REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (19 octombrie 2020)

Bilanțul cazurilor de COVID-19 în R. Moldova a ajuns la 67 050

În ultimele 24 de ore, în R. Moldova au fost procesate 1476 de teste, fiind confirmate 398 de cazuri de infecție cu noul coronavirus, dintre care unul de import. În total, pînă la ziua de astăzi, în ţară au fost înregistrate 67 050 de cazuri de COVID-19. Potrivit Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS), din numărul total de cazuri, 23 sînt lucrători medicali: medici - 9, asistenți medicali - 7, personal auxiliar - 7. Alte 612 de persoane au fost tratate și externate. În total, 47 842 de persoane au fost vindecate de COVID-19.

 

Biblioteca Națională va marca Săptămîna Internațională a Accesului Deschis

Biblioteca Națională se alătură Campaniei de promovare „Deschiși cu scopul: întreprinderea acțiunilor pentru construirea echității structurale și a incluziunii”, organizată în cadrul evenimentului global Săptămîna Internaţională a Accesului Deschis 2020 (Open Access Week), care se va desfășura în perioada 19-25 octombrie. Directorul instituției, Elena Pintilei, a menționat că Săptămîna Internațională a Accesului Deschis 2020 este organizată în cadrul parteneriatului între Programul EIFL-OA Moldova al Consorțiul REM (Resurse Electronice pentru Moldova) și Asociația Bibliotecarilor din R. Moldova (ABRM).

 

La Chișinău s-a desfășurat un tîrg al meșterilor populari

Meșteri populari din întreaga țară s-au adunat la Tîrgul Meșterilor Populari, care s-a desfășurat în perioada 17-18 octombrie la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală (MNEIN). Evenimentul a fost organizat de instituția gazdă în parteneriat cu Centrul Național de Conservare și de Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial. Directorul muzeului Petru Vicol a menționat că scopul acestei acțiuni este de a promova și susține meșteșugurile tradiționale din diverse localități ale R. Moldova în perioada pandemiei.

 

Alegătorii pot solicita votarea la locul aflării

Comisia Electorală Centrală /CEC/ informează că în perioada 17-31 octombrie inclusiv, pot fi depuse cereri privind votarea la locul aflării. Potrivit legislației electorale, alegătorul care din motive de sănătate sau din alte motive temeinice nu poate veni în localul secției de votare, poate solicita biroului electoral votarea cu urna de vot mobilă. Cererile se fac în scris, începînd cu două săptămîni înainte de ziua votării şi pînă la ora 18.00 a zilei precedente votării. În ziua votării, cererile pot fi făcute în scris pînă la ora 15.00, dacă se prezintă şi certificat medical.

 

Peste 1000 de pacienți tratați de COVID-19 au oferit plasmă

Un număr de 1060 de persoane tratate de COVID-19 au oferit plasmă pentru pacienții cu forme grave ale bolii. Potrivit datelor MSMPS, pentru a contribui la salvarea de vieți, persoanele tratate de COVID-19 pot consemna la externare un acord pentru recrutarea ulterioară de către Centrul Național de Transfuzie a Sîngelui. Donarea de plasmă convalescentă se efectuează, după două săptămîni de la externare, de către persoanele de gen masculin care au fost tratate de COVID-19, cu vîrsta cuprinsă între 18-60 ani.

 

CEC anunță concurenții electorali că pot solicita acreditarea observatorilor pentru prezidențiale

Comisia Electorală Centrală (CEC) a anunțat concurenții electorali că pot solicita acreditarea observatorilor pentru monitorizarea alegerilor Președintelui R. Moldova din 1 noiembrie 2020. Potrivit Serviciului de presă al instituției, la cererea concurenților electorali, consiliul electoral de circumscripție acreditează cîte un observator pentru monitorizarea alegerilor în secțiile de votare deschise în țară și cîte unul pentru cele deschise peste hotare.

 

Experții FMI vor discuta cu autoritățile de la Chișinău

O echipă de experți ai Fondului Monetar Internațional (FMI), condusă de Ruben Atoyan, va purta în perioada 19-27 octombrie discuții cu autoritățile R. Moldova la distanță, din sediul FMI la Washington. Scopul misiunii este de a realiza exercițiul regulat de colectare a informației privind evoluțiile economice recente, a se informa asupra implementării angajamentelor asumate în contextul programului agreat cu autoritățile la nivel de experți.

 

Liceul din Cărpineni a fost renovat cu susținerea Băncii Mondiale

Elevii Liceului teoretic „Ștefan Holban” din comuna Cărpineni, raionul Hîncești, au început noul an școlar în clase renovate și dotate conform celor mai înalte standarde în educație. Acestea au fost posibile datorită Proiectului „Reforma Învățămîntului în Moldova” (PRIM) gestionat de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării prin intermediul Fondului de Investiții Sociale din Moldova și sprijinit financiar de Banca Mondială. Instituția a beneficiat de laboratoare de chimie, fizică și biologie complet echipate; mobilier original și ergonomic.

 

R. Moldova a informat statele membre OSCE despre degradarea situației vizînd drepturile omului în regiunea transnistreană

În cadrul ședinței Consiliului Permanent al OSCE, delegația R. Moldova a adus în atenția statelor membre ale Organizației degradarea situației vizînd drepturile omului în regiunea transnistreană, punînd în evidență abuzurile comise de regimul de la Tiraspol pe parcursul ultimelor luni. Comunitatea internațională a fost informată referitor la multiple cazuri vizînd detenția ilegală a persoanelor, expulzări abuzive din localitățile de reședință, violarea dreptului la proprietate şi libera circulație a cetățenilor pe teritoriul țării, violarea dreptului la libertatea de expresie etc.

 

Moscova a oferit Chișinăului cinci autospeciale pentru deszăpezire

O întreprindere din Moscova a oferit municipiului Chișinău cinci mașini pentru deszăpezirea drumurilor și întreținerea infrastructurii rutiere. Autospecialele sînt cu parcurs, anul fabricației 2017 și au fost prezentate în cadrul unui eveniment organizat în centrul capitalei. Prezent la eveniment, primarul general, Ion Ceban, a menționat că necesitatea unor astfel de utilaje multifuncționale este una stringentă pentru municipiul Chişinău, în contextul în care mașinile pentru deszăpezire de la ÎM Regia „EXDRUPO" sînt vechi şi se defectează periodic.