REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (1august 2019)

Pompierii avertizează despre pericolul excepțional de incendii de vegetație

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă informează cetățenii despre pericolul excepțional de incendii. Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat, în perioada 1 – 3 august, pe o mare parte a teritoriului se prevede pericol excepțional de incendiu (clasa V) cu caracter natural și amenințare de incendiu a fîșiilor forestiere și a culturilor agricole. Salvatorii avertizează despre riscul incendiilor de proporţii în condiţii de umiditate redusă.

 

Sesiunea de primăvară 2019 a parlamentului s-a încheiat

Parlamentul s-a convocat, miercuri, 31 iulie, în ultima ședință plenară a sesiunii de primăvară 2019. Deputații au aprobat Hotărîrea cu privire la încheierea primei sesiuni ordinare a anului curent. Potrivit bilanțului statistic preliminar, în sesiunea de primăvară 2019, în total au fost adoptate 76 acte legislative, dintre care 19 legi și 57 de hotărîri. 26 de proiecte de acte legislative au fost aprobate în prima lectură. Pe parcursul sesiunii de primăvară, în parlament au fost înregistrate 129 de proiecte de acte legislative.

 

A fost instituit moratoriu asupra acordării cetățeniei prin investiție

Parlamentul a decis instituirea moratoriului asupra acordării cetățeniei R. Moldova prin investiție. Un proiect de lege care prevede acest lucru a fost adoptat de deputați în două lecturi. Potrivit prevederilor proiectului, moratoriul a fost instituit pentru o perioadă de patru luni. În acest timp, va fi sistată recepționarea cererilor noi de dobîndire a cetățeniei R. Moldova prin investiție. Totodată, moratoriul ar putea fi prelungit pentru o perioadă de cel mult două luni.

 

Legislativul a revizuit Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2019

Bugetul asigurărilor sociale de stat pe anul 2019 va fi format din venituri în sumă de 21 869 879,9 mii de lei, cheltuieli în sumă de 21 886 893,8 mii de lei, cu un deficit în sumă de 17 013,9 mii de lei. Parlamentul a aprobat în prima și a doua lectură modificarea și completarea Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2019. Conform situației din 1 iulie 2019, veniturile totale au constituit 11 523 767,4 mii de lei, ceea ce reprezintă un grad de realizare de 53% a planului anual.

 

Leul se va deprecia față de euro și dolar

În prima zi a lunii august, moneda națională se va deprecia față de euro și dolar, potrivit ratelor oficiale de schimb valutar afișate de Banca Națională a Moldovei. Astfel, dolarul va costa 17 lei și 76 de bani. Și euro se va scumpi cu trei bani și va avea un preț oficial de 19 lei și 80 de bani. Leul românesc și rubla rusească vor adăuga cîte un ban. Ca rezultat, leul românesc va costa 4 lei și 18 bani, iar rubla rusească - 28 de bani. Pentru hrivna ucraineană, BNM a stabilit un curs valutar de 70 de bani.

 

În raionul Cahul au fost depistate două cazuri noi de pestă porcină

Noi cazuri de pestă porcină africană (PPA) au fost depistate în localităţile Crihana Veche şi Burlăceni din raionul Cahul. Asta după ce, pe 29 iulie, Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA) a confirmat maladia în raza municipiului Cahul şi în satul Mileşti din raionul Nisporeni. Laboratorul Național de Referință pentru PPA a confirmat rezultatele pozitive la trei porci domestici, într-o gospodărie particulară cu 20 de porcine din Crihana Veche, și două rezultate pozitive în satul Burlăceni, unde în apropierea localităţii au fost depistate cadavre de porci, fără a fi identificaţi proprietarii.

 

CEC a decis organizarea alegerilor parlamentare noi încă într-o circumscripție

Comisia Electorală Centrală (CEC) a decis desfășurarea, la 20 octombrie curent, a alegerilor parlamentare noi în circumscripția electorală uninominală nr. 17, orașul Nisporeni. Decizia a fost luată după ce Vlad Plahotniuc și-a depus demisia din funcția de deputat, iar mandatul a fost declarat vacant de parlament. În aceeași zi vor avea loc alegeri parlamentare noi în alte trei circumscripții. Acestea sînt circumscripțiile nr. 33, mun. Chișinău; nr. 48, or. Slobozia, mun. Tiraspol și Bender și nr. 50, la vest de R. Moldova.