperate 60% din impozitele salariale. Totodată, pe durata stării de urgență vor beneficia de ajutor de șomaj în mărime de 2 775 de lei toți cei care se vor adresa la Agenția Națională Pentru Ocuparea Forței de Muncă. A mai fost decisă reducerea cotei TVA pentru întreprinderile care activează în industria HoReCa de la 20% la 15%. Prin același proiect, a fost majorat venitul lunar minim garantat de la 1107 lei pînă la 1300 lei și cuantumul venitului lunar minim garantat pentru fiecare copil de la 50% (553 lei) la 75% (975 lei).

 

Peste 90% din elevi şi studenţi sînt implicați în procesul de instruire la distanţă

Circa 92% din elevii şi studenţii din ţară sînt implicaţi în procesul studiilor de la distanţă, însă se depun eforturi pentru a ajunge şi la cei mai dezavantajaţi tineri şi copii, care nu au posibilitate să acceseze orele online şi platformele de învăţare pe internet. Declarația a fost făcută de ministrul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, Igor Şarov. Oficialul a mai spus că în perioada carantinei cauzată de pandemia COVID-19 cadrele didactice vor fi remunerate integral.

 

PDM a anunțat că va susține măsurile economice aprobate de Guvern prin asumare de răspundere

Partidul Democrat din Moldova a anunțat că va susține măsurile economice propuse de Ministerul Finanțelor și Ministerul Economiei și Infrastructurii și aprobate de Guvern prin asumare de răspundere. „PDM va susține toate aceste măsuri, astfel încît afacerile și angajații care au avut de suferit în această perioadă să fie sprijiniți”, a declarat Pavel Filip. Liderul democrat a precizat, totodată, că este nevoie de un plan mai mare, de măsuri anti-criză, care să dea asigurări că economia noastră va rezista acestei grele încercări.

 

70 de cazuri noi de COVID-19 s-au înregistrat în Modova

Alte 70 de cazuri de COVID-19 au fost înregistrate în Moldova, după ce au fost examinate 329 de probe. Astfel, bilanțul cazurilor confirmate cu noul tip de coronavirus a ajuns la 423. Informația a fost prezentată de ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, după ședința Centrului unic de comandă al gestionării crizei provocate de virusul COVID-19. Ministrul a anunţat că dintre cazurile noi confirmate, două sînt de import și restul cu transmitere locală, cele mai multe fiind din Chişinău şi raionul Ştefan Vodă. Totodată, în ultimele 24 de ore, în urma infectării cu COVID-19, a fost înregistrat şi un deces în stînga Nistrului.

 

A început perioada de prohibiţie la pescuit

Din 1 aprilie și pe parcursul a 75 de zile consecutive, pe teritoriul Republicii Moldova este stabilită perioadă de prohibiţie în obiectivele acvatice piscicole naturale. Un ordin în acest sens a fost semnat de Agenţia de Mediu, iar autorităţile vor întreprinde măsuri suplimentare pentru asigurarea respectării interdicţiilor de pescuit. Astfel, în perioada prohibiţiei, patrulele Poliției de Frontieră își vor ajusta misiunile de protejare a resurselor piscicole în ecosistemele acvatice naturale, aflate atît la hotar, cît și în zona de frontieră.

 

Igor Dodon a îndemnat să fim pregătiți de o eventuală creștere a numărului celor infectați cu noul coronavirus

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a avut miercuri o întrevedere la Primăria mun. Chișinău cu celula de criză la nivel de municipiu. Președintele țării a atenționat că în următoarea perioadă numărul persoanelor infectate ar putea crește și autoritățile vor trebui să fie pregătite de următoarea etapă, mult mai dificilă, cu care ne vom confrunta. În prezent, conducerea țării analizează posibilitatea de a deschide mai multe centre de triere, de creare a unor laboratoare regionale la Bălți, Cahul, Comrat, Edineț și regiunea transnistreană, dar și suplinirea locurilor în spitale.

 

IMM-urile moldovenești vor fi ajutate la etapa post-criză prin intermediul fondurilor europene

Întreprinderile mici și mijlocii din Republica Moldova vor fi ajutate la etapa post-criză prin intermediul fondurilor europene. Despre aceasta a discutat ministrul Economiei și Infrastructurii, Sergiu Railean cu Șeful Delegației UE în Republica Moldova, Peter Michalko. Oficialul european a menționat că finanțările pentru sectorul real, inclusiv pentru IMM-uri vor fi disponibile prin intermediul instituțiilor financiare europene, precum BEI, BERD, KFW. Potrivit lui Peter Michalko, pachetul de asistență UE pentru toate țările Parteneriatului Estic include finanțarea unor acțiuni imediate în valoare de 140 milioane de euro și circa 700 milioane de euro pentru atenuarea impactului socio-economic al pandemiei.

 

BNM a aprobat Conceptul privind dezvoltarea domeniului de plăți din R. Moldova

Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) a aprobat Conceptul privind dezvoltarea domeniului de plăți din Republica Moldova. Documentul înglobează proiectele de modernizare a sistemului automatizat de plăți interbancare (SAPI) al BNM și de implementare a schemei de plăți instant. Astfel, proiectele sînt orientate spre dezvoltarea sistemului de plăți din Republica Moldova și modernizarea serviciilor de plăți, pentru a oferi comunității financiare din țara noastră un sistem de plăți cu infrastructuri de o performanță potrivită așteptărilor și solicitărilor prestatorilor de servicii de plată, dar și instrumente de plată moderne, care ar corespunde necesităților consumatorilor individuali și corporativi conturate pe piața de plăți.

 

Președintele țării a inspectat lucrările de amenajare a unui Centru de triere la „Moldexpo”

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, împreună cu primarul mun. Chișinău, Ion Ceban, au vizitat miercuri Centrul Expozițional „Moldexpo”, unde urmează a fi deschis un Centru de triere a persoanelor suspecte de infectare cu noul tip de coronavirus. Șeful statului a fost informat cum decurg lucrările de amenajare a pavilionului cu o suprafață de 5 000 metri pătrați. Potrivit conducătorului Centrului, Oleg Crudu, sînt depuse eforturi ca în cîteva zile să fie amenajate circa 300-400 de locuri și organizată logistica necesară pentru a primi persoanele cu suspecții la COVID-19. Inițial, la Centrul de triere, vor fi prelevate testele de diagnosticare, în urma cărora persoanele infectate vor fi transportate la spital, iar cele sănătoase – la domiciliu.